ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το κύριο εμπόδιο, όπως επισημάνθηκε στο α΄ πάνελ του 9th Pharma & Health Conference με τίτλο «Εξελίξεις στην Υγεία μετά την έξοδο από το Μνημόνιο», είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να προσελκύσει το ενδιαφέρον των γενικών ιατρών και παθολόγων να στελεχώσουν τις ΤΟΜΥ, ενώ “αναιμικό”, υπήρξε επίσης το ενδιαφέρον των ιδιωτών γενικών ιατρών για τη σύναψη νέας σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ.
«Προσπαθούμε να πάρουμε γιατρούς από εδώ κι από εκεί να στελεχώσουμε τις ΤΟΜΥ», τόνισε ο Ανάργυρος Μαριόλης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Γενικής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ), τονίζοντας πως αποτελεί λάθος επιλογή η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των κακοπληρωμένων γιατρών στις ΤοΜΥ.
Παράλληλα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τα νέα όρια συνταγογράφησης ανά ΑΜΚΑ και τα πρόστιμα του ΕΟΠΥΥ που φτάνουν ακόμη και τα 4.000 ευρώ. «Η δυνατότητα των οικογενειακών γιατρών να κάνουν προληπτικό έλεγχο μειώθηκε σχεδόν στο 30%» ανέφερε, αποδοκιμάζοντας την πρόσκληση του υπουργείου στους πολίτες να εγγραφούν σε οικογενειακό γιατρό. Υποστήριξε, επίσης, πως ένα κομμάτι των γιατρών δουλεύει με το χωροφύλακα πάνω του, προκαλώντας την έκρηξη του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ.
«Ο γιατρός δεν μπορεί να γράφει ότι του αρέσει. Κάθε ειδικότητα έχει τα φάρμακα των παθήσεων που διαχειρίζεται» αντέτεινε, ο Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν κανόνες στη συνταγογράφηση που ορίζονται από τις παγιωμένες θέσεις της ιατρικής και οι οποίοι θα πρέπει να γίνονται σεβαστοί. Εξέφρασε δε την άποψη πως το δημόσιο σύστημα ΠΦΥ έχει γιατρούς, αλλά χρειάζονται ανακατανομή. «Σύμφωνα με τη νομοθεσία ΟΙ λογίζονται και οι γιατροί της ΠΦΥ. Αν έχουν θέμα οι γιατροί να τα βρουν με το υπουργείο Υγείας. Ο νόμος ορίζει ότι οι ιδιώτες είναι συμπληρωματικοί» διευκρίνισε.
Ο διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Αντώνης Αντωνιάδης, συμφώνησε πως υπάρχει θέμα πρόσβασης στον οικογενειακό γιατρό. «Δεν υπάρχουν οικογενειακοί γιατροί» ανέφερε κατηγορηματικά, εξηγώντας πως οι ΤΟΜΥ δεν είναι προσθήκη στο σύστημα, αφού λειτουργούν σε Κέντρα Υγείας.
Όπως ανέφερε ο αναπλ. Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Κυριάκος Σουλιώτης, για πρώτη φορά έχουμε τόσο σοβαρά προβλήματα πρόσβασης στην ΠΦΥ. «Οι πολίτες θέλουν τον οικογενειακό γιατρό γιατί δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος για την πρόσβαση στο γιατρό που είχαν πριν από την κρίση» ανέφερε, διευκρινίζοντας όμως πως οι οικογενειακοί γιατροί δεν είναι περιορισμός στην υγεία αλλά διεύρυνση.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Γενικής Ιατρικής και ΠΦΥ, Χρήστο Λιονή, υπάρχουν νέοι γιατροί που δεν γυρίζουν την πλάτη στον ΕΟΠΥΥ, αλλά στο σύστημα αξιών που καταστρέφει τα όνειρά τους. «Το 1/3 των φοιτητών μου από την Κρήτη φεύγουν γι’ αυτό το λόγο» είπε. Αναφορικά με την ΠΦΥ, ο κος Λιονής εξέφρασε την άποψη πως η χώρα πηγαίνει σε μια καθολική εφαρμογή του θεσμού ΠΦΥ χωρίς πιλότους και αξιολόγηση (περιφέρεια, τοπικές ανάγκες, προσδοκίες ασθενούς). «Χρειαζόμαστε μια σταδιακή εφαρμογή. Αξιολόγηση με όρους απόδοσης και αποτελεσματικότητας» τόνισε. Σχετικά αναρωτήθηκε ποιος γιατρός είναι εκπαιδευμένος να προσεγγίσει την οικογένεια, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει ούτε μία ώρα διδασκαλίας με αυτό το θέμα στην Ιατρική. Ο καθηγητής παραδέχτηκε πάντως ότι τα πράγματα στην ΠΦΥ δεν πάνε καλά παγκόσμια και έκανε ειδική αναφορά στις διαφορετικές απόψεις που κυριαρχούν κι εγχώρια για την έννοια και το περιεχόμενο της ΠΦΥ. «Χρειάζεται μεγαλύτερη συνεργασία των υπουργείων Υγείας και Παιδείας και αξιοποίηση των φαρμακοποιών» συμπλήρωσε.
Αναγνωρίζει τις δυσκολίες ο υπουργός Υγείας
Έως το τέλος του 2018 οι ΤΟΜΥ θα φτάσουν τις 120, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υγείας κατά την επίσκεψή του σε Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στην Πάτρα.
«Γίνονται μικρά, καλά μελετημένα και εδραιωμένα βήματα στην ανάπτυξη του νέου συστήματος της ΠΦΥ» ανέφερε ο Α. Ξανθός, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν προβλήματα που έχουν να κάνουν τόσο με την εύρεση κατάλληλων χώρων στέγασης των νέων δομών, όσο και με τη στελέχωση τους με οικογενειακούς γιατρούς. Όσον αφορά στα προβλήματα στελέχωσης ο κος Ξανθός τα απέδωσε στη μαζική μετανάστευση 18.000 γιατρών στο εξωτερικό, στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.
«Θέλουμε οι ΤΟΜΥ να είναι αποκεντρωμένες κοντά στις γειτονιές για να διευκολύνεται η πρόσβαση των πολιτών και να έχουν εξωστρέφεια στην κοινωνία με έμφαση στην πρόληψη, την αγωγή υγείας και στην κοινοτική φροντίδα», είπε ο υπουργός Υγείας. Όπως ο ίδιος τόνισε, με τις ΤΟΜΥ η φροντίδα των πολιτών δεν είναι πλέον αποσπασματική και κατακερματισμένη αλλά υπάρχει μια δομή αναφοράς, ένας γιατρός 1ης επαφής με το σύστημα, μια ομάδα άλλων επαγγελματιών υγείας που υποστηρίζει αυτό το έργο και μέσω της οποίας οι πολίτες έχουν ολοκληρωμένη φροντίδα και οργανωμένη πρόσβαση και σε άλλες υπηρεσίες του συστήματος υγείας.
Για τις όποιες δυσλειτουργίες παρουσιάζονται το πρώτο διάστημα λειτουργίας των νέων δομών, εξήγησε ότι υπάρχει μέριμνα από την πλευρά του υπουργείου Υγείας για άμεση επίλυση των προβλημάτων, ενώ απευθυνόμενος στους νέους γιατρούς που καλούνται να στελεχώσουν το νέο μοντέλο της ΠΦΥ, τόνισε ότι η ανάπτυξη των ΤΟΜΥ είναι μια επένδυση που κάνει η πολιτεία σε ένα τομέα του ΕΣΥ που ήταν ελλειμματικός.
Τέλος διαβεβαίωσε για μία ακόμα φορά ότι αυτό το σχέδιο της ΠΦΥ θα έχει προοπτική και μετά το πέρας της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, οπότε και θα καλυφθεί από εθνικούς πόρους, έτσι ώστε να υπάρχει μια ομαλή συνέχεια και με αυτό τον τρόπο οι νέες δομές και το προσωπικό τους να ενταχθούν οργανικά στο ΕΣΥ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εγγραφή στον οικογενειακό γιατρό – Αναλυτικές οδηγίες από το υπουργείο Υγείας
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με «πλαφόν» οι δωρεάν επισκέψεις στον οικογενειακό γιατρό του ΕΟΠΥΥ
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Υπ. Υγείας: Αυξάνεται το ενδιαφέρον των οικογενειακών γιατρών – Διευκρινίσεις για το νέο σύστημα
ό
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αυστρία: Το ακροδεξιό FPÖ κερδίζει τις εκλογές στη Στυρία
- Ιράν: “Το Ιράν ετοιμάζεται να απαντήσει στο Ισραήλ”
- Κώστας Τσουκαλάς: Οι ισχυρισμοί του κ. Μαρινάκη, προσπάθεια για χειραγώγηση της κοινής γνώμης
- Παύλος Μαρινάκης: Λίγο παραπάνω από 24 ώρες άντεξε η πρόταση του κ. Ανδρουλάκη για μείωση του ΦΠΑ