array(0) {
}
        
    
Menu
-0.57%
Τζίρος: 119.78 εκατ.

Ελβετικό φραγκο: Τι ζητούν οι δανειολήπτες, ποια λύση προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών

Comments

Είναι γνωστό ότι η Τουρκία έχει παράδοση στα παζάρια. Πέραν από πολιτικές, πολιτικούς και προθέσεις η γείτονας πάντα σκέφτεται με το βλέμμα στο μέλλον (της), προγραμματίζοντας δεκαετίες μπροστά.  Αντιθέτως, η Ελλάδα τα τελευταία 5 χρόνια, με μνήμη χρυσόψαρου και πολιτικές αυταπάτες (ή προσωπικές οπτασίες που λέει και το γνωστό τραγούδι) οδεύει σε μια πολιτική για το “τώρα” συνθλίβοντας το εθνικά αποδεκτό με το πολιτικά καιροσκοπικό και ιδεολογικά εμμονικό εξυπηρετώντας και «μια λίστα εντολών» τρίτων που προωθούν τα δικά τους συμφέροντα. Και αυτοί καλά κάνουν! Εμείς;

Η πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού μπορεί να ήταν επιτυχημένη: για εκείνον, τους εντολείς του εκτός Ελλάδας και τους πολιτικούς του στόχους. 

Η επίσκεψη ήταν σίγουρα αποτυχημένη αναφορικά με τους εθνικούς στόχους. Όχι, δεν είναι κακό να στήνεις γέφυρα και να έχεις ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. Το αντίθετο. 

Αλλά, αν τα θυσιάζεις όλα και επιτρέπεις να είσαι πάντα αυτός που «τρώει χαστούκια» και γυρνάς πάντα και το άλλο μάγουλο, τότε αυτό δεν είναι στρατηγική αλλά συνείδηση ήττας με έμφαση την προσωπική προβολή.

Οι επερχόμενες εκλογές 

Στην Πειραιώς σχολιάζουν ότι σκοπός του Πρωθυπουργού ήταν να διασφαλίσει -με υψηλό αντιστάθμισμα από ελληνικής πλευράς- μια περίοδο εκτόνωσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενόψει των επερχόμενων εκλογών στην Ελλάδα.

Όμως, η κακή προετοιμασία από ελληνικής πλευράς έγκειται, σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, στο γεγονός ότι πριν ακόμα αυτή η επίσκεψη ξεκινήσει, η τουρκική πλευρά φρόντισε με δηλώσεις και ενέργειες να καθορίσει εκείνη το πλαίσιο της συνάντησης. Από την Πειραιώς αναφέρονται:

-στις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από την Τουρκία την προηγούμενη της επίσκεψης Τσίπρα,

-τις δηλώσεις της τουρκικής Προεδρίας για θέματα «τουρκικής μειονότητας στη Θράκη»,

-την επικήρυξη των 8 στρατιωτικών λίγο πριν μπει στο αεροπλάνο ο έλληνας Πρωθυπουργός 

-ενώ την ίδια ημέρα η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX που δεσμεύει περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτιοδυτικά του Καστελόριζου για άσκηση με χρήση πυρών, στα πλαίσια της άσκησης “Γαλάζια Πατρίδα”.

Συγχρόνως, ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξουν νέα πρόσθετα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Το ζήτημα δεν είναι να συμφωνηθούν πρόσθετα μέτρα, αλλά να εφαρμοστούν πλήρως από την Τουρκία τα ήδη υπάρχοντα, τα οποία διαμορφώνουν μια στέρεη βάση για οικοδόμηση εμπιστοσύνης. 

Αλήθεια, έχει αποδεχτεί κ. Τσίπρας ότι θα υπάρξει πεδίο συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά σε ότι αφορά τα ενεργειακά θέματα; 

Πώς μπορεί αυτό να γίνει όταν είναι η ίδια η Τουρκία που έχει αυτο-αποκλειστεί από τις ενεργειακές εξελίξεις και εφαρμόζει πολιτική διαρκούς έντασης καθώς δεν αναγνωρίζει τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας(UNCLOS) και δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και τα δικαιώματά της που απορρέουν από την UNCLOS, όπως η οριοθέτηση Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης;

Ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται να συναινεί στην τουρκική επιδίωξη να υπάρξει αναθεώρηση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, κάτι στο οποίο αντιδρούν πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προβληματισμός 

Άποψη της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι στη νέα Τελωνειακή Ένωση ΕΕ-Τουρκίας, θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο να ενταχθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και προαπαιτουμένα, δηλαδή να υπάρχουν στοιχεία νέας “αιρεσιμότητας” (conditionality).

Και αυτό γιατί η υπάρχουσα αιρεσιμότητα στην ενταξιακή διαδικασία δεν παράγει αποτελέσματα, καθώς η διαδικασία έχει παγώσει.

Προβληματισμό προκαλεί η πρόθεση συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας, που αφορά και σε ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών, δεδομένου ότι ο ισχύον στην Τουρκία αντιτρομοκρατικός νόμος αντιμετωπίζεται αρνητικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς θέτει σε αμφισβήτηση ή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Ας μην ξεχνάμε, τέλος ότι το ζήτημα του ανοίγματος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης δεν πρέπει να τίθεται ως διμερές ζήτημα ελληνοτουρκικών σχέσεων, πόσο μάλλον αυτό να γίνεται σε βάση αμοιβαιότητας σχετιζόμενο με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. 

Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τα κράτη δεν τίθεται σε βάση αμοιβαιότητας. 

Η επαναλειτουργία της Σχολής αποτελεί υποχρέωση της Τουρκίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Διεθνούς Κοινότητας. Πέραν αυτού, είναι απαράδεκτη οποιαδήποτε, έστω και έμμεση προσπάθεια, εξίσωσης του Οικουμενικού Πατριάρχη με τους μουφτήδες στη Θράκη.

Τα εθνικά θέματα δεν αντέχουν ερασιτεχνισμούς, παζάρια και προσωπικές επιδιώξεις. 

Αν δεν το έχουν καταλάβει ακόμα, ας πάψουν να παίζουν την χώρα στα ζάρια του μικροπολιτικού τους παιχνιδιού, πριν προκαλέσουν επιπρόσθετες ζημιές στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας οι οποίες θα χρειαστούν δεκαετίες για να επιδιορθωθούν.

*Ο Νίκος Κωστόπουλος ήταν Γραμματέας Επιστημονικών Φορέων της ΝΔ ώς την πρόσφατη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του στις Εθνικές εκλογές, στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας.

Comments
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metron Analysis: Άνω των 11 μονάδων το προβάδισμα ΝΔ, πτώση για Ανδρουλάκη, στο 7,1% η Λατινοπούλου
Δημοσκόπηση Alco: Δένδιας, Πιερρακάκης, Αδωνις οι πιο δημοφιλείς υπουργοί
Δημοσκόπηση ALCO: Άνοδος άνω του 2% για ΝΔ, 12 μονάδες η διαφορά με το ΠΑΣΟΚ, τρίτο το ΚΚΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελβετικό φραγκο: Τι ζητούν οι δανειολήπτες, ποια λύση προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών
H Aston Martin αποκαλύπτει το Vantage Roadster των 655 HP
Η νέα ηθική των ΗΠΑ αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο
Η λάμψη της Alter Ego, τα 19 ευρώ της ΓΕΚ, οι ξένοι της Intrakat, τα 3 πρόσωπα του Υπερταμείου, η συνέντευξη του Πιέρ στο My Story, το party του Καπράλου και ένα hot quiz με την τέως ευρωβουλευτή
Ηλίας Κρασσάς: Σε… γλυκά κέρδη προσβλέπουν φέτος τα ζαχαροπλαστεία Fresh
Π. Μαντωνανάκης: Αποκλιμακώνεται ο πόλεμος με την τράπεζα ενόψει συμβιβασμού με την κυβέρνηση
Eurobank: Μεταξύ 110 – 118 εκατ. ευρώ στον Prem Watsa από το placement στην Eurobank
Κομισιόν: Έρχεται σχέδιο Δράσης για προσιτή ενέργεια με έμφαση στα δίκτυα- Νέα εποχή και για το φυσικό αέριο
Προσέχοντας τι γράφουμε για τον Νικήτα Κακλαμάνη
Αlter Ego Media: Το ρεκόρ 25ετίας στη ζήτηση, η μεγάλη δίψα για μετοχές και από που ξεκινά η χρηματιστηριακή αποτίμηση