Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Ροή Ειδήσεων

Ευρώ-περιφερειακό χτύπημα επιδεινώνει το κλίμα στο Χρηματιστήριο

Με τον συσχετισμό Ελλάδας – Ιταλίας να μεγαλώνει τον τελευταίο μήνα, με την Ελλάδα να ακολουθεί την Ιταλία τόσο στις προσπάθειες αναχαίτισης όσο και στις πτωτικές συνεδριάσεις, η εγχώρια αγορά καταγράφει απώλειες κοντά στο 2%, κοντά στον ίδιο βηματισμό με την ιταλική. Η μόνη διαφορά είναι ότι η απουσία βάθους στην εγχώρια αγορά κάνει πιο… τραγικές τις απώλειες.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, σε συνέντευξη σε δημοσιογράφους νωρίτερα, ο επικεφαλής του ESM Klaus Regling, ανέφερε ξεκάθαρα ότι η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα, δεν έχει τα ίδια προβλήματα με την Ελλάδα πριν από 10 χρόνια, ενώ το ιταλικό χρέος έχει μεγαλύτερη ωρίμανση, με μέσο όρο τα 8 χρόνια, οπότε η επίπτωση των αυξανόμενων επιτοκίων στην Ιταλία θα φανεί μετά από 8 χρόνια. Πρόσθεσε επίσης ότι η Ιταλία έχει πλεόνασμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, ενώ μεγάλο μέρος του ιταλικού χρέους χρηματοδοτείται εσωτερικά.

Στον απόηχο, ο ιταλικός δείκτης ΜΙΒ περιόρισε τις απώλειες κοντά στο 0,8%, ενώ ο εγχώριος δείκτης υποχωρεί 1,6% κάτω από τις 620 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει απώλειες 2,3%, ενώ στις επιμέρους μετοχές η Τρ. Πειραιώς κινείται 4% χαμηλότερα, η Eurobank (-3,13%), η ΕΤΕ (-1,79%) και η Alpha Bank (-1,4%).

Εκτός τραπεζικού κλάδου, μόνο η ΔΕΗ γλιτώνει το αρνητικό πρόσημο καθώς ενισχύεται 2,32%, ενώ στον αντίποδα κινούνται οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-3,56%), Motor Oil (-3,17%), Φουρλής (-2,42%), Βιοχάλκο (-2,38%), Σαράντης (-2,04%) και Ελληνικά Πετρέλαια (-1,57%).

Η κοινή μετοχή του Τιτάνα κινείται 0,93% χαμηλότερα στα 19,28 ευρώ, ενώ το προνόμιο δέχεται μεγαλύτερες πιέσεις 3,43% στα 18,3 ευρώ.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εντοπίζεται στις ΜΙΓ (-1,45%), Intracom (-2,48%) και Intrakat (-1,96%).

Μικροί οι όγκοι συναλλαγών στα παράγωγα, με το ΣΜΕ της ΕΤΕ να έχει πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο όγκο, με 3.922 συμβόλαια.

Η συναλλακτική δραστηριότητα στην υποκείμενη αγορά διαμορφώνεται στα 11,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές κυρίως σε ΟΠΑΠ και Φουρλή.