Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Οι αρχές στην Κίνα προτείνουν μείωση του φόρου αγοράς αυτοκινήτου

αυτοκίνητα

Η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων στην Κίνα προτείνει τη μείωση κατά το ήμισυ του φόρου που επιβάλλεται στις αγορές αυτοκινήτων, σύμφωνα με τους ανθρώπους που είναι εξοικειωμένοι με το θέμα, καθώς ο αντίκτυπος από τον εμπορικό πόλεμο και η επιβράδυνση της οικονομίας, στηρίζεται στη ζήτηση στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο.

Η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων, η οποία είναι και η ανώτατη ρυθμιστική αρχή της Κίνας, υπέβαλε σχέδιο για τη μείωση του φόρου επί των πωλήσεων στο 5% από το 10% για τα επιβατικά οχήματα με κινητήρες που δεν υπερβαίνουν τα 1,6 λίτρα, ανέφεραν οι πηγές, ζητώντας να παραμείνουν ανώνυμες. Ανέφεραν ότι δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση ακόμα.

Τα αυτοκίνητα με  κινητήρα 1,6 λίτρα  αντιπροσώπευαν περίπου το 70% του συνολικού αριθμού των επιβατικών οχημάτων που πωλήθηκαν πέρυσι, σύμφωνα με την Ένωση Βιομηχανιών Αυτοκινήτων της Κίνας.

Οι πωλήσεις κινεζικών αυτοκινήτων σημειώνουν την  πρώτη ετήσια πτώση, μέσα σε δύο δεκαετίες, μετά τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. Μετά τις πωλήσεις ρεκόρ κατά τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς η αναδυόμενη μεσαία τάξη της Κίνας αγόρασε τα πρώτα της αυτοκίνητα, οι πωλήσεις υποχωρούν στην αγορά αυτοκινήτου.

Η μείωση της ζήτησης αγοράς αυτοκινήτου έχει γίνει αισθητή από τους κορυφαίους κατασκευαστές αυτοκινήτων παγκοσμίως, όπως η Volkswagen AG και η Ford Motor. Σε περίπτωση που προχωρήσει το σχέδιο μείωσης των φόρων, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η τελευταία προσπάθεια της Κίνας να στηρίξει την οικονομία των 12 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία επιβραδύνθηκε φέτος εν μέσω των πρόσφατων εμπορικών τριβών.