Αναδρομικά 11 μηνών από “κομμένες” συντάξεις, δώρα και επιδόματα θα λάβουν περισσότεροι από 200.000 συνταξιούχοι που ήδη έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη ενώ δεν χάνουν το δικαίωμα διεκδίκησης για το ίδιο διάστημα και οι συνταξιούχοι που μέχρι σήμερα δεν έχουν προσφύγει αλλά ενδεχομένως να το πράξουν στο μέλλον.

Για εκείνους, νομικοί λένε, ότι υπάρχει κίνδυνος παραγραφής των δικαιωμάτων τους.

Αυτό προκύπτει από 5 αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που δημοσιεύθηκαν σήμερα, δίνοντας οριστικό τέλος σε αντικρουόμενες αποφάσεις των διοικητικών δικαστηρίων, ενώπιον των οποίων εκκρεμούν τουλάχιστον 6.000 αγωγές περισσοτέρων από 200.000 συνταξιούχων.

Για το διάστημα από 11 Ιουνίου του 2015 (που δημοσιεύθηκε η απόφαση του ΣτΕ για αντισυνταγματικότητα των μνημονίων περικοπών του 2012) ως στις 12 Μαΐου του 2016 (που ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου) οι περικοπές κρίθηκε ότι δεν έχουν νομικό έρεισμα.

Έτσι, τα διοικητικά δικαστήρια που πλέον δεσμεύονται από τις σημερινές αποφάσεις του ΣτΕ, είναι υποχρεωμένα να επιδικάζουν αποζημιώσεις σε όσους μέχρι τώρα έχουν κάνει προσφυγές.

Το ανώτατο δικαστήριο, όπως εξήγησε ανώτατη δικαστική πηγή, επέλυσε νομικά ζητήματα και ως εκ τούτου δεν περιλαμβάνει ρητή αναφορά για τη δυνατότητα προσφυγής στο μέλλον όσων συνταξιούχων το αποφασίσουν τώρα.

Ωστόσο δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός στις αποφάσεις συνεπώς μπορούν να προσφύγουν μελλοντικά αρκεί το δικαίωμα τους να μην έχουν υποπέσει σε παραγραφή.

Επίσης το Δικαστήριο έκρινε ότι αναδρομικά δικαιούνται μόνον όσοι έχουν προσφύγει για αναδρομικά στο διάστημα 2013- 2015.

Σε ό,τι αφορά τις αξιώσεις μετά το 2016, όταν ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου, το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν μπορεί κανείς να διεκδικήσει αναδρομικά.

Όμως για το χρονικό διάστημα από το 2013 ως και τον Ιούνιο του 2015 όταν εκδόθηκε η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, που αποφάσισε ότι είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές μόνον μετά το 2012, με τις σημερινές αποφάσεις του Δικαστηρίου, επαναλαμβάνει ό,τι είχε ήδη πει το 2015.

Δηλαδή ότι αναδρομικά μπορούν να πάρουν μόνον οι συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει τότε, μέχρι τον Ιούνιο του 2015.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει δυνατότητα να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση και να δώσει αναδρομικά για τους έντεκα μήνες και σε εκείνους που δεν έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια.