Λύσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο τεράστιο πρόβλημα σχετικά με τις ολοένα αυξανόμενες θερμοκρασίες και την κλιματική αλλαγή, προτείνουν ειδικοί στη Βρετανία. Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με ειδικούς συμβούλους για το κλίμα και το περιβάλλον, η πλειοψηφία των αυτοκινήτων και των φορτηγών θα πρέπει να γίνουν ηλεκτρικά μέχρι το 2030, ενώ τα καινούρια σπίτια θα πρέπει να κατασκευάζονται με πιο ενεργειακά πρότυπα, αν θέλουμε να συμβάλουμε με κάποιο τρόπο στην προστασία της κλιματικής αλλαγής.

Οι συστάσεις αυτές αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης αξιολόγησης της στρατηγικής που εξέδωσε η κυβέρνηση της Βρετανίας στα τέλη του περασμένου έτους.
Χαρακτηρισμένη ως «φιλόδοξο σχέδιο για το μέλλον της Βρετανίας με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα», η στρατηγική αυτή προβλέπει σχέδια για αύξηση του εθνικού εισοδήματος του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ ταυτόχρονα αποβλέπει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Αν και η νέα ανάλυση που πραγματοποιήθηκε από την Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (CCC), αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση έχει «ισχυρή δέσμευση για την επίτευξη των ενεργειακών στόχων του Ηνωμένου Βασιλείου», υπογράμμισε κάποια «σημαντικά κενά» που πρέπει να αντιμετωπιστούν για την επίτευξη μελλοντικών στόχων.

Ο πρόεδρος του CCC, Lord Deben, δήλωσε:

«Οι πολιτικές και οι προτάσεις της κυβέρνησης θα πρέπει να ενισχυθούν επειγόντως – και να συμπληρωθούν με πρόσθετα μέτρα – εάν το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί να εκπληρώσει τις νομικές δεσμεύσεις του και θέλει να εξασφαλίσει τη θέση του ως ηγέτιδα της διεθνούς κλιματικής αλλαγής».

Έτσι λοιπόν, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια για τη σταδιακή κατάργηση των πωλήσεων των βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων οχημάτων και φορτηγών μέχρι το 2040.

Οι εκτιμητές ανακοίνωσαν ότι το 60% των πωλήσεων αυτοκινήτων και φορτηγών θα πρέπει να είναι ηλεκτρικά μέχρι το 2030.

Περαιτέρω στόχοι περιλαμβάνουν αυστηρότερες πολιτικές προκειμένου τα σπίτια και οι επιχειρήσεις να γίνουν πιο φιλικά προς το περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί πρότειναν τη βελτίωση των προτύπων ενεργειακής απόδοσης των καινούριων κτιρίων και τη σταδιακή κατάργηση της θέρμανσης με ορυκτά καύσιμα.