Με εμπειρία σχεδόν 30 ετών στον τομέα της χρηματοοικονομικής συμβουλευτικής, στην ίδρυση και ανάπτυξη επιχειρήσεων και στις angel type επενδύσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, η Μαρία Νικολακάκη-Κολέτσου, Managing Partner της Arator Holdings, έχει διαπιστώσει ότι τα στερεότυπα που επικρατούν στην κοινωνία παραμένουν ίδια. Ωστόσο, επισημαίνει ότι αυτό που μπορεί να αλλάξει είναι οι ίδιες οι γυναίκες, μέσω της αυτογνωσίας και του επαναπροσδιορισμού της ταυτότητας τους.
Κατείχε ανώτερες διοικητικές θέσεις σε χρηματοοικονομικούς οργανισμούς στο εξωτερικό (EBRD, TACIS EU, Renaissance Capital, Bear Sterns) και έχει αναπτύξει με επιτυχία πέντε εταιρείες (start ups το exit) στους κλάδους της χρηματοοικονομικής συμβουλευτικής (Novus Finance SA, Arator SA), του τουρισμού (Beyond Spaces Villas, Kudos LE) και της εκπαίδευσης (Blossom). Έχει επίσης επενδύσει στο μετοχικό κεφάλαιο εταιριών scale up/growth σε κλάδους Υγείας, Ένδυσης και Εστίασης.
Έχει εκτελέσει ένα μεγάλο αριθμό συναλλαγών κυρίως midcaps, προσφέροντας στρατηγικές συμβουλές σε θέματα άντλησης κεφαλαίων σε πάνω από 200 εισηγμένες εταιρίες και δημόσιας προσφοράς σε 45 εταιρίες διεθνώς, και δομώντας συναλλαγές μετοχικού και ομολογιακού κεφαλαίου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό ύψους πάνω από 20 δισ. ευρώ.
Σήμερα, παράλληλα με τις angel type επενδύσεις της και τη συμμετοχή της σε advisory boards, οργανώνει υψηλού επιπέδου masterminds διεθνώς με σκοπό την ανάπτυξη και χρηματοδότηση γυναικείων scale up/growth επιχειρήσεων.
Tο νέο της επενδυτικό venture είναι η συμμετοχή της στον Fournos Theophilo, τη εταιρία του Γιώργου Κορρέ.
Κατέχει MPhil/PhD στην Οικονομετρία από το London School of Economics και MSc & BSc Economics από το Essex University, ενώ είναι advisory council member στο Harvard Business Review.
Η συνειδητοποίηση και η αυτογνωσία
είναι σημαντικές για να βρούμε τη θέση που μας αξίζει
-Κατά πόσον οι ίδιες οι γυναίκες αποδέχονται και συναινούν σε πλαίσια που τις αδικούν και τις μειώνουν χωρίς να το συνειδητοποιούν (ή και συνειδητοποιώντας το);
Μ.Ν.: Τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις όσο αφορά το γυναικείο φύλο υπάρχουν και περνάνε από γενιά σε γενιά, αλλά το κατά πόσο μια γυναίκα θα αποδεχτεί και θα συναινέσει σε αυτά επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως την ηλικία, την εμπειρία, την οικογενειακή της κατάσταση και από πολλούς άλλους λόγους, αλλά πάνω από όλα από την ανατροφή της, το τρόπο σκέψης της, τα δικά της πιστεύω και τις αξίες της.
Μιλώντας από την προσωπική μου εμπειρία, στα 30 πλέον χρόνια της επαγγελματικής μου πορείας, τα στερεότυπα παραμένουν ακριβώς τα ίδια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Αυτό όμως που έχει αλλάξει σημαντικά είναι η δική μου ταυτότητα και αυτογνωσία.
Όταν ξεκίνησα την καριέρα μου βασιζόμουν πολύ στη γνώμη των άλλων για εμένα, ίσως υπερβολικά, ζημιώνοντας τόσο την αυτοπεποίθηση μου όσο και τις ικανότητες μου. Με την εμπειρία, τη μητρότητα, τις επιτυχίες αλλά πολύ περισσότερο με τις αποτυχίες, ο τρόπος σκέψης μου άλλαξε σημαντικά και οι γνώμες των άλλων είναι μόνο αυτό και τίποτε παραπάνω. Και τελικά οι πεποιθήσεις και τα στερεότυπα είναι οι γνώμες των άλλων.
Η συνειδητοποίηση και η αυτογνωσία σε όλο το εύρος της ύπαρξης μας είναι σημαντική για να βρούμε τη θέση που μας αξίζει, να μάθουμε και να εξελιχθούμε με θάρρος και περιέργεια.
Καθοριστική η ανατροφή σε ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει
την κριτική σκέψη, την αυτοεκτίμηση και την ανεξαρτησία
-Μήπως η ανισότητα γεννιέται μαζί με τις γυναίκες και μεγαλώνει από τον τρόπο που μαθαίνουν να σκέφτονται, εγκλωβίζοντάς τες στο δεύτερο ρόλο;
Μ.Ν.: Η πρόκληση της αντιμετώπισης των προκαταλήψεων και των στερεοτύπων που αφορούν τις γυναίκες είναι πολύπλοκη και πολυδιάστατη. Συμφωνώ με την άποψη ότι οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα έχουν εδραιωθεί στο πέρασμα του χρόνου και διαπερνούν τα σύνορα, αποτελώντας μέρος της παγκόσμιας κουλτούρας.
Η μικρή συμμετοχή των γυναικών στις επιστήμες και στη τεχνολογία, η μόλις 2% σχεδόν συμμετοχή σε χρηματοδότηση των γυναικείων επιχειρήσεων από θεσμικούς επενδυτές, η διαφορά στην μισθοδοσία είναι μερικά από τα αποτελέσματα αυτής της εδραιωμένης «κουλτούρας».
Ωστόσο, η δυνατότητα κάθε γυναίκας να επιλέγει πώς θα αντιδράσει ή θα αποδεχθεί αυτές τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό σημείο. Η επιλογή να αναγνωρίζει και να αντιστέκεται σε αυτές τις προκλήσεις μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, όπως της ανατροφής από τους γονείς, της προσωπικής ανάπτυξης και της εκπαίδευσης.
Η ανατροφή σε ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει την κριτική σκέψη, την αυτοεκτίμηση και την ανεξαρτησία μπορεί να ενισχύσει τις γυναίκες να αντιμετωπίζουν τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις με πιο αποτελεσματικό τρόπο.
Μεγαλώνοντας π.χ. ένα κορίτσι που δεν επιβραβεύεται συνεχώς για τη χαριτωμένη και καλή συμπεριφορά του, αλλά ενθαρρύνεται να είναι περίεργο, γενναίο και να μαθαίνει από τις αποτυχίες του, με εμπιστοσύνη στην κρίση του και τις ικανότητες του είναι μονόδρομος για την αλλαγή της αφήγησης, των πεποιθήσεων και στερεοτύπων της επόμενη γενιάς.
Ο σημερινός ηγέτης δεν έχει φύλο και αυτή είναι
μια σημαντική και πολύ αισιόδοξη αλλαγή
-Για σας είναι αποδεκτή η ίδια συμπεριφορά από άνδρες και γυναίκες στον επαγγελματικό χώρο; Διεκδικούν, θυμώνουν, συγκρούονται το ίδιο;
Μ.Ν.: Θεωρώ ότι στον επαγγελματικό χώρο οι κανόνες συμπεριφοράς πρέπει να είναι ίδιοι για όλους, ανεξαρτήτου φύλου και τίτλου.
Στα πλαίσια της ατομικής αλλά και συνολικής εξέλιξης, τόσο οι στόχοι, όσο και τα συναισθήματα είναι όλα αποδεκτά στο βαθμό που εκφράζονται, εξηγούνται και αποτελούν βάση για περαιτέρω δράση και εξέλιξη.
Ο σημερινός ηγέτης, είναι συναισθηματικός και ομαδικός και ο τρόπος που επικοινωνεί και αναπτύσσεται δεν έχει φύλο κατά τη γνώμη μου. Αυτή είναι μια σημαντική και πολύ αισιόδοξη αλλαγή από τα μέχρι τώρα πρότυπα.
-Ο χώρος των επιχειρήσεων δίνει ίδιες ευκαιρίες ανέλιξης σε άντρες και γυναίκες;
Μ.Ν.: Υπάρχει μια περίπλοκη αλληλεπίδραση αρκετών παραγόντων όπως κοινωνικών, οργανωτικών και οικονομικών. Αν και έχουμε καταγράψει σημαντική πρόοδο στην προώθηση της διαφορετικότητας και ένταξης, υπάρχουν ανισότητες σε θέματα αμοιβής, εκπροσώπησης στην ηγεσία (γυάλινο ταβάνι), συμμετοχή σε κλάδους όπως η τεχνολογία και η μηχανική.
Η διάφορά στην αμοιβή μεταξύ φύλων είναι ένα ευρέως αναγνωρισμένο ζήτημα. Καθώς και η πρόκληση της ισορροπίας μεταξύ εργασίας και οικογενειακής ζωής, η οποία μπορεί να επηρεάσει διαφορετικά την επαγγελματική πορεία μιας γυναίκας. Σε αυτό το τομέα, υπάρχουν ακόμη αρκετές προκλήσεις και θέματα προς επίλυση τόσο εταιρικά όσο και θεσμικά.
Είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι σε απάντηση αυτών των θεμάτων στο εξωτερικό υπάρχει μεγάλη στροφή από το corporate στην επιχειρηματικότητα, έμπειρων στελεχών (35 ετών+) που αναζητούν μεγαλύτερες απολαβές, ελευθερία χρόνου (ειδικά αν έχουν δημιουργήσει οικογένεια και παιδιά) και έκφρασης αναλαμβάνοντας το ρίσκο και την πρόκληση.
Σε ένα πρόσφατο κίνημα, αυτό της «Μεγάλης Παραίτησης» (Big Quit), η στροφή έμπειρων στελεχών, γυναικών, στην επιχειρηματικότητα είναι αξιοσημείωτη.
Ανακαλύψτε το αφιέρωμα «Μάχη με τα στερεότυπα»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση