• Καλοκαίρι στο Αιγαίο

    Πάρος: Εκεί που η παράδοση συναντά τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα

    • Μαρία Μπότη

    Η Πάρος ένα από τα πιο όμορφα νησιά των Κυκλάδων και φέτος το καλοκαίρι πρωταγωνιστεί στις προτιμήσεις τόσο των Ελλήνων όσο και των ξένων επισκεπτών.

    Αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν τόσο στιγμές χαλάρωσης, όσο και διασκέδασης, ενώ μπορείτε να φτάσετε με τη SEAJETS με ένα από τα 2 καθημερινά δρομολόγια, στις 08.00 και στις 16.00, από τον Πειραιά και από Ραφήνα στις 14.30.

    Η Πάρος συνδυάζει με έναν μαγικό τρόπο το παραδοσιακό κυκλαδίτικο στυλ με το κοσμοπολίτικο στοιχείο, γεγονός που την κάνει εξαιρετικά ελκυστική, καθώς καλύπτει κάθε γούστο.

    Παραλίες

    Κολυμπήθρες

    Μία από τις διασημότερες και φυσικά ομορφότερες παραλίες του νησιού, που χωρίζεται σε τρεις μικρότερους κολπίσκους. Παραμυθένιο σκηνικό με χρυσή άμμο, καταγάλανα νερά και λευκά βράχια.

    Μαρτσέλο

    Η παραλία Μαρτσέλο είναι κατάλληλη επιλογή για τις μέρες με αέρα, καθώς περιβάλλεται από έναν προστατευμένο απόκρημνο κόλπο.

    Ατελείωτη αμμουδιά, γαλάζια νερά και θαλάσσια σπορ συνθέτουν το πιο ιδανικό σκηνικό για κάθε ηλικία και κάθε γούστο.

    Μοναστήρι

    Ένας μικρός κολπίσκος, μόλις 200 μέτρα, αποτελεί μία από τις ομορφότερες ακτές του νησιού. Βρίσκεται στην είσοδο του Περιβαλλοντικού Πάρκου του νησιού, ενώ φτάνοντας κανείς εκεί αντικρύζει το μοναστήρι του Αϊ-Γιάννη Δέτη.

    Γαλαζοπράσινα και ήρεμα νερά, μερικά αλμυρίκια για σκιά και χρυσαφένια άμμος συνθέτουν το ιδανικό καλοκαιρινό σκηνικό.

    Χρυσή Ακτή

    Μία από τις μεγαλύτερες παραλίες του νησιού, ιδανική για τους λάτρεις του kite και του windsurfing. Ωστόσο, εάν δεν είσαι λάτρης των θαλάσσιων σπορ, δεν ενδείκνυται για τις ημέρες με αέρα. Διαθέτει beach bars, ομπρέλες και ξαπλώστρες αλλά και water sports.

    Χωριά

    Λεύκες

    Οι Λεύκες είναι ένα από τα πιο γραφικά και παραδοσιακά χωριά της Πάρου, κτισμένο αμφιθεατρικά στις πλαγιές του βουνού. Απέχουν 11 χιλιόμετρα από την Παροικιά και ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του νησιού.

    Χαρακτηρίζεται από τα στενά, πλακόστρωτα δρομάκια, τα ασβεστωμένα σπίτια με τις ανθισμένες αυλές και τις γραφικές εκκλησίες που αναδύουν μια αίσθηση γαλήνης και παράδοσης.

    Το χωριό προσφέρει μοναδική θέα στο Αιγαίο Πέλαγος, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τον περίπατο στους πεζόδρομους και να δοκιμάσουν τις τοπικές λιχουδιές στα παραδοσιακά καφενεία και ταβέρνες.

    Πρόδρομος

    Είναι ένα χωριό που ξεχειλίζει κυκλαδίτικο αέρα, καθώς μαγεύει από την πρώτη στιγμή τους επισκέπτες. Το χωριό πήρε το όνομά του από την γεμάτη εικόνες εκκλησία του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου.

    Γραφικά σοκάκια, λευκά σπίτια με πολύχρωμα παράθυρα, ανθισμένες βουκαμβίλιες και παραδοσιακά μαγαζάκια.

    Μάρπησσα 

    Το χωριό διακρίνεται για τα παραδοσιακά κυκλαδίτικα σπίτια με τα λευκά σοκάκια, τις εκκλησίες με τους μπλε τρούλους και τις όμορφες πλατείες του.

    Ανάμεσα στα αξιοθέατα του χωριού ξεχωρίζουν η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και το Μουσείο Γλυπτικής «Νίκος Περαντινός».

    Στην μικρή πλατεία του χωριού είναι οι τέσσερις ανεμόμυλοι, χαρακτηριστικοί της Πάρου και από εκεί ξεκινάει το μονοπάτι που οδηγεί στη μονή του Αγίου Αντωνίου. Η θέα από την κορυφή είναι εκπληκτική.

    Η Μάρπησσα έχει διατηρήσει τον αυθεντικό της χαρακτήρα, προσφέροντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να εξερευνήσουν την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής μέσα από τα παραδοσιακά καφενεία, τα τοπικά πανηγύρια και τα πολιτιστικά δρώμενα που διοργανώνονται εκεί.

    Αξιοθέατα

    Ιερός Ναός Παναγίας Εκατονταπυλιανής

    Μία από τις ωραιότερες εκκλησίες των Κυκλάδων είναι ο Ιερός Ναός της Παναγίας Εκατονταπυλιανής, που χρονολογείται από το 326 μ.Χ..

    Βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι της Παροικιάς και κάθε χρόνο προσελκύει εκατοντάδες επισκέπτες, καθώς πρόκειται για το αρχαιότερο ορθόδοξο προσκύνημα.

    Έργο του βυζαντινού αυτοκράτορα Μέγα Κωνσταντίνου προς τιμήν της μητέρας του Αγίας Ελένης, αποτελεί σήμερα ένα από τα σπουδαιότερα και πιο καλοδιατηρημένα παλαιοχριστιανικά μνημεία.

    Αρχαία λατομεία μαρμάρου

    Το διασημότερο στον αρχαίο κόσμο μάρμαρο, η Παρία Λίθος, εξορυσσόταν στα πολυάριθμα λατομεία μαρμάρου του νησιού.

    Ανάμεσα στις ποικιλίες του αρίστης ποιότητας μαρμάρου της Πάρου, η διασημότερη ήταν εκείνη του λυχνίτη με ολόλευκο χρώμα, εκπληκτική διαφάνεια και καθαρότητα. Η ονομασία του οφείλεται στο γεγονός ότι η διαδικασία εξόρυξής του γινόταν μέσα από βαθιές στοές υπό το φως των λύχνων.

    Ο λυχνίτης αποτέλεσε το υλικό για πολλά έργα γλυπτικής και αρχαίων ναών.

    Από αυτό το λευκό μάρμαρο είναι φτιαγμένα μνημεία παγκόσμιας εμβέλειας όπως η Αφροδίτη της Μήλου, ο Ερμής του Πραξιτέλους και η Νίκη της Σαμοθράκης.

    Στα λατομεία, οι επισκέπτες μπορούν να δουν τους διαδρόμους, τις στοές και διάφορες επιγραφές.

    Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου

    Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου βρίσκεται στην Παροικία και φιλοξενεί μια πλούσια συλλογή αρχαιολογικών ευρημάτων που χρονολογούνται από την προϊστορική περίοδο έως και τα ρωμαϊκά χρόνια.

    Το μουσείο ιδρύθηκε το 1960 και περιλαμβάνει εκθέματα όπως αγγεία, γλυπτά, επιγραφές και μικροαντικείμενα που αναδεικνύουν την πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά της Πάρου.

    Ένα από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα είναι το μαρμάρινο άγαλμα της Γοργούς, ύψους 1,35μ., ένα εξαιρετικό παράδειγμα της αρχαϊκής γλυπτικής, το οποίο σώζεται σχεδόν ακέραιο.

    Το μουσείο προσφέρει στους επισκέπτες μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού μέσα από τα ευρήματα που αποκαλύπτουν το παρελθόν της Πάρου.

    Το Ιερό Του Δηλίου Απόλλωνα και της Αρτέμιδος

    Το Ιερό του Δηλίου Απόλλωνα και της Αρτέμιδος είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού, ο οποίος μαρτυρεί τη θρησκευτική και πολιτιστική σημασία της Πάρου στην αρχαιότητα.

    Βρίσκεται κοντά στην Παροικιά και χρονολογείται από την Αρχαϊκή έως την Ελληνιστική περίοδο.

    Το ιερό ήταν αφιερωμένο στον θεό Απόλλωνα και την αδελφή του Αρτέμιδα, και περιλάμβανε διάφορα κτίσματα, όπως ναούς, βωμούς και ιερά.

    Η λατρεία τους συνδεόταν με τη μουσική, τη θεραπεία και το κυνήγι, προσφέροντας στους επισκέπτες όχι μόνο θρησκευτική εμπειρία αλλά και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

    Οι ανασκαφές στο χώρο έχουν αποκαλύψει σημαντικά ευρήματα, όπως αγάλματα και επιγραφές, που εμπλουτίζουν τις γνώσεις μας για τη θρησκευτική ζωή και την τέχνη της εποχής.

    Ταξιδέψτε με την SEAJETS

    Απολαύστε ταξίδι με απαράμιλλη ταχύτητα, μοναδική άνεση και πολυτέλεια, και φτάστε στην Πάρο πιο γρήγορα από ποτέ με τη SEAJETS.

    Με 3 καθημερινά δρομολόγια από Πειραιά σε λιγότερο από 4 ώρες μπορείτε να απολαύσετε τα πλακόστρωτα σοκάκια, τα γραφικά χωριά και τις απέραντες παραλίες.

    Ανακαλύψτε το αφιέρωμα “Καλοκαίρι στο Αιγαίο”