Εντός Ιουλίου αναμένεται να υλοποιηθεί το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τη διενέργεια του ελέγχου του ιικού φορτίου για τους οροθετικούς με HIV, μέσω πιστοποιημένων ιδιωτικών εργαστηρίων. Το μέτρο αυτό βασίζεται στη λειτουργία ψηφιακής πλατφόρμας για την ηλεκτρονική γνωμάτευση και συνταγογράφηση παραπεμπτικών ασθενών  με AIDS, από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ..

Η νέα πλατφόρμα διασφαλίζει την προστασία των ευαίσθητων δεδομένων υγείας των ασθενών, κατά τη διαδικασία που απαιτείται για τη συνταγογράφηση και εκτέλεση της εξέτασης στον ιδιωτικό τομέα. Ουσιαστικά, καταργείται η σύνδεση ονόματος ασθενή, ΑΜΚΑ και ασθένειας  κατά τη γνωμάτευση και παραπομπή των ασθενών για εξετάσεις.

Με τον τρόπο αυτό, δίνεται η δυνατότητα στους ασθενείς (ασφαλισμένους και ανασφάλιστους) να εξυπηρετηθούν και στον ιδιωτικό τομέα υγείας για την εκτέλεση των συγκεκριμένων εξειδικευμένων διαγνωστικών εξετάσεων, διασφαλίζοντας την ανωνυμία και το απόρρητο.

Η ανακοίνωση αυτή ήρθε μια μέρα μετά την συνέντευξη τύπου κατά την οποία ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας έθεσε το μείζον ζήτημα της πρόσβασης των ανθρώπων που ζουν με HIV στις αναγκαίες ιατρικές εξετάσεις.

Τα τελευταία δύο χρόνια, τα πανεπιστημιακά εργαστήρια των τεσσάρων Κέντρων Αναφοράς της χώρας αντιμετωπίζουν εκτεταμένες ελλείψεις αντιδραστηρίων για τη διενέργεια των εξετάσεων μέτρησης ιικού φορτίου και γονοτυπικής αντοχής, με αποτέλεσμα, χιλιάδες οροθετικά άτομα να αγωνιούν για την κατάσταση της υγείας τους και για την αποτελεσματικότητα της αντιρετροϊκής αγωγής που λαμβάνουν.

Την ίδια στιγμή, οι γιατροί αναγκάζονται να χορηγήσουν θεραπεία σε ασθενείς χωρίς να έχει προηγηθεί η διενέργεια των απαραίτητων εξετάσεων, όπως ορίζεται από τις κατευθυντήριες οδηγίες.

«Έστω  και με καθυστέρηση, το Υπουργείο Υγείας ανταποκρίνεται στην εύλογη απαίτηση των συλλόγων των οροθετικών να διενεργείται με αξιοπιστία ο έλεγχος ιικού φορτίου με την προβλεπόμενη συχνότητα, διασφαλίζοντας και την αποτελεσματική θεραπευτική φροντίδα των οροθετικών και τη Δημόσια Υγεία», αναφέρει η Αριστοτέλους σε σχετική ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μελέτη για τον έλεγχο των καισαρικών από τους μαιευτήρες – γυναικολόγους

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Καρκίνος του προστάτη: 10 πράγματα που κάθε άνδρας θα πρέπει να έχει υπόψη του

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Καρκίνος του πνεύμονα: Το επιστημονικό «τεστ» που υπολογίζει τον κίνδυνο να αναπτύξετε τη νόσο