ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
![](https://www.mononews.gr/wp-content/uploads/2025/02/250212001805_kairak-550x415.jpg)
Αλεξάνδρα Νίκα: Το τροχαίο στο Κολωνάκι με την Bentley των 400 χιλιάδων, ο εφοπλιστής Καϊρακτίδης και τι ψάχνουν οι Αρχές
Η εγκατάλειψη του σημείου του ατυχήματος από τον οδηγό αποτελεί αυτοτελές αδίκημα που τιμωρείται αυστηρά από τον ΚΟΚ.
Η πρόκληση υλικής ζημίας ή/και σωματικής βλάβης από οδηγό αυτοκινήτου απαιτεί από τον οδηγό συγκεκριμένες ενέργειες αμέσως μετά το συμβάν. Στην περίπτωση του οδηγού που παρέσυρε την Αλεξάνδρα Νίκα στο Κολωνάκι αυτές οι ενέργειες δεν έγιναν, κάτι που αποτελεί αδίκημα με βάση τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ανεξάρτητο από το αδίκημα της πρόκλησης σωματικής βλάβης.
Συνεπώς, ο εν λόγω οδηγός θα υποστεί τις κυρώσεις του νόμου, ακόμα και αν δεν υποβληθεί μήνυση από την παθούσα, κάτι που είναι και το πιθανότερο.
Τι προβλέπει ο ΚΟΚ
Το άρθρο 43 του ΚΟΚ προβλέπει ότι ο οδηγός που ενεπλάκη σε ατύχημα, από το οποίο προήλθε βλάβη σε πρόσωπα ή πράγματα οφείλει:
- Να σταθμεύσει αμέσως στον τόπο του ατυχήματος χωρίς να δημιουργήσει πρόσθετους κινδύνους στην κυκλοφορία.
- Να λάβει μέτρα κυκλοφοριακής ασφάλειας στον τόπο του ατυχήματος και, αν δεν μπορεί, να ειδοποιήσει για το ατύχημα την πλησιέστερη Αστυνομική Αρχή.
- γ) Να δώσει τα στοιχεία της ταυτότητάς του ως και κάθε χρήσιμη σχετική με το όχημά του πληροφορία, αν οι εμπλακέντες στο ατύχημα ζητήσουν αυτά.
Θα πρέπει, δηλαδή, ο οδηγός να σταματήσει αμέσως και να δηλώσει τα στοιχεία του στους ζημιωθέντες, ώστε να ακολουθηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες. Σε περίπτωση, μάλιστα, σωματικής βλάβης θα πρέπει ο οδηγός να παράσχει βοήθεια και συμπαράσταση στους παθόντες και να ειδοποιήσει ο ίδιος την αστυνομία.
Σε περίπτωση που οδηγός δεν συμμορφωθεί με τις παραπάνω υποχρεώσεις, του επιβάλλεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών και αφαίρεση της άδειας οδήγησης έως έξι μήνες ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού.
Η μήνυση για τη σωματική βλάβη
Το παραπάνω αδίκημα που τυποποιείται στον ΚΟΚ διώκεται αυτεπάγγελτα, όπως όλα τα αδικήματα του ΚΟΚ, και συνεπώς δεν απαιτείται μήνυση από τον παθόντα.
Από εκεί και πέρα, στη συγκεκριμένη περίπτωση η παθούσα, αν θέλει, μπορεί να υποβάλλει μήνυση (έγκληση) κατά του οδηγού για το αδίκημα της πρόκλησης σωματικής βλάβης. Εν προκειμένω, η σωματική βλάβη είναι ελαφρά ή απλή, οπότε χωρίς την έγκληση ο οδηγός δεν διώκεται.
Η παθούσα έχει περιθώριο τριών μηνών για να υποβάλει τη μήνυση, ενώ παράλληλα μπορεί να ζητήσει και αποζημίωση για ηθική βλάβη που προκύπτει όχι μόνο λόγω αυτού καθ’ αυτού του ατυχήματος, αλλά και της εγκατάλειψής της από τον οδηγό.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ά. Γεωργιάδης – ΠΕΦ: Τη Δευτέρα τα σημειώματα για το clawback στις φαρμακευτικές, ο μεγάλος στόχος για το 2025 και το 3ετές μνημόνιο
- Μύκονος: Ο μοναδικός Tom Dixon ενώνει δυνάμεις με το αρχιτεκτονικό στούντιο Α31 για το AIMASIA Residence
- Ρεκόρ τιμών φυσικού αερίου-Ανησυχία για νέα ενεργειακή κρίση
- Η σιωπή του Γιώργου Φλωρίδη
![](https://www.mononews.gr/wp-content/themes/mononews2025/assets/icons/google-news-icon.png)