Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Κόντρα στα… ξένα, το χρηματιστήριο Αθηνών. Πιθανό short squeeze

Προς έκπληξη όλων, το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται κόντρα στα ξένα, τα οποία στις 13.40 ώρα Ελλάδος, δέχονται ισχυρές πιέσεις.  Ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες κοντά στο 2%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 υποκύπτει άνω του 2,4%. Ο MIB στο Μιλάνο κινείται με απώλειες άνω του 1,5%.

Ο Γενικός Δείκτης (-0,32%) τιμών από τις 13.00 και μετά χάραξε τη δική του πορεία, περιορίζοντας κατά πολύ τις πρωινές απώλειες, οι οποίες ωστόσο δεν ξεπέρασαν το 0,75%.

Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται στις μετοχές που έχουν «σορταριστεί» περισσότερο, οι τράπεζες, ενώ κύκλοι της αγοράς κάνουν λόγω για ενδεχόμενο short squeeze. Ο υποκείμενος δείκτης καταγράφει άνοδο κοντά στο 1%. Η Τρ. Πειραιώς ενισχύεται 1,76%, η Eurobank (+1,73%), ΕΤΕ (+0,40%) και Alpha Bank (+0,31%).

Στην Αlpha Bank πραγματοποιήθηκαν προσυμφωνημένες συναλλαγές για το 0,5% του συνόλου των μετοχών ήτοι 7.760.834 μετοχές, ενώ το εύρος των τιμών ήταν μεταξύ 1,29 και 1,3 ευρώ. Ο τζίρος ανήλθε στα 10,04 εκατ. ευρώ. Οι συναλλαγές ίσως να σχετίζονται με αλλαγή χαρτοφυλακίων ή θεματοφύλακα.

Η ΔΕΗ ενισχύεται στα 1,228 ευρώ, η Μοtor Oil γύρισε σε θετικό έδαφος 0,47% ενώ στον αντίποδα βρίσκονται οι Σαράντης (-2,3%), Coca Cola (-2,2%), OΠΑΠ (-1,97%) και Βιοχάλκο (-1,39%) μεταξύ άλλων.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εντοπίζεται στις ΜΙΓ (-1,6%), Cenergy (-1,5%) και Ιntralot (0,17%).

Στα παράγωγα, μικροί είναι οι όγκοι σε σχέση με την κίνηση στις υποκείμενες αξίες. Στο  ΣΜΕ της ΕΤΕ έχουν διακινηθεί 6898 συμβόλαια, ενώ μικρή ήταν η διαφορά στο open interest χτες, γεγονός που καταδεικνύει αυξημένο intra day activity στο συμβόλαιο.

H συναλλακτική δραστηριότητα στην υποκείμενη αγορά διαμορφώνεται στα 23.4 εκατ. ευρώ ωστόσο τα 12.1 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

 

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ενισχύεται κατά 0,83% στο 4,27% ενώ ανοδικές τάσεις επικρατούν και στο αντίστοιχο ιταλικό, ενώ το spread των δύο ομολόγων διαμορφώνεται στις 75,2 μονάδες βάσης.

O πρόεδρος της ΕΚΤ χτες κατά την ομιλία του που ακολούθησε τη συνεδρίαση της ΕΚΤ ανέφερε ότι το πρόσφατο sell-off στα ιταλικά κρατικά ομόλογα θα θέσει αργά ή γρήγορα σε κίνδυνο την κεφαλαιακή επάρκεια των ιταλικών τραπεζών, που κατέχουν στους ισολογισμούς τους,  ιταλικό χρέος της τάξης των 375 δισ. ευρώ.