Το ζήτημα της χρησικτησίας είναι εξαιρετικά σημαντικό για πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων που κατέχουν και χρησιμοποιούν ακίνητα επί σειρά ετών, χωρίς να έχουν πλήρη κυριότητα ή τίτλους ιδιοκτησίας.

Η κατάσταση περιπλέκεται όταν το Δημόσιο εμπλέκεται, ειδικά σε περιπτώσεις όπου ένα ακίνητο έχει περιέλθει στο Ελληνικό Δημόσιο λόγω αποποίησης κληρονομίας. Τι ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις και μπορεί κάποιος να διεκδικήσει κυριότητα μέσω χρησικτησίας;

Τι είναι η χρησικτησία

Η χρησικτησία, όπως προβλέπεται από τον Αστικό Κώδικα (ΑΚ), είναι η νομική διαδικασία μέσω της οποίας κάποιος μπορεί να αποκτήσει κυριότητα σε ένα ακίνητο εάν το νέμεται και το χρησιμοποιεί αδιαλείπτως για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, χωρίς να αναγνωρίζει την κυριότητα κάποιου άλλου. Η έκτακτη χρησικτησία (ΑΚ άρθρο 1045) απαιτεί νομή και χρήση ακινήτου για 20 χρόνια.

Τι συμβαίνει όταν το ακίνητο περιέλθει στο Δημόσιο λόγω αποποίησης

Σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα (ΑΚ άρθρο 1847), όταν κάποιος αποποιηθεί την κληρονομία, το μερίδιο του αποβιώσαντος περιέρχεται στο Ελληνικό Δημόσιο εφόσον δεν υπάρχει άλλος κληρονόμος. Σε αυτή την περίπτωση, το Δημόσιο καθίσταται κύριος του ακινήτου με νόμιμο τρόπο.

Μπορεί να γίνει χρησικτησία κατά του Δημοσίου;

Το ελληνικό δίκαιο είναι σαφές όσον αφορά την απαγόρευση χρησικτησίας κατά του Δημοσίου σε πολλές περιπτώσεις. Σύμφωνα με το άρθρο 4 του Ν. 3127/2003, δεν επιτρέπεται η χρησικτησία κατά του Ελληνικού Δημοσίου για ακίνητα που ανήκουν στο Δημόσιο με πράξη νόμου. Αυτό σημαίνει ότι σε περιπτώσεις όπου το ακίνητο περιέρχεται στο Δημόσιο λόγω αποποίησης κληρονομίας (ΑΚ άρθρο 1847), διακόπτεται οποιαδήποτε αξίωση χρησικτησίας.

Τι μπορεί να γίνει σε περιπτώσεις κατοχής άνω των 20 ετών;

Αν και η νομοθεσία προστατεύει το Δημόσιο, υπάρχουν συγκεκριμένες περιπτώσεις που μπορεί να εξεταστούν:

  1. Συμπλήρωση της 20ετούς χρησικτησίας πριν την αποποίηση: Εάν η αποποίηση της κληρονομίας έγινε μετά τη συμπλήρωση της 20ετούς περιόδου, μπορεί να εξεταστεί η δυνατότητα αναγνώρισης της χρησικτησίας.
  2. Νομή πριν περιέλθει στο Δημόσιο: Μπορεί να ερευνηθεί αν η χρήση του ακινήτου για περισσότερα από 20 χρόνια πριν την αποποίηση μπορεί να αποτελέσει νομική βάση για την αναγνώριση κυριότητας.

Συμπέρασμα

Σε περιπτώσεις ακινήτων που περιέρχονται στο Δημόσιο λόγω αποποίησης κληρονομίας, η δυνατότητα διεκδίκησης μέσω χρησικτησίας είναι περιορισμένη λόγω των ρυθμίσεων του νόμου. Εντούτοις, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εξεταστεί η ύπαρξη νομικών βάσεων που επιτρέπουν την αναγνώριση της χρησικτησίας, ειδικά εάν η χρήση υπήρχε πριν περιέλθει το ακίνητο στο Δημόσιο.

Για την αντιμετώπιση τέτοιων πολύπλοκων υποθέσεων, απαιτείται η συμβουλή δικηγόρου εξειδικευμένου στο εμπράγματο δίκαιο [δίκαιο ακινήτων].

Διαβάστε επίσης:

Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος και στα «μπλοκάκια» από το 2025 – Τι είπε ο Κωστής Χατζηδάκης