ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Συνέντευξη παραχώρησε ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, Παύλος Γερουλάνος, στο Attica tv στην εκπομπή Δημοσκοπήσεις στον δημοσιογράφο Γιώργο Λαιμό. Ο ίδιος όπως τόνισε, «Η γνώση των ανθρώπων της πόλης μας είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε».
Στα Εξάρχεια πρέπει πρώτα από όλα να χτυπήσουμε το μαύρο χρήμα
Τοποθετούμαστε σε μια σειρά από θέματα από τότε που ξεκινήσαμε την προσπάθεια αυτή για την Αθήνα. Στην πορεία έχω δει ότι, για παράδειγμα, με τον κ. Ηλιόπουλο διαφωνώ, και με το ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως, στον τρόπο που αντιμετωπίζει τα Εξάρχεια.
Κάποια στιγμή ρώτησαν τον κ. Ηλιόπουλο ποιο είναι το σοβαρότερο πρόβλημα στα Εξάρχεια και είπε ότι είναι το χώμα από το Λόφο του Στρέφη που το παίρνει ο αέρας. Ο κόσμος που ζει στα Εξάρχεια ξέρει ότι εκεί μαχαιρώνονται άνθρωποι, κλέβουν ανθρώπους, υπάρχει μια γενική ανομία, κάποιος άνθρωπος μπορεί απλά να παραπονεθεί για το θόρυβο και να βρεθεί χτυπημένος.
Εγώ πιστεύω ότι τα Εξάρχεια τα έχουν καταβάλει το οργανωμένο έγκλημα και το μαύρο χρήμα. Εάν θέλουν να κάνουν μια παρέμβαση στα Εξάρχεια δεν αρκεί να φωνάξουμε την αστυνομία, όπως λέει ο κ. Μπακογιάννης. Θέλει μια προεργασία πρώτα, να κυνηγήσει ο οικονομικός εισαγγελέας τη δραστηριότητα που εξελίσσεται μέσα στα Εξάρχεια, να φύγει το μαύρο χρήμα από εκεί και μαζί με τους κατοίκους, οι οποίοι έστειλαν μια πολύ ενδιαφέρουσα επιστολή στον Πρωθυπουργό ζητώντας την παρέμβασή του, να τεθούν προτεραιότητες. Και εκεί βεβαίως, και η αστυνομία θα παίξει το ρόλο της και τα πολιτιστικά δρώμενα θα παίξουν το ρόλο τους και οτιδήποτε άλλο μπορεί να κρατήσει τη γειτονιά ζωντανή.
Η Αθήνα χρειάζεται Δήμαρχο-ακτιβιστή
Η δημοτική αρχή μπορεί να σπρώχνει τα πράγματα. Υπάρχουν αρμοδιότητες που ανήκουν στο δήμο, υπάρχουν αρμοδιότητες που δεν του ανήκουν. Εκεί που του ανήκουν πρέπει να δουλέψει. Εκεί που δεν του ανήκουν οι αρμοδιότητες, μπορεί να παρακινήσει τα πράγματα.
Όπως έγινε στο Πεδίον του Άρεως, όπου οι κάτοικοι οργανώθηκαν, τους δόθηκε βήμα στα κανάλια, ήρθαν κάποιες προσωπικότητες που επίσης βοήθησαν σε αυτήν την προσπάθεια και στο τέλος πέτυχαν το στόχο τους. Σε τέτοιου είδους ακτιβισμό πιστεύω πάρα πολύ. Θεωρώ ότι ο Δήμαρχος της Αθήνας πρέπει να είναι ένας Δήμαρχος ακτιβιστής και γι’ αυτό προτείνω και τη δημιουργία συμβουλίων γειτονιάς όπου η κάθε γειτονιά θα μπορεί να έχει ένα χώρο όπου θα συζητιούνται θέματα, θα τίθενται τα προβλήματα και θα ιεραρχούνται, έτσι ώστε ο Δήμαρχος να ξέρει όταν μιλάμε για Εξάρχεια, ή όταν μιλάμε για Νέο Κόσμο, ή όταν μιλάμε για Σεπόλια, ποιες είναι οι τρεις ή οι πέντε προτεραιότητες που πρέπει να ξεχωρίσουν.
Τι σημαίνει ΑΘΗΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ
ΑΘΗΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ σημαίνει ότι η γνώση που βρίσκεται μέσα στην πόλη είναι ό,τι πιο πολύτιμο αυτήν τη στιγμή έχουμε στη διάθεσή μας. Και τη γνώση αυτήν, την έχουμε όσοι έχουμε επιλέξει την Αθήνα να ζούμε, να δουλεύουμε, να μεγαλώνουμε εδώ τα παιδιά μας. Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι εάν θέλεις να αντιστρέψεις την κατάσταση που υπάρχει σήμερα στην Αθήνα, αποκλείεται να το κάνεις μέσα από το γραφείο του Δημάρχου και μόνο με τεχνοκράτες γύρω σου. Πρέπει να είσαι μέσα στην πόλη, πρέπει ν’ ακούς αυτά που γίνονται σε κάθε γειτονιά, πρέπει ν’ ακούς τον κόσμο, τα προβλήματα που σου θέτει αλλά και τις λύσεις που σου προτείνει. Βλέπουμε κάθε μέρα στις βόλτες που κάνουμε στις γειτονιές, ότι οι ίδιοι οι άνθρωποι που ζουν το πρόβλημα, λένε «γιατί δεν το κάνετε έτσι, απλά, χωρίς χρήματα; Γιατί δε δίνετε αυτή τη λύση στο πρόβλημα;». Και ξανά και ξανά παίρνουμε ιδέες από τους ανθρώπους με τους οποίους ερχόμαστε σ’ επαφή. Εμείς είμαστε η Αθήνα, οι άνθρωποι που πονάνε αυτή την πόλη. Και αυτήν τη γνώση μέσα από την πόλη θέλουμε να την κάνουμε τη δυναμική που θ’ αλλάξει την Αθήνα.
Κανόνες στο AIRBNB για ισόρροπη ανάπτυξη των αθηναϊκών γειτονιών
Όπως κάθε άλλη οικονομική δραστηριότητα, χρειάζεται μέτρο. Σήμερα βλέπουμε μια τάση, το AIRBNB, να είναι της μόδας. Βλέπουμε μια τάση, η Αθήνα να είναι της μόδας και αυτή η μόδα να εντατικοποιείται σε ορισμένες γειτονιές, όπως είναι το Κουκάκι, το Παγκράτι, ο Νέος Κόσμος και σε άλλες να μην υπάρχει καθόλου. Τι συμβαίνει; Εκεί που εντατικοποιείται, έρχονται επενδύσεις, έρχεται κόσμος που παίρνει δάνεια για να φτιάξει τα διαμερίσματά του για το AIRBNB. Εμείς δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει έτσι η ανάπτυξη του AIRBNB. Πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει ισορροπημένα, σε όλη την πόλη, θέτοντας κανόνες όπως έχουν μπει στη Βαρκελώνη, στο Παρίσι, στο Βερολίνο, όπου η πολιτεία λέει: «εγώ θέλω αυτή την οικονομική ανάπτυξη, αλλά τη θέλω κατά κύριο λόγο από ανθρώπους που νοικιάζουν το διαμέρισμά τους, όχι από ανθρώπους που αγοράζουν μια ολόκληρη πολυκατοικία και αντί να την κάνουν ξενοδοχείο, την κάνουν AIRBNB επειδή το φορολογικό καθεστώς είναι θολό». Εμείς θέλουμε για το AIRBNB πολύ πιο δίκαιο καταμερισμό του πλούτου που δημιουργείται κι αυτό σημαίνει κανόνες. Κανόνες τέτοιους, ώστε να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός με τα ξενοδοχεία.
Βασική αρχή του συνδυασμού μας, η σύνθεση
Η προσπάθειά μας, επειδή είναι τόσο Αθηνοκεντρική και δεν εξαρτάται από κόμματα, είναι ο κατ’ εξοχήν χώρος ο οποίος μπορεί να κάνει σύνθεση και από τη μια πλευρά και από την άλλη και πιστεύω πραγματικά ότι την επόμενη μέρα στο Δήμο η δική μας παράταξη, ακριβώς λόγω του τρόπου που δημιουργήθηκε, ακριβώς επειδή είναι ανεξάρτητη υποψηφιότητα, θα μπορέσει να συγκεράσει διαφορετικές απόψεις και να προωθήσει τα θέματα της πόλης, πολύ πιο αποτελεσματικά.
Για παράδειγμα, εγώ δεν είμαι αντίθετος στην αστυνόμευση απλώς δεν το βάζω στην ίδια προτεραιότητα που το βάζει η Νέα Δημοκρατία. Θεωρώ ότι το να στείλεις αστυνομικούς μέσα σε ένα χώρο και να τον καθαρίσουν για τρεις μήνες, είναι κάτι που δεν θα κρατήσει πολύ αν δεν φτιάξεις κοινωνικές δομές να το υποστηρίξουν. Δεν πιστεύω ότι στέλνοντας την Αστυνομία λύνεις ένα πρόβλημα και αν το λύνεις, το λύνεις για πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
Παρ’ όλα αυτά, δεν διαφωνώ ότι για την ασφάλεια του πολίτη πρέπει η Δημοτική Αστυνομία και η Ελληνική Αστυνομία να συνεργάζονται, οπωσδήποτε και πρέπει. Δεν έχω κάτι που δογματικά να μου κλείνει τα μάτια προς τη μία ή προς την άλλη κατεύθυνση. Αυτό όμως που θέλω είναι να λαμβάνονται οι αποφάσεις με κριτήριο το καλό το δικό μας, το καλό των Αθηναίων, να μην είναι κριτήριο το «πρέπει να πω αυτό διότι αλλιώς θα χάσω ψηφοφόρους από το ΣΥΡΙΖΑ» ή «πρέπει να πω αυτό αλλιώς θα χάσω ψηφοφόρους από τη Νέα Δημοκρατία». Εμείς μπορούμε να κάνουμε σύνθεση και αυτή είναι η βασική αρχή του Συνδυασμού που φτιάξαμε.
Δεν είμαι πολιτικός καριέρας
Δεν είμαι πολιτικός καριέρας, δεν ψάχνω από τη μια δημόσια θέση που έχω να πάω στην επόμενη. Έχω την εταιρεία μου, είμαι επιχειρηματίας. Το ιχθυοτροφείο που έχουμε είναι μια εταιρεία που διακινεί το προϊόν της σε όλο τον κόσμο, μια εταιρεία που προβάλλει την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο και είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό. Όταν έφυγα από το υπουργείο γύρισα πίσω στην εταιρεία μου. Μόνο τώρα, που νιώθω ότι ο Δήμος των Αθηναίων, η πόλη μας, είναι κάτι στο οποίο μπορώ να συμβάλλω, έρχομαι ξανά. Το λέω αυτό, διότι η οικογένειά μου πάντα ασχολούνταν με τα κοινά, αλλά σπάνια με τις εκλογές. Ελάχιστα από τα μέλη της οικογένειάς μου είχαν ασχοληθεί με το να εκλεγούν. Πιστεύουμε όμως πάντα ότι πρέπει να προσφέρεις. Αν σήμερα η εμπειρία μου από τον ιδιωτικό τομέα, η εμπειρία μου από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, που είναι ένα υπουργείο κομβικό για το μέλλον της Αθήνας, η εμπειρία μου από τη δράση μου μέσα στην κοινωνία όλα αυτά τα χρόνια, φέρνει στο τραπέζι κάτι που περιλαμβάνει τις δεξιότητες που χρειάζονται για το Δήμο της Αθήνας, τότε είναι ευθύνη μου να συμμετέχω.
Για την αποχή
Αυτό που με προβληματίζει πάνω απ’ όλα είναι ότι 1,5 εκατομμύριο Έλληνες ψηφοφόροι δεν πάνε πια στην κάλπη. Η διαφορά των ψηφισάντων από το 2009 μέχρι το 2015 είναι περίπου 1,5 εκατομμύριο λιγότεροι ψηφοφόροι. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κάτι βαθιά αρρωστημένο μέσα στο ελληνικό πολιτικό σύστημα. Και αυτό που δεν έχω δει ακόμη, είναι τις δυνάμεις αυτές, που θα μπορέσουν να πείσουν τον κόσμο ότι είναι ώρα να σηκωθούμε από τον καναπέ μας και να πάμε να ψηφίσουμε.
Ανθρωποκεντρική λειτουργία Δήμου με οριζόντια συνεργασία των υπηρεσιών
Αντί να σκεφτόμαστε με όρους παραδοσιακούς, σκεφτόμαστε με κέντρο τον Αθηναίο, μια σαφέστατα ανθρωποκεντρική προσέγγιση που λέει: Τι χρειάζεται σήμερα μια οικογένεια με παιδιά στην Αθήνα; Αυτά τα δέκα πράγματα. Πώς μπορούμε να τα παρέχουμε; Τί χρειάζεται ένας ηλικιωμένος; Σήμερα, αν ρωτήσεις το Δήμο ποια είναι η πολιτική μας για τους ηλικιωμένους, θα σου πουν οι λέσχες φιλίας. Εμείς λέμε ότι δεν είναι μόνο οι λέσχες φιλίας. Είναι τα ιατρικά κέντρα. Τα ιατρικά κέντρα εξυπηρετούν σε πολύ μεγάλο βαθμό ηλικιωμένους ανθρώπους. Είναι τ’ ανοιχτά σχολεία και η Δια Βίου Μάθηση η οποία κάνει δραστηριότητες για ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, εξαιρετικά σημαντικές για την πόλη. Είναι οι όροι προσβασιμότητας και κατά πόσο ένας ηλικιωμένος άνθρωπος μπορεί να περπατήσει την πόλη και να την χαρεί. Αυτά όλα είναι αλληλένδετα. Αντί να λέμε άλλο οι Λέσχες φιλίας, άλλο τα Ιατρικά Κέντρα, άλλο η προσβασιμότητα, πρέπει να σχεδιάσουμε ολοκληρωμένες πολιτικές για τον ηλικιωμένο έτσι ώστε και οι υπηρεσίες του Δήμου να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να λειτουργούν αποσπασματικά, αλλά ενιαία. Ξέρετε τι διαφορά κάνει αυτού του είδους η αντιμετώπιση, η ανθρωποκεντρική αντιμετώπιση των πραγμάτων; Μπορεί να αλλάξει τη Δημόσια Διοίκηση ριζικά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Παύλος Γερουλάνος: Συνάντηση με τους Φίλους Τριγώνου Αθηνών
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παύλος Γερουλάνος: Όποιος νοιάζεται για την Αθήνα θέλει συνεργασία όχι συναλλαγή
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Εθνική Τράπεζα: Ολοκλήρωσε τη διασύνδεση με καλώδιο μεταφοράς δεδομένων Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας
- Πού ξοδεύουν τα δισεκατομμύρια τους τα Χριστούγεννα οι πλουσιότεροι του κόσμου
- H Intralot, οι λαμπρές υπεραξίες (76%) του στρατηγικού επενδυτή Σου Κιμ και ο ρόλος του την επόμενη μέρα
- Οι 10 Ευρωπαίοι δισεκατομμυριούχοι κληρονόμοι κάτω των 35 ετών