• Ροή Ειδήσεων

    Πάνω το Χρηματιστήριο Αθηνών, κάτω ο τζίρος


    Με ούτε 10 εκατ. ευρώ λίγο πριν τις 14.00 ώρα Ελλάδος, ο Γενικός Δείκτης τιμών καταγράφει άνοδο 1% στην περιοχή των 630 μονάδων. Χωρίς να υπάρχει κάποιος εσωτερικός θετικός καταλύτης στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης τιμών συμβαδίζει με το θετικό κλίμα που επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές τη Δευτέρα, εν μέσω σημαντικής αποκλιμάκωσης των ιταλικών αποδόσεων.

    Η διατήρηση του outlook της ιταλικής οικονομίας σε θετικό, από την Moody’s την Παρασκευή παρά την υποβάθμιση του κρατικού αξιόχρεου πριν την κατηγορία junk, είναι ο κύριος λόγος.

    Οι αναλυτές φοβόντουσαν ότι η Moodys θα προσχωρούσε και σε αρνητικό outlook για την οικονομία, αυξάνοντας τις πιθανότητες να χαρακτηριστούν junk τα ομόλογα της τρίτης οικονομίας της Ευρωζώνης.

    Σημαντική αποκλιμάκωση παρουσιάζουν οι αποδόσεις και των ελληνικών ομολόγων.

    Στην Λεωφόρο Αθηνών, ο όγκος συναλλαγών παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και μένει να δούμε κατά πόσο η ιταλική…ευφορία θα μπορέσει να κρατήσει το Γενικό Δείκτη σε θετικό έδαφος. Χρειάζεται μία μόνο εντολή μερικών χιλιάδων ευρώ για να μπορέσει να ανατρέψει το πρόσημο στο δείκτη.

    Ο δείκτης τραπεζών καταγράφει άνοδο 2% ενώ η μετοχή της Alpha Bank (+3%) ηγείται της ανόδου στα 1,154 ευρώ. Ακολουθούν οι Eurobank (+2,67%) και Τρ. Πειραιώς(+1,8%) ενώ η ΕΤΕ κινείται με οριακές απώλειες της τάξης του 0,2%.

    Στο υπόλοιπο ταμπλό, η ΔΕΗ (-0,91%) μετά τις 12 το μεσημέρι, πέρασε σε αρνητικό έδαφος  ενώ οι Σαράντης ενισχύεται 3%, η Motor Oil (+2,84%), OTE (+1,67%), Αεροπορία Αιγαίου (+1,95%) και ΕΥΔΑΠ (+0,81%).

    Μικρότερος όγκος συναλλαγών τόσο στο προνόμιο του Τιτάνα όσο και στην κοινή μετοχή. Το ΤΙΤΚ κινείται 0,5% χαμηλότερα ενώ το προνόμιο καταγράφει άνοδο 0,8%.

    Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, κέρδη σημειώνουν οι Ικτίνος (+2,22%) και Πλαίσιο (+1,60%) ενώ ο Αβαξ χάνει 1,11%.

    Στην αγορά παραγώγων, το ΣΜΕ της ΕΤΕ έχει πραγματοποιήσει 7378 συμβόλαια, ενώ οι ανοιχτές θέσεις (open interest) μειώθηκε κατά 4.000 συμβόλαια στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

    Ο τζίρος στην υποκείμενη αγορά παραμένεις χαμηλός στα 8,8 εκατ. ευρώ στα λίγο πριν τις 14.00 το μεσημέρι.



    ΣΧΟΛΙΑ