ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Δανία είναι το λιγότερο διεφθαρμένο έθνος στον κόσμο, σύμφωνα με έναν δείκτη που υποδηλώνει ότι η διαφθορά συμβάλλει σε μια δημοκρατική κρίση σε όλο τον κόσμο.
Τη σκανδιναβική χώρα ακολουθούν από κοντά η Νέα Ζηλανδία, η Φινλανδία, η Σιγκαπούρη, η Σουηδία και η Ελβετία
Όμως καμία χώρα δεν είναι εντελώς απαλλαγμένη από διαφθορά, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας. Ακόμα και η Δανία αντιμετώπισε πρόσφατα περιστατικά διαφθοράς, σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης, όπως ένα σκάνδαλο νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες γύρω από τη Danske Bank, τη μεγαλύτερη τράπεζά της.
Στο άλλο άκρο της κλίμακας είναι η Σομαλία, η Συρία και το Νότιο Σουδάν, οι οποίες βαθμολογούνται χαμηλά στον Δείκτη Αντιλήψεων Διαφθοράς για το 2018
Αποδυναμωμένοι δημοκρατικοί θεσμοί
Η Διεθνής Διαφάνεια, μια ΜΚΟ που ιδρύθηκε για να καταπολεμήσει την παγκόσμια διαφθορά, ανακοίνωσε ότι οι χώρες με υψηλότερα ποσοστά διαφθοράς έχουν ασθενέστερους δημοκρατικούς θεσμούς και πολιτικά δικαιώματα.
Η Διευθύνουσα Σύμβουλος Patricia Moreira λέει: «Η διαφθορά αποδυναμώνει τη δημοκρατία και παράγει έναν φαύλο κύκλο, όπου η διαφθορά υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς και, με τη σειρά τους, οι αδύναμοι θεσμοί είναι λιγότερο ικανοί να ελέγξουν τη διαφθορά».
Η ΜΚΟ καλεί τις κυβερνήσεις να ενισχύσουν τα θεσμικά όργανα που διατηρούν τους ελέγχους και τις ισορροπίες επί της πολιτικής εξουσίας, να επιβάλουν νομοθεσία κατά της διαφθοράς και να υποστηρίξουν την κοινωνία των πολιτών και την ελευθερία και την ανεξαρτησία των ΜΜΕ.
Ο Δείκτης Αντίληψης της Διαφθοράς βαθμολογεί 180 χώρες και εδάφη με βάση τα αντιληπτά επίπεδα διαφθοράς στον δημόσιο τομέα, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες και επιχειρηματίες, σε μία κλίμακα από το 0 έως το 100, όπου το μηδέν είναι εξαιρετικά διεφθαρμένο και τα 100 είναι πολύ καθαρό.
Χαμηλή βαθμολογία για τα δύο τρίτα των χωρών
Πέρυσι, πάνω από τα δύο τρίτα των χωρών βαθμολογήθηκαν με σκορ κάτω από 50, με μέσο όρο μόλις 43.
Η Διεθνής Διαφάνεια δίνει έμφαση στην κατάσταση στην Ουγγαρία και την Τουρκία, των οποίων οι βαθμολογίες έχουν μειωθεί τα τελευταία έξι χρόνια. Σημειώνει: «Αυτές οι αξιολογήσεις αντικατοπτρίζουν την επιδείνωση του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών θεσμών, καθώς και την ταχεία συρρίκνωση του χώρου για την κοινωνία των πολιτών και τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης στις χώρες αυτές».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποχώρησαν για πρώτη φορά από το 2011 κάτω από την πρώτη 20άδα με τα λιγότερο διεφθαρμένα κράτη. Η Διεθνής Διαφάνεια λέει: «Η χαμηλή βαθμολογία έρχεται σε μια εποχή που οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν απειλές στο σύστημα ελέγχου και ισορροπίας, καθώς και μία διάβρωση των ηθικών κανόνων στα υψηλότερα επίπεδα εξουσίας».
Αναφέρει ότι η Βραζιλία είναι ένα άλλο έθνος που θα παρακολουθεί, αφού παρουσίασε το χαμηλότερο σκορ της εδώ και επτά χρόνια. Ο νέος πρόεδρος Jair Bolsonaro έχει υποσχεθεί να βάλει τέλος στη διαφθορά.