ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε κρίσιμες διευκρινήσεις για τα μεγέθη του προϋπολογισμού του 2018 προέβη ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.
Όπως ανέφερε, στον προϋπολογισμό του 2018 το όριο των λειτουργικών δαπανών του ΕΣΥ παραμένει στα ίδια επίπεδα και μάλιστα για τα νοσοκομεία είναι αυξημένο σε σχέση με το αρχικό όριο του 2017 (1,711 δις το 2018 – 1,654 το 2017). Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για την κρατική χρηματοδότηση προς τα νοσοκομεία και τις ΥΠΕ, η οποία μειώνεται, αλλά αντισταθμίζεται πλήρως από την αύξηση της μεταβίβασης πόρων του ΕΟΠΥΥ προς το ΕΣΥ και από τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων.
«Ούτε περικοπή δαπάνης υπάρχει, ούτε έλλειμμα θα δημιουργηθεί στα νοσοκομεία, όπως προεξοφλούν ορισμένοι. Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει. Η καθαρή χρηματοοικονομική θέση (ταμειακά διαθέσιμα-υποχρεώσεις) των νοσοκομείων το 2015 ήταν -940 εκ. ευρώ, το 2016 ήταν + 35 εκ. ευρώ και στο τέλος του 2017 θα είναι + 400 εκ. ευρώ περίπου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Αυτό είναι μια αδιαμφισβήτητη και πρωτοφανής δημοσιονομική εξυγίανση του ΕΣΥ, η οποία θα συνεχιστεί και το 2018 με πλεονασματικούς προϋπολογισμούς των νοσοκομείων-ΥΠΕ», ανέφερε ο κ. Ξανθός.
Ο ίδιος αναγνώρισε ότι η λιτότητα στην Υγεία, αν και έχει υποχωρήσει οριακά, είναι παρούσα και έχει πλήξει σοβαρά το ΕΣΥ, τονίζοντας ότι ο μόνος τρόπος για την υπέρβασή της είναι το κλείσιμο του μνημονιακού προγράμματος, τηρώντας τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις και τα προαπαιτούμενα των αξιολογήσεων.
Τέλος, ανακοίνωσε την προώθηση της συγκρότησης Κοινής Επιτροπής Υπουργείου Υγείας και Οικονομικών για τη συστηματική παρακολούθηση των οικονομικών της Υγείας και της βιώσιμης χρηματοδότησης του Δημόσιου Συστήματος στη μεταμνημονιακή περίοδο.
«Από εδώ και πέρα, στη μεταμνημονιακή περίοδο, η κρίσιμη προϋπόθεση για την επαρκή κάλυψη των νέων υγειονομικών και κοινωνικών αναγκών είναι η δημιουργία αυξημένου “δημοσιονομικού χώρου” για Δημόσια Υγεία και Κοινωνικό Κράτος. Αυτό απαιτεί σοβαρό και ορθολογικό σχεδιασμό ανάπτυξης των δομών και υπηρεσιών του ΕΣΥ και σταδιακή σύγκλιση των δημόσιων δαπανών υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε συμφωνήσει με το Υπουργείο Οικονομικών και τον αρμόδιο Υπουργό κ. Χουλιαράκη τη συγκρότηση μιας κοινής Επιτροπής ανάμεσα στα 2 Υπουργεία με στόχο τη συστηματική παρακολούθηση των οικονομικών της Υγείας και της βιώσιμης χρηματοδότησης του Συστήματος με βάση το στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική καινοτομία που δίνει το «πολιτικό σήμα» ότι η Οικονομία της Υγείας είναι στο επίκεντρο και όχι στο περιθώριο της γενικότερης οικονομικής πολιτικής και ότι η προτεραιότητα στην Υγεία είναι συνολική κυβερνητική υπόθεση», ανέφερε ο κ. Ξανθός.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Θ. Τρύφων (ΠΕΦ): Στα όριά της η ελληνική φαρμακοβιομηχανία
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πόλεμος Φωτήλα – Πολάκη για Siemens και ΚΕΕΛΠΝΟ
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο: Το προσωπικό των κρατικών νοσοκομείων δεν δικαιούται την πρόσθετη αμοιβή
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Alter Ego: Ισχυρές επιδόσεις και φθηνή αποτίμηση για τη μετοχή του ομίλου
- Ντόναλντ Τραμπ: Ο “φίλος των crypto” έρχεται με αλλαγές για τις εταιρείες κρυπτονομισμάτων τις πρώτες μέρες της θητείας του
- Σύμη: Νεκρός άνδρας σε προχωρημένη σήψη εντοπίστηκε σε παραλία
- Γεωργιάδης: Το ΕΣΥ παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε χιλιάδες ανθρώπους εντελώς δωρεάν – Είμαστε περήφανοι