Η έκτιση της ποινής στην κατοικία του κατάδικου είναι μια εναλλακτική στην έκτισή της στη φυλακή για ηλικιωμένους και άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ίσως ακούγεται μια επιεικής στάση του δικαστηρίου δεδομένων των αδικημάτων για τα οποία καταδικάστηκαν οι γονείς Κουτσολιούτσοι, όμως ο κατ’ οίκον περιορισμός επιβάλλεται από τον Ποινικό Κώδικα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

1

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 105 του Ποινικού Κώδικα, εφόσον επιβλήθηκε στον καταδικασθέντα πρόσκαιρη κάθειρξη (όχι ισόβια), τότε εκτίει την ποινή στην κατοικία του, αν έχει κλείσει τα 70 έτη ή αν πάσχει από σοβαρή ασθένεια, όπως AIDS τελικού σταδίου, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια υπό αιμοκάθαρση, φυματίωση, τετραπληγία, καρκίνο τελικού σταδίου και άνοια.

Η ηλεκτρονική επιτήρηση επιβάλλεται, εφόσον κρίνεται αναγκαίο. Επομένως, το λεγόμενο «βραχιολάκι» με σήμα GPS για εντοπισμό της θέσης του κρατούμενου είναι μια συνήθης πρακτική, αλλά όχι υποχρεωτική. Στον Δημήτρη και την Καίτη Κουτσολιούτσου δεν επιβλήθηκε, καθώς προφανώς το δικαστήριο δεν θεώρησε ότι είναι απαραίτητο, από την άποψη ότι τα αδικήματα, για τα οποία καταδικάστηκαν, είναι αδύνατον να επαναληφθούν ακόμα και αν παραβιαστεί ο κατ’ οίκον περιορισμός.

Πάντως, ακόμα και χωρίς το βραχιολάκι, δεν σημαίνει ότι οι κατάδικοι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Αν διαπιστωθεί ότι δεν τηρούν τον κατ’ οίκον περιορισμό (πράγμα αρκετά εύκολο σε γνωστά πρόσωπα), τότε αυτός μπορεί να ανακληθεί και να επιβληθεί έκτιση της ποινής στη φυλακή.

Στην πράξη, αυτό που γίνεται είναι ότι το αστυνομικό τμήμα της περιοχής μπορεί να ελέγχει σε ανύποπτο χρόνο την τήρηση του περιορισμού. Επιπλέον, για κάθε έξοδο από το σπίτι για σοβαρούς λόγους (π.χ. μετάβαση στο γιατρό), θα πρέπει να λαμβάνεται άδεια από τον αρμόδιο εισαγγελέα.

Το κατά πόσον τα παραπάνω θα τηρηθούν και αν όντως θα υπάρχει τακτικός έλεγχος των καταδίκων είναι ένα άλλο ερώτημα…

Διαβάστε επίσης:

Δίκη Folli Follie: Δεσμευμένη παραμένει η περιουσία της οικογένειας Κουτσολιούτσου και της FF