Αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να δουν τις μπύρες στα ράφια να μειώνονται είναι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές, καθώς στην ευρωπαϊκή αγορά παρουσιάστηκε το τελευταίο διάστημα μια σημαντική, όσο και «απρόσμενη» για τους μη μυημένους στα του ζύθου, έλλειψη. Έλλειψη… διοξειδίου του άνθρακα.
Το συγκεκριμένο αέριο, που κάνει τη σόδα να αφρίζει και χρησιμοποιείται σε πληθώρα εφαρμογών στον κλάδο των τροφίμων και των ποτών, βρίσκεται σε έλλειψη καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν κλείσει πολλές μονάδες που παρήγαγαν CO2.
Το γεγονός αυτό ασκεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση στον κλάδο των τροφίμων και των ποτών, σε μια περίοδο αυξημένης κατανάλωσης λόγω ζέστης, Μουντιάλ και καλοκαιριού.
Το διοξείδιο του άνθρακα, που πολλοί από εμάς έχουμε συνδέσει στο μυαλό μας με το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη, είναι παραπροϊόν της αμμωνίας που παράγει η βιομηχανία των λιπασμάτων. Όταν διοχετεύεται σε συσκευασίες τροφίμων παρατείνει τη διάρκεια ζωής στο ράφι για προϊόντα όπως το κρέας ή οι σαλάτες, ενώ χρησιμοποιείται επίσης και στον ξηρό πάγο που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά κατεψυγμένων προϊόντων.
Η έλλειψη στην αγορά οφείλεται στο γεγονός ότι αυτήν την περίοδο του έτους πολλά εργοστάσια παραγωγής αμμωνίας κλείνουν για προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης ή για την αντιμετώπιση προβλημάτων στην παραγωγή.
Σύμφωνα, όμως, με αναλυτές της Berenberg, εάν η προσφορά συνεχίσει να είναι περιορισμένη για άλλες τρεις ή τέσσερις εβδομάδες, τα προβλήματα στην αγορά μπορεί να γίνουν ακόμη πιο έντονα.
Η έλλειψη είναι πιο αισθητή αυτήν τη στιγμή στη βορειοδυτική Ευρώπη. Είναι ενδεικτικό ότι η νορβηγική Aass Brewery διέκοψε τη λειτουργία της, ενώ η γερμανική ζυθοποιία Radeberger Gruppe διαχειρίζεται με ιδιαίτερη προσοχή τις προμήθειές της.
«Πρόκειται για ένα πρωτοφανές όσο και μοναδικό φαινόμενο», υποστηρίζει ο Francois Sonneville, αναλυτής της Rabobank στο Λονδίνο για τον κλάδο των ποτών. Όπως λέει, γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τον κλάδο να αντιμετωπίσει την έλλειψη και οι ζυθοποιίες μπορεί να αναγκαστούν να αρχίσουν να περιορίζουν την παραγωγή εκείνων των brands που έχουν χαμηλότερα περιθώρια κέρδους.
Η Βρετανία είναι επίσης μία από τις αγορές που έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα, καθώς εισάγει το περισσότερο CO2 που χρησιμοποιεί. Η Coca-Cola European Partners Plc έπαυσε προσωρινά τη λειτουργία κάποιων γραμμών παραγωγής, ενώ προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλες εταιρείες.
«Πιστεύαμε πως το πρόβλημα στον πλανήτη ήταν ότι είχαμε πάρα πολύ CO2. Τώρα ανακαλύπτουμε ότι δεν έχουμε αρκετό», λέει ο Nick Allen, επικεφαλής της βρετανικής ένωσης εταιρειών επεξεργασίας κρέατος…