ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Mononews», πολλοί υποψήφιοι κληρονόμοι δεν έχουν λάβει από το ειρηνοδικείο τα απαιτούμενα έγγραφα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να υποβάλλουν την οριστική αίτηση. Στόχος είναι να μην αποκλειστεί κανένας δικαιούχος αναδρομικών ποσών.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των αναδρομικών στους κληρονόμους, στις 10 Μαρτίου του 2021 θα καταβληθούν τα αναδρομικά ποσά για το 11μηνο στους κληρονόμους που θα υποβάλουν έως τις 28 Φεβρουαρίου οριστικά τα απαιτούμενα έγγραφα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ. Στις 12 Απριλίου θα καταβληθούν τα αναδρομικά σε όσους έχουν κληρονομικό δικαίωμα από διαθήκη.
Για τις αιτήσεις που δεν εκκαθαρίστηκαν θα ζητηθεί από τους δικαιούχους να διορθώσουν τα στοιχεία τα οποία καταχώρησαν και δεν επιτρέπουν την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του αιτήματος τους και αν αυτό δεν καταστεί δυνατό θα σταλούν στα τμήματα πληρωμών των υποκαταστημάτων του e-ΕΦΚΑ για διόρθωση και εκκαθάριση.
Στα τμήματα πληρωμών θα σταλούν επίσης 5.781 αιτήσεις κληρονόμων β΄ βαθμού για τις οποίες δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τη μηχανογραφική επεξεργασία με στόχο να πληρωθούν στην 3η προγραμματισμένη πληρωμή στις 12 Απριλίου.
Ειδικότερα ζητούνται από τους κληρονόμους να επισυνάψουν τα ακόλουθα 3 πιστοποιητικά:
1.Πιστοποιητικό περί μη Αποποίησης Κληρονομιάς.
2.Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης Διαθήκης. Απαιτείται μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρχει δημοσιευμένη διαθήκη.
3.Πιστοποιητικό Πλησιεστέρων Συγγενών.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις για την προσκόμιση των πιστοποιητικών που απαιτούνται στο gov.gr.
Αναλυτικότερα:
1. Πιστοποιητικό περί μη αποποίησης κληρονομιάς στο https://www.gov.gr/ipiresies/oikogeneia/apoleia/pistopoietiko-peri-me-apopoieses-kleronomias
Εκδώστε πιστοποιητικό περί μη αποποίησης κληρονομιάς. Θα χρειαστείτε τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet. Τι πρέπει να κάνετε:
– επιλέξτε το δικαστήριο που θα ζητήσετε το πιστοποιητικό
– επιλέξτε το πιστοποιητικό περί μη αποποίησης (ή αποποιήσεων) κληρονομιάς
παρακολουθήστε την πορεία της αίτησής σας, όσο το δικαστήριο την επεξεργάζεται
επιστρέψτε στην εφαρμογή για να λάβετε το πιστοποιητικό σας
Για να επιλέξετε δικαστήριο, λαμβάνετε υπόψη ότι:
– δήλωση αποποίησης κληρονομίας γίνεται στη γραμματεία του δικαστηρίου κληρονομίας
– δικαστήριο κληρονομίας είναι το Ειρηνοδικείο στην περιφέρεια του οποίου ο κληρονομούμενος είχε κατά το χρόνο του θανάτου του την κατοικία του και αν δεν είχε κατοικία, τη διαμονή του και αν δεν είχε ούτε διαμονή, το Ειρηνοδικείο της πρωτεύουσας του Κράτους.
– Μέχρι την 01/03/2013, δικαστήριο της κληρονομίας ήταν το μονομελές Πρωτοδικείο στην περιφέρεια του οποίου ο κληρονομούμενος είχε κατά το χρόνο του θανάτου του την κατοικία του και αν δεν είχε κατοικία, τη διαμονή του και αν δεν είχε ούτε διαμονή, το μονομελές Πρωτοδικείο της πρωτεύουσας του κράτους.
Σήμερα, η υπηρεσία παρέχεται για συγκεκριμένα Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία. Σταδιακά, θα ενταχθούν όλα τα δικαστήρια. Εάν και για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι δυνατή η έκδοση του πιστοποιητικού ηλεκτρονικά, κλείστε ψηφιακό ραντεβού στο myKEPlive για να εξυπηρετηθείτε από υπάλληλο των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) μέσω τηλεδιάσκεψης.
2. Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης στο https://www.gov.gr/ipiresies/oikogeneia/apoleia/pistopoietiko-peri-me-demosieuses-diathekes. Για να εκδώσετε πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης θα χρειαστείτε τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet. Τι πρέπει να κάνετε:
– επιλέξτε το δικαστήριο που θα ζητήσετε το πιστοποιητικό
– επιλέξτε το πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης (ή διαθηκών)
παρακολουθήστε την πορεία της αίτησής σας, όσο το δικαστήριο την επεξεργάζεται
επιστρέψτε στην εφαρμογή για να λάβετε ηλεκτρονικά το πιστοποιητικό σας
Για να επιλέξετε δικαστήριο, λαμβάνετε υπόψη ότι:
– αρμοδιότητα για δημοσίευση διαθήκης έχει το Ειρηνοδικείο είτε της τελευταίας κατοικίας ή διαμονής του διαθέτη, είτε της διαμονής του ευρέτη της διαθήκης. Μέχρι την 01/03/2013 αρμοδιότητα είχε το Πρωτοδικείο είτε της τελευταίας κατοικίας ή διαμονής του διαθέτη, είτε της διαμονής του ευρέτη της διαθήκης.
– το Πρωτοδικείο της πρωτεύουσας του κράτους τηρεί βιβλίο των διαθηκών που δημοσιεύονται από το Πρωτοδικείο αυτό, καθώς και από τα λοιπά δικαστικά καταστήματα και τις προξενικές αρχές.
Σήμερα, η υπηρεσία παρέχεται για συγκεκριμένα Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία. Σταδιακά, θα ενταχθούν όλα τα δικαστήρια.
Εάν και για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι δυνατή η έκδοση του πιστοποιητικού ηλεκτρονικά, κλείστε ψηφιακό ραντεβού στο myKEPlive για να εξυπηρετηθείτε από υπάλληλο των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) μέσω τηλεδιάσκεψης.
3. Πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών στο https://www.gov.gr/ipiresies/oikogeneia/apoleia/pistopoietiko-egguteron-suggenon.
Μπορείτε να εκδώσετε πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών θανόντος, αν κατά την ημέρα θανάτου ήσασταν εγγύτερος συγγενής. Την πρώτη φορά εκδίδετε το πιστοποιητικό μέσω Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), ενώ στη συνέχεια μπορείτε να εκδίδετε αντίγραφα ηλεκτρονικά. Θα χρειαστείτε:
– τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet
– τα στοιχεία του θανόντος
Έκδοση για πρώτη φορά:
– Επιλέξτε “Αίτηση προς ΚΕΠ”.
– Στη συνέχεια, το πιστοποιητικό θα σταλεί στη θυρίδα σας και θα ενημερωθείτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και sms.
– Το πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών που θα εκδοθεί μέσω ΚΕΠ φέρει μοναδικό κωδικό και έχει υπογραφή και σφραγίδα του Δήμου.
Αντίγραφα
Για αντίγραφο πιστοποιητικού εγγυτέρων συγγενών που εκδόθηκε μέσω ΚΕΠ, επιλέξτε “Είσοδος στην υπηρεσία”.
Το αντίγραφο που θα εκδώσετε ηλεκτρονικά έχει μοναδικό κωδικό επαλήθευσης και προηγμένη ηλεκτρονική σφραγίδα και μπορείτε:
– είτε να το αποστείλετε ηλεκτρονικά
– είτε να το εκτυπώσετε και να το καταθέσετε σε δημόσια υπηρεσία
Εάν και για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι δυνατή η έκδοση του πιστοποιητικού ηλεκτρονικά, κλείστε ψηφιακό ραντεβού στο myKEPlive για να εξυπηρετηθείτε από υπάλληλο των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) μέσω τηλεδιάσκεψης.
Διαβάστε επίσης
«Δεν κληρονομώ»: Η βαριά φορολογία βραχνάς για τους κληρονόμους
Αναδρομικά κληρονόμων: Άνοιξε η εφαρμογή για την υποβολή στοιχείων για τις διαθήκες
Τα ανοικτά μέτωπα του υπουργείου Εργασίας – Νέες προκλήσεις για τον νέο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη