ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κατά 4,4% αυξήθηκε το ελληνικό ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του έτους, σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2020, παρά το γεγονός ότι στο μεγαλύτερο μέρος της περιόδου αναφοράς ήταν σε ισχύ τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την πανδημία, παίρνοντας ώθηση από την αύξηση των επενδύσεων αλλά και την συνεχιζόμενη κρατική στήριξη.
Μάλιστα πρόκειται για το τρίτο διαδοχικό τρίμηνο που καταγράφεται άνοδος σε τριμηνιαία βάση.
Όμως και σε ετήσια βάση, δηλαδή στο πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 η ύφεση περιορίστηκε στο 2,3%, σε επίπεδα καλύτερα σε σχέση με την γενική προσδοκία και το πτωτικά αναθεωρημένο 6,9% που καταγράφηκε στο τέταρτο τρίμηνο. Πρέπει να σημειωθεί πως στο πρώτο τρίμηνο του 2020 είχε καταγραφεί ύφεση 13,9% σε ετήσια βάση και 10% στο δεύτερο.
“Κοιτώντας τα τριμηνιαία στοιχεία, η επίπτωση της πανδημίας συνέχισε να υποχωρεί με την οικονομία σε τροχιά επέκτασης για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο”, είπε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας Νίκος Μαγγίνας στο Reuters, επισημαίνοντας πως οι επενδύσεις ήταν ο βασικός παράγοντας πίσω από την επίδοση της οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο με τις καθαρές εξαγωγές να συμβάλουν.
“Βάσει της επίδοσης του πρώτου τριμήνου, η οικονομία είναι πιθανό να ανακάμψει άνω του 4,7% σε ετήσια βάση, ειδικότερα εάν υπάρξει θετική συνεισφορά από τον εξωτερικό τομέα, κυρίως από τον τουρισμό”, εκτίμησε.
Πρέπει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη 3,6% φέτος, μετά από ύφεση 8% πέρσι.
Η εξέλιξη του πιο κρίσιμου δείκτη για την οικονομία, του ελληνικού ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο ενσωματώνει την μικρή χαλάρωση των μέτρων στα τέλη Μαρτίου, το ότι η οικονομία έχει προσαρμοστεί και λειτουργεί πιο αποτελεσματικά σε καθεστώς περιορισμών (σε σχέση με πέρσι) καθώς και το ότι παραμένουν σε ισχύ τα μέτρα κρατικής στήριξης. Αναλυτές προβλέπουν ότι στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, με την οικονομία πια σε καθεστώς πολύ μεγαλύτερης χαλάρωσης, και συνεχιζόμενης κρατικής στήριξης, η ανάπτυξη θα μπορούσε να κάνει ένα δυναμικό μπουμ με δεδομένο φυσικά και το ότι το δεύτερο τρίμηνο θα συγκρίνεται με το αντίστοιχο περσινό διάστημα που η οικονομία ήταν πρακτικά υπό το σοκ του λοκντάουν.
Η επίτευξη ενός μπουμ στο δεύτερο, αλλά κυρίως στο τρίτο τρίμηνο είναι το μεγάλο στοίχημα για την ελληνική οικονομία αυτή τη στιγμή, το οποίο σε πολύ μεγάλο βαθμό σχετίζεται και εξαρτάται ωστόσο από την πορεία του τουρισμού. Πρόκειται για μια εξίσωση που παραμένει ακόμη με αρκετούς άγνωστους παράγοντες, ελέω πανδημίας και την εισροή τουριστών που θα καταφέρουμε τελικά από μεγάλες αγορές για εμάς, ενώ την ίδια στιγμή σταδιακά μέσα στους επόμενους μήνες θα ξεκινήσουν να αποσύρονται με ταχύτερο ρυθμό τα μέτρα στήριξης.
Σε ετήσια βάση σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ:
– Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 2,4% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020.
– Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 8,6% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020.
– Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 13,4% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 8,2%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 38,7%.
– Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 5,0% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 3,0% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 9,2%.
Σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή στο πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2020:
– Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,6%
– Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 3,0%.
– Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 4%. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 6,2%.
– Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,0%. Οι εισαγωγές αγαθών παρέμειναν αμετάβλητες, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 16,3%.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής το ελληνικό ΑΕΠ κατέγραψε «ηπιότερη μείωση σε σχέση με τις προβλέψεις, παρότι κατά το συγκεκριμένο – εφετινό – διάστημα η χώρα βρισκόταν σε καθεστώς ολικού lockdown, λόγω της πανδημίας».
Σύμφωνα με τον υπουργό η εξέλιξη καταδεικνύει πως η ελληνική οικονομία, παρά το υψηλό κόστος που υπέστη εξαιτίας της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, επέδειξε ανθεκτικότητα και αντοχή ενώ αποκαλύπτει την «ορθότητα των επιλογών, τη σύνεση, τα γρήγορα αντανακλαστικά, το ορθολογικό σχέδιο και τη συστηματική δράση της Κυβέρνησης, την αντοχή νοικοκυριών και επιχειρήσεων και, βεβαίως, την προσαρμοστικότητα κλάδων της οικονομίας στις έκτακτες συνθήκες και στα νέα δεδομένα».
Όπως πρόσθεσε, «η ελληνική οικονομία φαίνεται να ξεπερνά με απώλειες, αλλά όρθια και σε λειτουργικό επίπεδο, αυτή την πρωτοφανή καταιγίδα» και υπογράμμισε την ανάγκη να διασφαλιστεί η ταχύτερη, δυνατή, ανάταξη της οικονομίας και η επίτευξη ισχυρής, διατηρήσιμης, ανάπτυξης.
Διαβάστε επίσης: