Η Βρετανία δεν είναι το μοναδικό μέρος του πλανήτη όπου αντιμετωπίζει προβλήματα με την άδεια διαμονής του ο Ρομάν Αμπράμοβιτς. Την ώρα που ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος προσπαθεί να βγάλει άκρη με τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στη διαδικασία έκδοσης της επενδυτικής βίζας που θα του δώσει το δικαίωμα άδειας παραμονής στη Βρετανία, στην Ελβετία και, πιο συγκεκριμένα, στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έχει φτάσει η υπόθεση μιας ελβετικής εφημερίδας που επιχείρησε να διερευνήσει γιατί πέρυσι απορρίφθηκε η αίτηση του Αμπράμοβιτς για άδεια παραμονής στο χειμερινό θέρετρο του Verbier.

Ο Αμπράμοβιτς προσπάθησε να πάρει άδεια παραμονής στην Ελβετία αμέσως μετά το δημοψήφισμα για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Ιούνιο του 2016. Σύμφωνα, μάλιστα, με ένα σχετικό ρεπορτάζ της ελβετικής εφημερίδας SonntagsZeitung τον Φεβρουάριο, η αίτηση του Αμπράμοβιτς έγινε αρχικά δεκτή από τις ελβετικές Αρχές, καθώς εκτιμάτο ότι θα συνεισέφερε σημαντικά στις φορολογικές εισπράξεις της περιοχής.

Στα μέσα του 2017, όμως, η αίτηση του Ρώσου δισεκατομμυριούχου για άδεια παραμονής απορρίφθηκε, χωρίς να έχει γίνει γνωστό για ποιον λόγο συνέβη αυτό, καθώς απαγορεύεται η δημοσιοποίηση περισσότερων πληροφοριών για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Αποτέλεσμα εικόνας για roman abramovich chelsea
Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, γνωστός εκτός Ρωσίας ως ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι, ποδοσφαιρικού συλλόγου της Πρέμιερ Λιγκ.

Η υπόθεση τώρα έχει πάει στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Και αν ο Αμπράμοβιτς δεν καταφέρει να πάρει άδεια παραμονής στη χώρα ούτε μετά την εκδίκαση της υπόθεσης από το Ανώτατο Δικαστήριο, τότε η κατάσταση για τον Ρώσο μεγιστάνα γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Την ίδια ώρα, η ανανέωση της άδειας παραμονής του στη Βρετανία έχει καθυστερήσει περισσότερο από το σύνηθες, υποστηρίζουν άτομα που έχουν γνώση της υπόθεσης. Γι’ αυτό, άλλωστε, και ο Αμπράμοβιτς δεν κατάφερε να δει την Τσέλσι, την ποδοσφαιρική ομάδα που αγόρασε το 2003, να κερδίζει τον τελικό του κυπέλλου (FA Cup Final) στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα.

Ο Αμπράμοβιτς, η περιουσία του οποίου υπολογίζεται στα 14 δισ. δολάρια, έχει δώσει  τα τελευταία 15 χρόνια σχεδόν 1 δισ. δολάρια για μεταγραφές στην Τσέλσι, βάζοντας, ουσιαστικά, την ομάδα στην ελίτ της Ευρώπης.

Αποτέλεσμα εικόνας για roman abramovich

Σύμφωνα με το πρόγραμμα χορήγησης βίζας επενδυτή που ισχύει στη Βρετανία τα τελευταία δέκα χρόνια, οι ιδιώτες που είναι πρόθυμοι να επενδύσουν δύο εκατομμύρια στερλίνες (2,7 εκατ. δολάρια) σε ομόλογα του Δημοσίου ή μετοχές μπορούν να πάρουν προσωρινή άδεια διαμονής στη Βρετανία, η οποία γίνεται μόνιμη πέντε χρόνια μετά. Αν δε μπορούν να επενδύσουν 10 εκατ. στερλίνες, ο χρόνος αναμονής για μόνιμη άδεια διαμονής πέφτει στα δύο χρόνια.

Παρά το γεγονός, όμως, ότι έχει αρκετά σπίτια στο Λονδίνο, ο Αμπράμοβιτς ανέφερε σε κάποια επίσημα έγγραφα φέτος ως χώρα διαμονής του την Ελβετία. Η εκπρόσωπος του ιδίου κάνει λόγο για… λάθος καταχώριση. Στα ίδια έγγραφα πλέον, ως χώρα διαμονής του Ρώσου δισεκατομμυριούχου εμφανίζεται η… Ρωσία.

Και το θέμα περιπλέκεται ακόμη περισσότερα αν αναλογιστεί κανείς το τεταμένο κλίμα που υπάρχει πλέον στις σχέσεις Βρετανίας-Ρωσίας μετά την υπόθεση της δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σκριπάλ σε βρετανικό έδαφος, καθώς οι έλεγχοι στη χώρα έχουν ενταθεί, με τις βρετανικές Αρχές να επικαλούνται ακόμη και θέμα «εθνικής ασφάλειας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στο Ιόνιο ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς – Κλέβει την παράσταση η θαλαμηγός του (pics)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέες αποκαλύψεις: Χωρισμένοι από τα Χριστούγεννα Αμπράμοβιτς – Ζούκοβα

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στα Χανιά έδεσε το γιοτ του Ρόμαν Αμπράμοβιτς (φωτογραφίες)