ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα ερωτήματα για υποτιμητική κερδοσκοπία σε Πειραιώς και Εθνική, η δυνατή ΔΕΗ, τα ανέκδοτα με τις πρόωρες εκλογές, ο Σαμαράς και το μήνυμα Μητσοτάκη, οι οργισμένοι βιομήχανοι και ο παραλογισμός με το σπίτι του γιατρού στη Φιλοθέη
Με σπουδές στο Harvard και το Stanford, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε προσφάτως, όπως υπογραμμίζεται, ότι δεν μπορούμε να επιτύχουμε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης αν δεν επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιό μας. Κι αν όλα πάνε καλά, υποστηρίζουν οι FT, ο κ. Μητσοτάκης πολύ σύντομα μπορεί να κληθεί να κάνει τα σχέδιά του – για την εκπαίδευση, τα πανεπιστήμια κλπ. – πραγματικότητα.
Μια νίκη με το ποσοστό διαφοράς που δίνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις θα διασφάλιζε εξαρχής κυβερνητική πλειοψηφία για τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές που προγραμματίζονται για τον Οκτώβριο του 2019. Με την Ελλάδα να είναι ένα από τα πλέον «ακανθώδη» προβλήματα που αντιμετώπισε η Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια, έχοντας βγει από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, ύψους 86 δισ. ευρώ, μόλις τον Αύγουστο, ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις προσανατολισμένες στην ανάπτυξη, μετά από τρία χρόνια δημοσιονομικής σύσφιξης υπό τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σε συνέντευξή του, ο κ. Μητσοτάκης ασκεί δριμύτατη κριτική στις οικονομικές επιδόσεις της χώρας και υποστηρίζει ότι τα τρία προγράμματα στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ απέτυχαν στον «βασικό στόχο» τους, που ήταν να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να δανειστεί ξανά από τις διεθνείς αγορές.
«Αν δείτε πού βρισκόμαστε σήμερα σε σύγκριση με το πού βρισκόμασταν πριν από 10 χρόνια [όταν ξέσπασε η κρίση], θα δείτε ότι έχουμε σημειώσει πρόοδο σε πολλά μέτωπα, αλλά πολλά από τα θεμελιώδη προβλήματα που συνδέονται με τη διάρθρωση της οικονομίας εξακολουθούν να υπάρχουν», τονίζει ο κ. Μητσοτάκης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει σίγουρος ότι το κόμμα του μπορεί να επαναφέρει την εμπιστοσύνη στην οικονομία και να χρησιμοποιήσει την υπέρ των αγορών εικόνα του για να προσελκύσει νέες επενδύσεις, διατηρώντας παράλληλα τα υψηλά δημοσιονομικά πλεονάσματα που συμφωνήθηκαν με την ΕΕ.
Ο κ. Μητσοτάκης ονειρεύεται ότι θα έρθει αυτή η στιγμή εδώ και χρόνια. Ο 50 ετών σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης προέρχεται, όπως σημειώνεται, από μία από τις σημαντικότερες πολιτικές οικογένειες της χώρας: Είναι γιος πρωθυπουργού, η μεγαλύτερη αδερφή του, η Ντόρα [Μπακογιάννη], έχει διατελέσει υπουργός Εξωτερικών, ενώ ο ανιψιός του, ο Κώστας [Μπακογιάννης], περιφερειάρχης, θα είναι υποψήφιος για δήμαρχος της Αθήνας.
Όμως, ο πρώην σύμβουλος της McKinsey, Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλει, όπως λέει ένας από τους συνεργάτες του, «να αποφύγει τις ελιτίστικες ταμπέλες».
Πρόταγμα η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών στη χώρα
Ο ίδιος δίνει έμφαση στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών στη χώρα. Η Ελλάδα, άλλωστε, μπορεί να έχει βγει επισήμως από την κρίση, αλλά οι ελληνικές τράπεζες βαρύνονται από εξαιρετικά υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων. Και η ανεργία είναι σχεδόν 20%.
Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα πράγματα για να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών.
«Δεν είναι απλά θέμα σταθεροποίησης της δημοσιονομικής πολιτικής αφού, αν μη τι άλλο, η δημοσιονομική πολιτική είναι υπερβολικά σφικτή. Είναι επίσης θέμα πραγματικής πίστης στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα κάνουν την Ελλάδα πιο ανταγωνιστική, αλλάζοντας συνολικά το επιχειρηματικό κλίμα, φέρνοντας σημαντικού ύψους ξένες επενδύσεις, αλλά και κινητοποιώντας τις εγχώριες επενδύσεις», δηλώνει.
Η αναβίωση ιδιωτικοποιήσεων που έχουν τελματώσει θα βοηθήσει επίσης, αρχής γενομένης με την ύψους 6 δισ. ευρώ επένδυση για τη μετατροπή του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό σε επιχειρηματικό, οικιστικό και ψυχαγωγικό κέντρο.
Ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει επίσης να αναβιώσει το project της Eldorado στις Σκουριές, μετά την αποχώρηση της εταιρείας, το περασμένο έτος, λόγω των προβλημάτων που υπήρχαν με τις άδειες.
«Ο κόσμος θα καταλάβει ότι υπάρχει άμεσος και συστηματικός λόγος να ξεκλειδώσουν κάποια επενδυτικά έργα μεγάλης κλίμακας, αρχής γενομένης από το Ελληνικό που είναι απίστευτα σημαντικό, αλλά και άλλα, για παράδειγμα στις Σκουριές», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Τέλος στη διαπλοκή
Αν εκλεγεί πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται να βάλει τέλος στη διαπλοκή.
«Θα το καταστήσει πολύ σαφές στην επιχειρηματική κοινότητα, ο νόμος είναι νόμος και τα πράγματα θα αλλάξουν», λέει.
«Θα τους πω ότι θα κάνω τη ζωή τους ευκολότερη, θα μειώσω τους φόρους, θα σας βοηθήσω να βρείτε ρευστότητα, αλλά και εσείς θα πρέπει να πληρώνετε τους φόρους σας, να επενδύσετε σε αυτήν τη χώρα και να μην περιμένετε να έχετε προνομιακή μεταχείριση επειδή αγοράσατε έναν τηλεοπτικό σταθμό», προσθέτει.
Ο αντίπαλος των… δοκιμασμένων ψηφοθηρικών πρακτικών
Ωστόσο, τον κ. Μητσοτάκη και την ομάδα του τους περιμένει δουλειά αν θέλουν να κρατήσουν το θετικό momentum. Κι αυτό γιατί ο κ. Τσίπρας έχει περάσει στην αντεπίθεση με δοκιμασμένες ψηφοθηρικές τακτικές, ανακοινώνοντας δεκάδες χιλιάδες διορισμούς στο Δημόσιο ενόψει των εκλογών, υποσχόμενος παράλληλα επιδόματα για τους ασθενέστερους οικονομικά πολίτες. Και η στρατηγική του σημερινού πρωθυπουργού, η οποία και τον βοήθησε να ανέλθει στην εξουσία, εξακολουθεί να έχει απήχηση σε πολλούς ψηφοφόρους.
Ένα ακόμη ερώτημα που τίθεται είναι το κατά πόσον μια κυβέρνηση Μητσοτάκη θα καταφέρει να κάνει πράξη τις υποσχέσεις της αποτελεσματικότερα από προηγούμενες κεντροδεξιές κυβερνήσεις. Γιατί όπως λέει ο βετεράνος πολιτικός αναλυτής Κώστας Ιορδανίδης, «πι προθέσεις του είναι άξιες θαυμασμού, αλλά θα έχει να αντιμετωπίσει απίστευτες αντιδράσεις – όχι μόνο παγιωμένες επιχειρηματικές πρακτικές, αλλά και τις διάφορες ομάδες συμφερόντων που ανθούν στον δημόσιο τομέα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κώστας Μπακογιάννης: Ας φέρουμε τα πάνω-κάτω στην Αθήνα
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαρωτική διαφορά υπέρ της ΝΔ σε νέα δημοσκόπηση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πάνος Λασκαρίδης: Επιστροφή στο «κύτταρο» του Ιδρύματος
- Το θέμα των ανισοτήτων είναι επιτέλους στο ευρωπαϊκό ραντάρ
- Σε αχαρτογράφητα νερά οι εταιρείες τεχνολογίας – Ποιοι λένε «Πρώτα η Ευρώπη»
- Χρηματιστήριο: Tι μπορεί να επαναφέρει ακόμα και σήμερα την αγορά, ποια χαρτιά πλήρωσαν την «μήνιν» των πωλητών