Αν έχετε ποτέ την ευκαιρία να επισκεφθείτε τα κεντρικά γραφεία του The Explorers Club στο Μανχάταν, μέλος του οποίου υπήρξε, μεταξύ άλλων, και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Θεόδωρος Ρούσβελτ, και μπορέσετε να προσπεράσετε την τεράστια βαλσαμωμένη πολική αρκούδα και το έλκηθρο από μια αποστολή στον Βόρειο Πόλο του 1909, φροντίστε να ρίξετε μια ματιά στις σημαίες. Οι πολύχρωμες αυτές και ενίοτε κουρελιασμένες σημαίες έχουν να διηγηθούν απίστευτες ιστορίες. Θα δείτε σημαίες που συνόδευσαν μέλη του club στην κορυφή του Έβερεστ, στα βάθη των ωκεανών, ακόμη και στην επιφάνεια της Σελήνης!

Οι λεγόμενες «αποστολές σημαίας» είναι παράδοση εδώ και πάρα πολλά χρόνια στο Explorers Club. Τα μέλη του club που αποδύονται σε σημαντικές επιστημονικές ή εξερευνητικές αποστολές μπορούν να ζητήσουν να πάρουν μαζί τους μία από τις σημαίες του, με την υπόσχεση να δώσουν, όταν επιστρέψουν, λεπτομερή αναφορά για τα αποτελέσματα και τα ευρήματα της αποστολής και να τραβήξουν μία ή δύο φωτογραφίες όπου θα φαίνεται η σημαία.

Οι σημαίες που συνοδεύουν τις αποστολές χρησιμοποιούνται, συνήθως, αρκετές φορές. Έτσι, π.χ. η σημαία που έφτασε στην κορυφή του Έβερεστ ήταν η ίδια που βούτηξε και στην Τάφρο των Μαριανών (στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών του πλανήτη) στον Ειρηνικό Ωκεανό. Η σημαία αποσύρεται από την… ενεργό δράση μόνον μετά από πολύ σημαντικές αποστολές ή όταν, απλά, έχει φθαρεί τόσο ώστε να μην μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί. Τότε είναι που παίρνει τη θέση που της αναλογεί στους τοίχους του Club.

Μινιατούρα της σημαίας του Explorer’s Club που πήγε στη Σελήνη

Πλέον, όμως, τόσο στις αποστολές όσο και δίπλα στις σημαίες στο Explorers Club, θα μπουν και Rolex, χάρη σε ένα νέο πρόγραμμα που δημιούργησε το Club σε συνεργασία με τη Rolex – μια συνεργασία που μετρά πάρα πολλά χρόνια ζωής.

Η Rolex είναι υποστηρικτής του Explorers Club εδώ και δεκαετίες. Όμως, εκτός από την οικονομική στήριξη που του παρέχει, αποφάσισε να δείξει έμπρακτα τη στήριξή της και με έναν άλλο τρόπο: δίνοντας τρία ρολόγια που θα συνοδεύουν τις αποστολές του, στο πλαίσιο του προγράμματος «Rolex Expedition Watch Program». Τα Rolex αυτά είναι ένα Explorer, ένα Explorer II και ένα Submariner.

Τα τρία μοντέλα (Explorer II, Explorer και Submariner) που θα πάρουν μέρος στο πρόγραμμα

«Πολλοί από τους μεγαλύτερους θριάμβους που έχουν υπάρξει στον τομέα της εξερεύνησης του κόσμου, από τον εντοπισμό του Τιτανικού μέχρι την κατάρριψη του φράγματος του ήχου και την κατάδυση στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών, έγιναν από μέλη του Explorers Club που φορούσαν Rolex», λέει ο πρόεδρος της επιτροπής που θα επιλέγει σε ποια αποστολή θα πάει κάθε ρολόι, David Concannon.

Είναι γνωστό ότι η Rolex έχει μεγάλη παράδοση στο πεδίο της εξερεύνησης, καθώς υπήρξε η εταιρεία που προτίμησαν αμέτρητοι μεγάλοι εξερευνητές κατά τη διάρκεια των αποστολών τους. Και αυτήν ακριβώς την πτυχή της ιστορίας της προσπαθεί να προβάλει μέσω αυτής της συνεργασίας. Γιατί είναι ένα πράγμα να χρηματοδοτείς ως χορηγός διάφορες αποστολές και άλλο να βρίσκεσαι στο χέρι πραγματικών εξερευνητών που θα συμμετάσχουν σε κάποια από τα πλέον δύσκολα, φιλόδοξα και προκλητικά εγχειρήματα που έχουν γίνει ποτέ. Γιατί το τελευταίο δείχνει πραγματική δέσμευση και αυτοπεποίθηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Tο Rolex που έκανε τον γύρο του κόσμου με ιστιοφόρο χωρίς να σταματήσει πουθενά

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ένα Rolex σήμερα δεν διαφέρει σε τίποτα από μία BMW…