ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με νέες ισχυρές απώλειες έκλεισε την Τρίτη ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στον απόηχο της αρνητικής έκθεσης της HSBC για τις ελληνικές τράπεζες. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκε η μετοχή της Πειραιώς, η οποία δέχθηκε την επίθεση των πωλητών και έκλεισε με απώλειες 13,2%, σε ιστορικό χαμηλό στα 1,640 ευρώ.
Με τον τζίρο να παραμένει για μια ακόμα ημέρα κολλημένος σε χαμηλά επίπεδα, ένδειξη του χαμηλού ενδιαφέροντος των επενδυτών, η αγορά είχε να αντιμετωπίσει παράλληλα και την ανησυχία που προκαλεί στις διεθνείς αγορές η σύγκρουση της ΕΕ με την Ιταλία, για τον προϋπολογισμό που σκοπεύει να καταθέσει η Ρώμη. Κάτι που φαίνεται να επηρεάζει ιδιαίτερα τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου να ξεπερνά σήμερα το 4,3%.
Ωστόσο, το κυριότερο πλήγμα δέχθηκαν για μια ακόμα φορά οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου, με τον σχετικό δείκτη να κλείνει με απώλειες 3,97% στις 554,96 μονάδες. Και αυτό παρά την αλλαγή στρατηγικής του βρετανικού fund Oceanwood Capital Management το οποίο πλέον δεν τηρεί κάποια short θέση στην Eurobank, ενώ μείωσε τις short θέσεις του τόσο στην Alpha Bank όσο και στην Εθνική. Ωστόσο, πιέσεις από τους shorter συνεχίζει να δέχεται η μετοχή της Πειραιώς, στην οποία το fund Lansdowne εξακολουθεί να έχει short θέσεις ύψους 2,51%.
Ο κλάδος μοιάζει εγκλωβισμένος, καθώς δεν υπάρχει κάτι που να φαίνεται ικανό να βελτιώσει το κλίμα μέσα στο επόμενο διάστημα, με τους επενδυτές να αντιδρούν υπερβολικά στην παραμικρή αρνητική είδηση και χωρίς ιδιαίτερη θέρμη στις θετικές.
Στην έκθεση που παρουσίασε η HSBC, υποστηρίζει πως οι επενδυτές φαίνεται να έχουν χάσει παντελώς την εμπιστοσύνη τους στις ελληνικές τράπεζες. Παράλληλα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, υποστηρίζοντας πως οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές εμφάνισαν ισχνές επιδόσεις, έχοντας υποχωρήσει κατά 25,1% σε όρους δολαρίου.
Οι απώλειες των τραπεζών αποδείχθηκαν βαρίδι για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος έκλεισε με απώλειες 1,47% στις 681,17 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά, κινήθηκε μεταξύ των 697,60 (-1,69%) και των 690,93 μονάδων (-0,05%).
Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 37,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 15,5 εκατ. τεμάχια. Μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,5 εκατ. τεμάχια.
Ο FTSE 25 έκλεισε με απώλειες 1,19%, στις 1.796,06 μονάδες, ενώ o Mid Cap με απώλειες 1,13% στις 1.098,83 μονάδες. Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Προσωπικών Προϊόντων (+0,78%) και του Εμπορίου (+0,61%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Τραπεζών (-3,97%), των Πρώτων Υλών (-2,47%) και της Υγείας (-2,37%).
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Jumbo (+1,42% στα 12,880 ευρώ) και της ΕΧΑΕ (+0,23% στα 4,400 ευρώ).
Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Πειραιώς (-13,23% στα 1,640 ευρώ), της ΔΕΗ (-6,06% στα 1,3640 ευρώ), της Viohalco (-3,49% στα 2,900 ευρώ), της Lamda Development (-3,28% στα 6,190 ευρώ), της Eurobank (-3,08% στα 0,6295 ευρώ) και της Εθνικής (-2,95% στα 1,6750 ευρώ).
Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Πειραιώς, διακινώντας 4.081.631 και 2.293.992 μετοχές, αντιστοίχως.
Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν ο ΟΠΑΠ με 7,387 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank με 3,993 εκατ. ευρώ.
Ανοδικά κινήθηκαν 23 μετοχές, 76 πτωτικά και 21 παρέμειναν σταθερές.
Προ 24 ωρών ο Δημήτρης Κόκκορης έγραφε για την Τράπεζα Πειραιώς:
Σχεδόν τη μισή χρηματιστηριακή αξία από εκείνη της Jumbo του Απόστολου Βακάκη έχει πλέον η Τράπεζα Πειραιώς. Η κεφαλαιοποίηση της οποίας διαμορφώνεται τώρα στα 820,9 εκατ. ευρώ. Με τη μετοχή της να υποχωρήσει κατά 46,5% από τα επίπεδα όπου βρισκόταν στα τέλη του περασμένου Απριλίου, όταν και οι αποτιμήσεις του τραπεζικού κλάδου είχαν αντικρίσει την τελευταία τους κορυφή. Αν και οι ισχυρές αυτές απώλειες κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με τις άλλες τρεις συστημικές τράπεζες, εν τούτοις την περασμένη Παρασκευή το σκηνικό μεταβλήθηκε, καθώς η Πειραιώς ήταν εκείνη που βρέθηκε περισσότερο εκτεθειμένη στη δίνη του κυκλώνα των πωλητών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο σχέδιο δεν έχει αυστηρά περιχαρακωμένο χρονικό διάστημα (μέχρι τα τέλη της εφετινής χρονιάς) αλλά διαθέτει ευελιξία ως προς την εκπλήρωσή του, το 2019. Και τούτο γιατί στη παρούσα φάση οι αγορές δεν είναι καθόλου πρόθυμες να διαθέσουν κεφάλαια με λογικά επιτόκια.
Όχι μόνο στις τράπεζες, αλλά και στο ίδιο το Δημόσιο, αφού το… μεταμνημονιακό αφήγημα Τσίπρα δεν έχει κανένα πρακτικό αντίκρισμα στη στάση που τηρούν τα διεθνή χαρτοφυλάκια.
Άλλωστε, αν πέρα από τις επιφυλάξεις για την Ελλάδα, προστεθούν η αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές (Τουρκία, Αργεντινή αλλά και Ινδία) όπως επίσης και ο ιταλικός κίνδυνος, δημιουργείται ένα ευρύτερο αρνητικό περίγραμμα.
Ο «βαθύς» έλεγχος και οι κινήσεις ενίσχυσης
Στην περίπτωση της Πειραιώς, οι πληροφορίες λένε ότι ήδη βολιδοσκοπήθηκαν οι δυνητικοί δανειστές, πλην όμως τα ζητούμενα επιτόκια ήταν απαγορευτικά. Της τάξεως του 11% έως 13% για ομολογιακή έκδοση Tier 2, που ενισχύει τα βασικά ίδια κεφάλαια.
Στην προ πενταμήνου διαδικασία των Stress test, η Πειραιώς (και οι άλλες συστημικές) βγήκαν αλώβητες σε ότι αφορά την κεφαλαιακή τους επάρκεια, ακόμη και στο δυσμενές σενάριο για την οικονομία.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι το 2017 όσο και το 2018, η τράπεζα έχει υποστεί σημαντικούς εποπτικούς ελέγχους.
Στους οποίους περιλαμβάνεται η δειγματοληπτική εξέταση επί χαρτοφυλακίου δανείων ύψους 13,5 δισ., όπως και η αξιολόγηση των συνολικών προβλέψεων σε δανειακά χαρτοφυλάκια 39,2 δισ. ευρώ.
Αμέσως μετά από τα stress test, η ίδια η τράπεζα ανακοίνωσε τις δρομολογημένες κινήσεις της για να ενισχύσει τα βασικά της κεφάλαια CET 1 κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες.
Η μία εξ αυτών θα προέλθει από τις πωλήσεις «κόκκινων» δανείων, όπως επίσης και από εκχωρήσεις μη τραπεζικών συμμετοχών, αλλά και θυγατρικών.
Η δεύτερη μονάδα, από το Tier ομόλογο, που επανήλθε και τώρα στη δημοσιότητα.
Στην παρούσα φάση ο δείκτης της συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας , υπολείπεται οριακά από το ελάχιστο απαιτούμενο. Ωστόσο με την επικείμενη ενσωμάτωση στις λογιστικές καταστάσεις ,της πώλησης των θυγατρικών σε Αλβανία και Ρουμανία, αλλά και τις εκχωρήσεις των «πακέτων» μη εξυπηρετούμενων δανείων Amoeba και Arctos, η κεφαλαιακή επάρκεια θα πάει στο 13,97% από το ελάχιστο απαιτούμενο του 13,625%. Ποσοστά τα οποία ανάγονται στο σταθμισμένο έναντι κινδύνου ενεργητικό της τράπεζας, που υπολογίζεται στα 47,4 δισ. ευρώ.
Τουλάχιστον σε ότι αφορά τις πωλήσεις «κόκκινων» δανείων το «Nemo» και το «Ιρις», αξίας 400 εκατ. ευρώ τα κάθε ένα, είναι εκείνα που παίρνουν σειρά. Το μεν πρώτο αφορά ναυτιλιακά δάνεια με εξασφαλίσεις, ενώ το δεύτερο «χτυπημένα» καταναλωτικά χωρίς εξασφαλίσεις.
Η πρωτιά στα «κόκκινα» και ο στόχος μείωσης κατά 16,4 δισ.
Λόγω των διαδοχικών εξαγορών και απορροφήσεων που έχει κάνει, η Πειραιώς είναι σήμερα η τράπεζα με το μεγαλύτερο όγκο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs). Στα 29,4 δισ. σε ομιλικό επίπεδο, επί συνόλου 94,2 δις πού έχουν όλες οι συστημικές. Εξ αυτών, τα 28,5 δισ. αφορούν τις δραστηριότητες της Πειραιώς στην Ελλάδα, όπου η συνολική έκθεση και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είναι 87,5 δις.
Με βάση την επικαιροποιημένη στοχοθεσία που κοινοποιήθηκε στον SSM, η Πειραιώς φέρεται να έχει θέσει τον πήχη της μείωσης των προβληματικών δανείων έως το 2021, στο 23% από το 54,2% που είναι τώρα, στο ελληνικό σκέλος. Κάτι που συνάγεται μείωση των NPEs κατά 16,4 δις.
Γενικά για όλες τις τράπεζες, η απομείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, συνιστά ένα εξαιρετικά δύσκολο στοίχημα. Ειδικά δε, όταν το κέντρο βάρους της μείωσης πέφτει στις πωλήσεις δανείων, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο της «θυσίας» νέων κεφαλαίων για να καλυφθούν οι προβλέψεις.
Στην περίπτωση της Πειραιώς τα ελληνικά πιστωτικά ανοίγματα των 28,5 δισ. καλύπτονται από προβλέψεις σε ποσοστό 48,7%. Μικρότερες σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσοστά της Εθνικής και της Eurobank και λίγο ψηλότερα από την Alpha Bank.
Σε ό,τι αφορά όμως τα αμιγώς «κόκκινα» δάνεια, η Πειραιώς έχει σχηματίσει προβλέψεις που καλύπτουν το 81,3% των 17,1 δισ., που είναι οι αθετημένες χορηγήσεις στην Ελλάδα. Ποσοστό το οποίο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο, μετά από αυτό της Εθνικής.
Όταν καίγεται το κεφαλαιακό λίπος
Στο πρώτο εφετινό εξάμηνο η Πειραιώς εμφάνισε μεγάλη κάμψη στα προ προβλέψεων έσοδα, στα οποία επέδρασε σημαντικά το μη επαναλαμβανόμενο κόστος της μεγάλης εθελουσίας.
Αισθητή κάμψη υπήρξε και στα καθαρά έσοδα από τόκους. Όπως είναι εμφανές, η ενίσχυση των εσόδων των τραπεζών είναι καθοριστική για την επάνοδό τους στην κερδοφορία, ενώ παράλληλα βοηθά και τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων , χωρίς να καίγεται πολύ κεφαλαιακό λίπος.
Στην παρούσα φάση η Πειραιώς διαθέτει 6,6 δισ. πρωτοβάθμια εποπτικά κεφάλαια CET1, εκ των οποίων όμως το 60,2% συνιστά τη λογιστική αποτύπωση της αναβαλλόμενης φορολογίας.
Υψηλό συντελεστή αναβαλλόμενου φόρου έχουν με εξαίρεση την Alpha Bnak, όλες οι άλλες συστημικές τράπεζες, κάτι που κατά καιρούς εγείρει συζητήσεις για την ποιότητα των κεφαλαίων τους.
Στους χρηματιστηριακούς συσχετισμούς δυνάμεων η Πειραιώς είναι στην τέταρτη θέση ανάμεσα στις τέσσερις συστημικές. Η τρέχουσα κεφαλαιοποίησή της αντιστοιχεί στο 42,9% της Alpha Bank, στο 51,3% της Εθνικής και στο 57,9% της Eurobank. Βέβαια, με όρους στοιχείων της μητρικής, η Πειραιώς είναι η μεγαλύτερη τράπεζα στη Ελλάδα σε ενεργητικό, χορηγήσεις και καταθέσεις. Σε υπόσταση ομίλων είναι δεύτερη σε ενεργητικό (μετά από την Εθνική), δεύτερη σε χορηγήσεις (μετά την Alpha Bank) και πρώτη στις καταθέσεις.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι στην αγορά, οι οποίοι θεωρούν ότι η σημερινή της χαμηλή αποτίμηση, ενσωματώνει πέραν των άλλων και το ενδεχόμενο να είναι η πρώτη που θα ανοίξει το χορό των κεφαλαιακών αυξήσεων στις τράπεζες. Εφόσον φυσικά το επιτρέψουν οι συνθήκες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ν. Καραμούζης: Ναι, η Ελλάδα μπορεί να γίνει ελκυστικό επενδυτικό story
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χρήστος Μεγάλου: Το Project Future αποτελεί επένδυση της τράπεζας Πειραιώς στο μέλλον
ΜΗ ΧΑΣΕΤ: «Βόμβα» HSBC για τις ελληνικές τράπεζες: «Τα πράγματα φαίνονται χειρότερα απ’ όσο περιμέναμε»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Το σχέδιο για τα νοσοκομεία: Τι αλλάζει το 2025, οι προτεραιότητες του Υπουργού Υγείας
- Βασιλική Λαζαράκου στο mononews: Παρά τη μείωση των επιτοκίων, το Χ.Α. ο φθηνότερος τρόπος άντλησης κεφαλαίων
- Μελέτης Μελετόπουλος στο Mononews: Οι Τούρκοι εμφανίζονται ως οι θριαμβευτές κατακτητές της Συρίας δι’ αντιπροσώπου
- Γκστάαντ VS Κουρσεβέλ: Η απόλυτη μάχη των χειμερινών παραδείσων με σαλέ από 40.000 ευρώ την εβδομάδα