ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο ισχυρός άνδρας του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ άσκησε δριμεία κριτική για τις καθυστερήσεις της πολιτείας στη λήψη αποφάσεων που αφορούν στο θεσμικό πλαίσιο των ΑΠΕ και της αποθήκευσης ενέργειας αλλά και στα έργα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών. Πρόσθεσε δε ότι εάν είχε γίνει η διασύνδεση της Κρήτης 10 χρόνια νωρίτερα το όφελος για τους καταναλωτές από τη μείωση των ΥΚΩ θα ήταν της τάξης των 4 με 5 δισ. ευρώ. «Σήμερα το ποσό αυτό που καταβάλλουν είναι πεταμένο στη θάλασσα…» είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, χαρακτήρισε λανθασμένη την επιλογή της πολιτείας να μη γίνει η διασύνδεση των Δωδεκανήσων με την Ανατολική Κρήτη ώστε να υπάρξει διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα.
Επίσης, ανακοίνωσε αναφερόμενος στον τομέα των απορριμμάτων ότι τον επόμενο μήνα θα τεθεί σε λειτουργία ο σταθμός επεξεργασίας στην Ήπειρο, ενώ στις ερωτήσεις των μετόχων για τη ΔΕΗ, τόνισε την ανάγκη να «βοηθηθεί η δημόσια εταιρία προκειμένου να παραμείνει ισχυρός πυλώνας του ενεργειακού συστήματος. Αναφερόμενος στο διαγωνισμό πώλησης και τη συμμετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την τσεχική Seven Energy είπε: «Αν η προσπάθεια ευοδωθεί θα εξαρτηθεί από τους όρους. Ο σκοπός μας είναι να βοηθηθεί η ΔEΗ».
Ο κ. Περιστέρης μιλώντας για τα έργα της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» στις ΑΠΕ υπογράμμισε πως «ο στόχος για την επίτευξη ισχύος των 1.000 MW έχει υπερβεί. Οι μονάδες που είναι σε λειτουργία και κατασκευή είναι στα 1.166 MW. Νέος στόχος μας είναι να φτάσουμε τα 2.000 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ στην Ελλάδα και το εξωτερικό».
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Περιστέρης στο θέμα της αποθήκευσης ενέργειας, χαρακτηρίζοντας «ανεξήγητη» τη στάση της πολιτείας να μην προχωρά στη θέσπιση πλαισίου, από τη στιγμή που έχει στα χέρια της προτάσεις. Όπως είπε στην Ευρώπη, εδώ και πολλές δεκαετίες το θέμα της αποθήκευσης ενέργειας έχει επιλυθεί. «Σήμερα μάλιστα στην Ευρώπη η αιολική ενέργεια, μετατρέπεται σε υδρογόνο και έπειτα σε φυσικό αέριο. Στην Ελλάδα τώρα ανησυχούμε…», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας τις δυνατότητες που έχει η χώρα μας λόγω των φυσικών πόρων.