• Καλοκαίρι στο Αιγαίο

    Σύρος: Η Aρχόντισσα των Κυκλάδων

    • NewsRoom

    Η Σύρος είναι ένας μοναδικός κυκλαδίτικος προορισμός που κατέχει επάξια τον τίτλο της «Αρχόντισσας των Κυκλάδων».

    Ένα μέρος που χαρακτηρίζεται από αντιθέσεις. Από τη μια, η κοσμοπολίτικη και αρχοντική πλευρά της είναι ένα ταξίδι στην αρχιτεκτονική κυρίως του 19ου αιώνα, αλλά και σε οικισμούς που συνδυάζουν τη μεσαιωνική με την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, το ορθόδοξο και το καθολικό στοιχείο, και από την άλλη, η παραδοσιακή και με άγρια ομορφιά Σύρος με τις αμμώδεις παραλίες και τα γαλαζοπράσινα υπόσχεται μοναδικές εμπειρίες σε όσους την επισκέπτονται.

    Και όλα αυτά μόλις 2.20′ μακριά από την Αθήνα με την SEAJETS, με 2 καθημερινά δρομολόγια.

    Παραλίες

    Οι παραλίες του νησιού ικανοποιούν κάθε γούστο.

    Οργανωμένες, αλλά και ελεύθερες για τους πιο χαλαρούς, οι ακτές της Σύρου κερδίζουν τους επισκέπτες με τα καθαρά τους νερά και τους γαλήνιους κόλπους, μιας και τα μελτέμια την πιάνουν λιγότερο από κάθε άλλο κυκλαδίτικο νησί.

    Γαλησσά

    Μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού, η Γαλησσά είναι αμμώδης με τιρκουάζ νερά και έχει τα πάντα! Αll day bar και beach bar, εστιατόρια και ταβερνάκια, μικρά μαγαζάκια.

    Είναι οργανωμένη, ιδανική για χαλάρωση και οικογενειακά μπάνια στα ήσυχα νερά του κόλπου.

    Κίνι

    Η παραλία Κίνι είναι ένας ρηχός όρμος που βρίσκεται δυτικά του νησιού.

    Είναι άλλη μια δημοφιλής επιλογή για τους επισκέπτες της Σύρου, καθώς η θέση της διαθέτει την καλύτερη θέα για το ηλιοβασίλεμα.

    Αγκαθωπές

    Οι Αγκαθωπές, μία από τις πιο κοσμοπολίτικες και πολυσύχναστες παραλίες του νησιού, διεκδικεί και αυτή τον τίτλο της πιο ωραίας παραλίας της Σύρου.

    Εκεί θα βρεις beach bar που ανεβάζουν τον παλμό του νησιού, θαλάσσια σπορ και δραστηριότητες για κάθε ηλικία.

    Μια παραλία με ψιλή χρυσαφένια αμμουδιά που φημίζεται για τα καθαρά νερά της και απέχει είκοσι μόλις λεπτά από την Ερμούπολη.

    Δελφίνι

    Η παραλία Δελφίνι στα βόρεια του νησιού έχει βραβευτεί με «Γαλάζια Σημαία».

    Συνδυάζει αμμουδιά και βότσαλο, ενώ γύρω θα βρει κανείς ταβέρνες και beach bar.

    Λωτός

    Η μικρή παραλία του Λωτού βρίσκεται στα δυτικά του νησιού και είναι σίγουρα μια επιλογή για όσους θέλουν να απολαύσουν τα καταγάλανα νερά της Σύρου και να εκμεταλλευτούν τα σκιερά αρμυρίκια.

    Ήσυχη και γαλήνια, είναι ιδανική για χαλάρωση. Αν, όμως, αισθανθείτε ότι χρειάζεστε μια δόση πολιτισμού, το χωριό Κίνι βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής.

    Χωριά

    Πριν ακόμη αποβιβαστείς στο νησί, το πρώτο πράγμα που τραβά το βλέμμα σου είναι η αρχοντική πόλη της Σύρου, η Ερμούπολη, με τα επιβλητικά της κτήρια και την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική της, που σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές.

    Ωστόσο, όσο περισσότερο γνωρίζεις αυτόν τον τόπο, τόσες μεγαλύτερες εκπλήξεις σου επιφυλάσσει.

    Τα γραφικά χωριά και οι οικισμοί της Σύρου είναι ο συνδυασμός που την κάνει μοναδική.

    Άνω Σύρος

    Ο μεσαιωνικός οικισμός της Άνω Σύρου είναι στην πραγματικότητα ένα βενετσιάνικο φρούριο χτισμένο στον λόφο πάνω από την Ερμούπολη.

    Σχεδιάστηκε και ιδρύθηκε το 1200 ως πόλη-φρούριο για την προστασία των κατοίκων από τις επιδρομές των πειρατών.

    Ασβεστωμένα γραφικά σπίτια, εκκλησάκια και στενά πλακόστρωτα σοκάκια με βουκαμβίλιες συνθέτουν το τοπίου της Άνω Σύρου.

    Κι όταν φτάνεις στον κεντρικό δρόμο του οικισμού, στην πιάτσα, θα βρεις μικρά καταστήματα, καφέ και ταβερνάκια για να ξεκουραστείς από τη βόλτα σου.

    Βάρη

    Η Βάρη είναι ένα από τα αρχαιότερα χωριά του νησιού με στοιχεία κατοίκησης από το 4.000 π.Χ..

    Ένας λατρευτός τουριστικός προορισμός που ξεχωρίζει για την εκπληκτική του θέα, τις παραλίες του και το πλήθος επιλογών που προσφέρει όσον αφορά εστιατόρια, καφέ και διαμονή.

    Εκεί βρίσκονται οι παραλίες Φάμπρικα, Αχλάδι και Σαντορινιό και, αν βρεθείτε στο χωριό, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το πυργόσπιτο Γουλανδρή και το εκκλησάκι της Παναγιάς για να απολαύσετε τη μαγική θέα.

    Κίνι

    Στο γραφικό χωριό Κίνι, στα δυτικά του νησιού, εκεί όπου βρίσκεται και η ομώνυμη παραλία, θα δοκιμάσετε τις ξεχωριστές τοπικές συριανές νοστιμιές στις ταβέρνες που θα συναντήσετε κατά μήκος του μικρού λιμανιού.

    Στο μικρό αυτό ψαροχώρι με τον αυθεντικό χαρακτήρα και την ζωντανή παράδοση, πέρα από τους εκλεκτούς μεζέδες, τις παραλίες και τα έθιμα, θα απολαύσετε ένα από τα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα των Κυκλάδων.

    Ποσειδωνία

    Η Ποσειδωνία, ή αλλιώς Ντελαγκράτσια, από το ιταλικό Madona della Gratsia, είναι ένας από τους αρχαιότερους οικισμούς του νησιού και πήρε το όνομά του από τον Θεό της θάλασσας Ποσειδώνα, ενώ η περιοχή υπήρξε σημείο λατρείας του.

    Ένα από τα ομορφότερα παραθαλάσσια μέρη της Σύρου που, σύμφωνα με την Ιστορία, ήταν θέρετρο για τους εύπορους Συριανούς και γι’ αυτό εκεί θα συναντήσετε εντυπωσιακές αναγεννησιακές επαύλεις.

    Η Ποσειδωνία απέχει 12 χιλιόμετρα από την Ερμούπολη και αξίζει να την επισκεφτεί κανείς για να έρθει σε επαφή με την αρχοντιά περασμένων ετών.

    Ωστόσο, έχει αναπτυχθεί και τουριστικά και προσφέρει πλήθος επιλογών στους επισκέπτες.

    Αξιοθέατα και Μουσεία

    Δημαρχείο της Σύρου

    Έργο του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ, το Δημαρχείο της Σύρου που κατασκευάστηκε το 1898, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά νεοκλασικά κτήρια της Ελλάδας.

    Με επιρροές τοσκάνικης αρχιτεκτονικής, ιωνικού και κορινθιακού ρυθμού το κτήριο κοσμεί την πρωτεύουσα της Σύρου στην πλατεία Μιαούλη.

    Δημοτικό Θέατρο Απόλλων

    Κατασκευασμένο το 1864 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Pietro Sambo, το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων σε ταξιδεύει στην Ιταλία από την Ερμούπολη της Σύρου.

    Αποτελεί μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου, καθώς έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τα πρότυπα των ιταλικών θεάτρων.

    Είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα αρχιτεκτονικά μνημεία της Σύρου και βρίσκεται πίσω από την κεντρική πλατεία Μιαούλη στην πλατεία Βαρδάκα.

    Βαπόρια

    Τα Βαπόρια αποτελούν μια φημισμένη συνοικία της Ερμούπολης, με πλήθος αρχοντικών κτηρίων που βρέχονται από τη θάλασσα.

    Χτισμένα στις άκρες των βράχων, η σχεδόν άμεση επαφή τους με τη θάλασσα τα κάνει να φαίνονται σαν ν’ αρμενίζουν, γι’ αυτό έχουν πάρει και την ονομασία «βαπόρια».

    Ψηλοτάβανες οικίες, με μικρογραφίες και μαρμάρινα μπαλκόνια σε μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή και στην αριστοκρατική ιστορία του νησιού.

    Αρχαιολογικός Χώρος της Χαλανδριανής-Καστριού

    Στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού, στην «Απάνω Μεριά», οι οικισμοί της Χαλανδιανής και του Καστριού χρονολογούνται από την 3η χιλιετία π.Χ. και, σύμφωνα με τις ανασκαφές, η Χαλανδριανή ήταν το μέρος ταφής των νεκρών του οικισμού «Καστρί».

    Εκεί οι κάτοικοι, σε έναν απόμακρο βράχο, είχαν χτίσει την ακρόπολη του νησιού για να προστατεύονται από τους εχθρούς.

    Το σημείο, πέρα από ιστορικό ενδιαφέρον, προσφέρει μια ιδανική ευκαιρία για περίπατο στο μονοπάτι που ενώνει την ακρόπολη με το Καστρί καταλήγοντας σε μια απέραντη θέα στο Αιγαίο.

    Αγία Πακού

    Απέναντι από την παραλία Γαλησσά, στον λόφο, βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Πακού ή Αγίας Υπακοής, ένα καθολικό ξωκλήσι με θέα ηλιοβασίλεμα και Αιγαίο.

    Το σημείο αυτό είναι για… έμπειρους «εξερευνητές» καθώς για να φτάσεις πρέπει να περάσεις ένα δύσβατο μονοπάτι και πολλά σκαλάκια.

    Μπορεί η διαδρομή να μη φαντάζει ειδυλλιακή, η θέα όμως που θα απολαύσετε από την κορυφή είναι μαγευτική και την ώρα του ηλιοβασιλέματος σίγουρα θα σας αποζημιώσει.

    Βιομηχανικό μουσείο Ερμούπολης

    Τέσσερα βιομηχανικά κτήρια του 19ου αιώνα στη Σύρο στεγάζουν το βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης, το οποίο ιδρύθηκε το 2000 και φιλοξενεί μια μεγάλη συλλογή εργαλείων, εξοπλισμού και μηχανημάτων της βιομηχανικής εποχής.

    Η μόνιμη έκθεση του μουσείου περιλαμβάνει 307 σπάνια τεκμήρια για τη βιοτεχνική κληρονομιά της Ερμούπολης με χάρτες και εικόνες από το τέλος του 17ου αιώνα έως τα μέσα του 20ου.

    Αρχαιολογικό μουσείο Σύρου

    Το αρχαιολογικό μουσείο Σύρου ιδρύθηκε το 1834 και είναι ένα από τα παλαιότερα μουσεία της Ελλάδας.

    Το 1899 ξεκίνησε να στεγάζεται σε τέσσερις αίθουσες του Δημαρχείου της Ερμούπολης.

    Αρχικά, συμπεριέλαβε στην έκθεσή του αντικείμενα από διάφορες περιοχές των Κυκλάδων.

    Όταν το 1898 ο Χρ. Τσούντας πραγματοποίησε τις ανασκαφές στον πρωτοκυκλαδικό οικισμό στο Καστρί και τη νεκρόπολη της Χαλανδριανής, σύσσωμη η τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και οι πολίτες της Σύρου διεκδίκησαν οι αρχαιότητες να παραμείνουν στο νησί, όπου βρίσκονται μέχρι σήμερα.

    Δημοτική Πινακοθήκη Κυκλάδων

    Από το 1994 η Πινακοθήκη Κυκλάδων στεγάζεται σε τέσσερις αποθήκες της νότιας πτέρυγας των Αποθηκών Διαμετακομίσεων στην προβλήτα του Λιμανιού της Σύρου.

    Στους χώρους της φιλοξενούνται περιοδικά εικαστικές εκθέσεις, ενώ παράλληλα λειτουργεί και το μικρό θέατρο της Πινακοθήκης, όπου φιλοξενούνται θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες.

    Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη

    Το Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη άρχισε να λειτουργεί το 1995 και αποτυπώνει την καλλιτεχνική υπόσταση του νησιού μέσα από τις εξαιρετικές συλλογές του ομώνυμου συνθέτη.

    Οι Συριανοί ίδρυσαν το Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη σε ένα ανακαινισμένο αλλά παλιό σπίτι στην καρδιά της Άνω Σύρου, για να ταξιδέψουν για ακόμη μια φορά τους επισκέπτες στις μουσικές ρίζες της Σύρου , μέσα από τη ζωή του πολυαγαπημένου αυτού ρεμπέτη.

    Island Hopping

    Αν βρεθείτε στη Σύρο ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να επισκεφθείτε Μύκονο, Πάρο ή Νάξο με το Champion Jet 1 της SEAJETS.

    Απολαύστε ένα ταξίδι απαράμιλλης ταχύτητας και πολυτέλειας στα ολοκαίνουργια σαλόνια του και φτάστε στους πιο κοσμοπολίτικους προορισμούς των Κυκλάδων πιο γρήγορα από ποτέ.

    Ανακαλύψτε το αφιέρωμα “Καλοκαίρι στο Αιγαίο”