ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Συγκεκριμένα, αναμένεται ανάπτυξη 3,8% για φέτος και 5% για το 2022 και προβλέπει «βουτιά» του χρέους στο τέλος του 2022.
Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το χρέος θα αποκλιμακωθεί κατά 14 μονάδες τη διετία 2021-2022 και η ανεργία θα μειωθεί στο 15,9% φέτος και στο 15,6% το 2022.
Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τελευταία της έκθεση προβλέπει ότι το ύψος του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ θα αυξηθεί στο 208,8% το 2021, από το 205,6% το 2020 και στη συνέχεια θα αποκλιμακωθεί στο 201,5% το 2022. Το Υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι φέτος θα μειωθεί οριακά στο 204,5% και στη συνέχεια θα έχει καταγράψει σημαντική πτώση το 2022, κάτω από το 190% του ΑΕΠ.
«Κλειδί» η αύξηση των καταθέσεων
Η αύξηση των καταθέσεων κατά 24 δις ευρώ στη διάρκεια της πανδημίας αποτελεί έναν σημαντικό για περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς, με τον ΟΟΣΑ να είναι συγκρατημένος για την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, καθώς εκτιμά φέτος άνοδο κατά 1,6% και κατά 3% το 2022, μετά από κάθετη πτώση κατά 5,2% που κατέγραψε το 2020, λόγω του lockdown.
Οι εξαγωγές εκτιμάται πως θα αυξηθούν φέτος κατά 4,9% και 13,3% το 2022 όταν οι εισαγωγές θα ενισχυθούν φέτος μόλις 1,5% για να εκτιναχθούν με αύξηση 13,3% το 2022. Συνακόλουθα το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών από 6,5% του ΑΕΠ φέτος θα περιοριστεί σε 5,2% του ΑΕΠ το 2022.
Οι κίνδυνοι
Ο ΟΟΣΑ βάζει στο στόχαστρο μια σειρά από αρνητικές εξελίξεις που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ελληνική οικονομία, όπως είναι, μεταξύ άλλων:
Οι εμβολιασμοί να αποδειχθούν λιγότερο αποτελεσματικοί
Ο τουρισμός να μην αποδώσει τα αναμενόμενα έσοδα
Η αύξηση των «λουκέτων» στην αγορά
Οι μεταρρυθμίσεις συνεισφέρουν λιγότερο σ το αναμενόμενο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
Παράλληλα, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι απαιτούνται συμπληρωματικά μέτρα στο σχέδιο «ΗΡΑΚΛΗΣ» που έχει ως στόχο τη μείωση των «κόκκινων» δανείων κα επισημαίνει πως χρειάζονται επιπλέον παρεμβάσεις για τον αναβαλλόμενο φόρο στις τράπεζες.
Δήλωση Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα
«Οι προβλέψεις που ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για τη χώρα μας αποτελούν ακόμα ένα σήμα εμπιστοσύνης στην ασκούμενη οικονομική πολιτική και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Προοπτικές οι οποίες εμφανίζονται σημαντικά βελτιωμένες για τη φετινή χρονιά, σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις του διεθνούς Οργανισμού, και ακόμα πιο δυναμικές για το 2022.
Ειδικότερα, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το 2021 το ΑΕΠ στην Ελλάδα θα αυξηθεί κατά 3,8%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 3,4% και έναντι πρόβλεψης για μόλις 0,9% πριν από έξι μήνες. Όσον αφορά στο 2022, προβλέπει ανάπτυξη ύψους 5%.
Με τις προβλέψεις αυτές, ο ΟΟΣΑ προστίθεται σε μια μακρά σειρά θεσμών, οίκων αξιολόγησης, τραπεζών και αναλυτών, που αναθεωρούν επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, συγκλίνουν στο ότι η Ελλάδα, μέσα στο 2022, θα υπερκαλύψει τις απώλειες που κατέγραψε, εξαιτίας της πρωτόγνωρης, παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, πέρυσι στο ΑΕΠ της.
Η έκθεση του διεθνούς Οργανισμού προβλέπει, επίσης, αποκλιμάκωση της ανεργίας, αύξηση των επενδύσεων και δημοσιονομική προσαρμογή μέσα από την ταχεία ανάκαμψη και ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας.
Επιπλέον, αναγνωρίζει την αποτελεσματικότητα των στοχευμένων μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έλαβε η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και επιβεβαιώνει ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” περιλαμβάνει πολλά μέτρα που μπορούν να λειτουργήσουν ως μοχλοί αύξησης της παραγωγικότητας, ενίσχυσης της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος».
Διαβάστε επίσης
Γκουρία (ΟΟΣΑ): Το παγκόσμιο ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 5,6% το 2021
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ποιοι Έλληνες εφοπλιστές πωλούν τα παλαιότερης κατασκευής bulkers τους
- Σε νέες περιπέτειες η οικογένεια Γιαννίρη- Στο σφυρί η μονοκατοικία στην Κηφισιά
- Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και γιατί τώρα όλοι σιωπούν, η «βόλτα» της Πειραιώς, η ρελάνς των Ιταλών στον Σιάμισιη, η κίνηση Στάσση, το μετρό και οι «τσακωμένοι» και ο Κινέζος στο Amirandes
- Τράπεζες: Μπρα ντε φερ ανάμεσα στους επενδυτικούς οίκους και τις χρηματιστηριακές για τις τιμές στόχους