Οι επιδοτήσεις και τα δάνεια που έχουν προϋπολογιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να στηρίξουν την κλιματική μετάβαση της Ελλάδας φτάνουν τα 22 δισ. ευρώ, ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας χθες, στη διαδικτυακή πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Όπως σημείωσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επί της ουσίας πρόκειται για ένα ολόκληρο ΕΣΠΑ, με τα 11 δισ. ευρώ να προέρχονται από τον Ταμείο Ανάκαμψης και να αφορούν στην περίοδο έως το 2026. Οι επιδοτήσεις, τα κίνητρα και οι εγγυήσεις που θα δοθούν, στόχο θα έχουν την υλοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων συνολικής αξίας 1,25 τρισ. ευρώ κατά την επόμενη 10ετία.

Από την πλευρά της η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, δήλωσε ότι το υπουργείο έκανε ένα restart στον τομέα της ενέργειας με τη νέα ηγεσία, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για τη συνέχιση, με εντατικότερο ρυθμό, των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται.

«Έχουμε μπροστά μας μια απαιτητική χρονιά μια και η ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι ο βασικός μοχλός της ΕΕ για την έξοδο από αυτήν τη συγκυρία και η Ελλάδα επιδιώκει να βρεθεί μεταξύ των πρωταθλητών στην ενεργειακή μετάβαση», πρόσθεσε η κα Σδούκου, για να τονίσει ότι το 2020 η χώρα σημείωσε σημαντική πρόοδο σε όλα τα μέτωπα και ειδικά στο μείζον θέμα με το κλείσιμο των λινγιτικών εργοστασίων, ενώ διπλασίασε το ποσοστό των ΑΠΕ στο ενεργειακό της μίγμα. Σημείωσε δε ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον κλάδο των ΑΠΕ «παραμένει έντονο και μας δίνει έναν «αέρα», την πολυτέλεια, να επιλέξουμε τα πιο αποδοτικά έργα, με τις καλύτερες προδιαγραφές».

Ο αντιπρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου και πρόεδρος Επιτροπής Βορείου Ελλάδος, κ. Στέφανος Τζιρίτης, ανέφερε ότι σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κοζάνης και τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος, συζητείται η ενεργειακή αναβάθμιση και μετατροπή της Επαγγελματικής Σχολής Μαθητείας ΟΑΕΔ Κοζάνης, σε ένα πρότυπο «Πράσινο Σχολείο». Επίσης, στην περιοχή αυτή και στο πλαίσιο επιχειρηματικής αποστολής, τον Φεβρουάριο του 2020, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη από 10 γερμανικές επιχειρήσεις για το θέμα των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης.

Διαβάστε ακόμη:

Από τη μόδα μέχρι τα αυτοκίνητα, αυτές οι επιχειρήσεις δείχνουν το μέλλον της βιωσιμότητας

3 tips για μία μία πραγματικα βιώσιμη ρουτίνα ομορφιάς

«Εξοικονομώ-Αυτονομώ»: Μετάθεση κατά 14 ημέρες για τις αιτήσεις σε Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση