ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Αστυνόμος Β’ Κωνσταντία Δημογλίδου αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας το 2012. Έκτοτε έχει υπηρετήσει σε πολλές θέσεις ευθύνης σε Υπηρεσίες του Πειραιά, όπως επίσης και στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Το 2015, ανέλαβε καθήκοντα στο Τμήμα Εθιμοτυπίας και Δημοσίων Σχέσεων της Διεύθυνσης Επικοινωνίας του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας.
Περίπου έναν χρόνο αργότερα, δηλαδή, από το 2016 διδάσκει θέματα δημοσίων σχέσεων και εθιμοτυπίας στο Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών-Στελεχών (Τ.Ε.Μ.Ε.Σ.) της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας, στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας καθώς και στο προσωπικό που επιλέγεται για στελέχωση των Πρεσβειών της Χώρας στο εξωτερικό.
Στο πλαίσιο του αφιερώματος «Μάχη με τα στερεότυπα», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η Κωνσταντία Δημογλίδου εξηγεί ότι ο χώρος της Αστυνομίας πλέον δίνει ίδιες ευκαιρίες ανέλιξης σε άνδρες και γυναίκες και σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι στο παρελθόν.
-Υπάρχει ισότητα μεταξύ των φύλων; Δίνονται ίσες ευκαιρίες και η κοινωνία αντιμετωπίζει το ίδιο γυναίκες και άντρες; Αν όχι, πού οφείλεται αυτό;
Κ.Δ.: Υπηρετώ στην Ελληνική Αστυνομία από το 2008, με την εισαγωγή μου στη Σχολή Αξιωματικών, ενώ με την έξοδο μου το έτος 2012, ανέλαβα απευθείας καθήκοντα Διοίκησης σε Αστυνομικό Τμήμα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πειραιά, έχοντας στο προσωπικό του Τμήματος κατά κύριο λόγο άνδρες Αστυνομικούς, οι οποίοι δεν μου δημιούργησαν ποτέ κάποιο πρόβλημα εξαιτίας του φύλου μου και του νεαρού της ηλικίας μου.
Στη συνέχεια της Υπηρεσιακής μου ζωής, επίσης μου εμπιστεύτηκαν θέσεις τις οποίες θα μπορούσε να κατέχει και ένας άνδρας Αξιωματικός, δείχνοντάς μου και πάλι ότι είμαστε ίσοι, όπως άλλωστε και η θέση του Εκπροσώπου Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., την οποία κατείχαν στο παρελθόν κυρίως άνδρες Αξιωματικοί. Θεωρώ πως, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει αρκετά βήματα για την ισότιμη αντιμετώπιση των δύο φύλων και πλέον, ναι, η πλειοψηφία του κόσμου προσπαθεί για ίσες ευκαιρίες σε γυναίκες και άνδρες, τόσο στην κοινωνία όσο και στην Ελληνική Αστυνομία.
Η ανισότητα είναι κάτι που εμείς οι γονείς
πρέπει να αποτρέψουμε να «πλησιάσει» τα παιδιά μας
και να μην μάθουν να σκέφτονται με τέτοιο τρόπο.
-Κατά πόσον οι ίδιες οι γυναίκες αποδέχονται και συναινούν σε πλαίσια που τις αδικούν και τις μειώνουν χωρίς να το συνειδητοποιούν (ή και συνειδητοποιώντας το);
Κ.Δ.: Σίγουρα δεν θα έπρεπε να συζητάμε σήμερα, γι’ αυτά τα «πλαίσια», που αδικούν και μειώνουν τις γυναίκες και φυσικά να μην αναγκάζονται να τα αποδέχονται είτε συνειδητοποιώντας το είτε όχι, αλλά να απολαμβάνουν, όπως και οι άνδρες την αυτονόητη ισότητα! Σε κάθε περίπτωση όλοι μας υποχρεούμαστε να στηρίζουμε τις γυναίκες, εντός και εκτός Αστυνομίας, που αντιδρούν σε τέτοιου είδους στερεότυπα.
–Μήπως η ανισότητα γεννιέται μαζί με τις γυναίκες και μεγαλώνει από τον τρόπο που μαθαίνουν να σκέφτονται, εγκλωβίζοντάς τες στον δεύτερο ρόλο;
Κ.Δ.: Νομίζω πως όχι! Και απαντώ και ως «κόρη» και ως μητέρα ενός μικρού κοριτσιού αλλά και ενός αγοριού. Προφανώς και δεν γεννιέται η ανισότητα με τις γυναίκες και είναι κάτι που εμείς οι γονείς πρέπει να αποτρέψουμε να «πλησιάσει» τα παιδιά μας και να μην μάθουν να σκέφτονται με τέτοιο τρόπο.
-Για ‘σας είναι αποδεκτή η ίδια συμπεριφορά από άνδρες και γυναίκες στον επαγγελματικό χώρο; Διεκδικούν, θυμώνουν, συγκρούονται το ίδιο;
Κ.Δ.: Τουλάχιστον στην μέχρι τώρα πορεία μου και στις Υπηρεσίες που έχω υπηρετήσει, ναι, οι συνάδερφοί μου διεκδικούν με τον ίδιο τρόπο, άνδρες και γυναίκες, θυμώνουν, συγκρούονται, έχουν δικαίωμα να εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους ή και την δυσαρέσκεια τους χωρίς διακρίσεις.
Πλέον ο χώρος της Αστυνομίας
δίνει ίδιες ευκαιρίες ανέλιξης σε άνδρες και γυναίκες,
πολύ περισσότερο απ’ ό,τι συνέβαινε παλαιότερα!
–Ο χώρος της αστυνομίας δίνει ίδιες ευκαιρίες ανέλιξης σε άντρες και γυναίκες;
Κ.Δ.: Ναι! Πλέον ο χώρος της Αστυνομίας δίνει ίδιες ευκαιρίες ανέλιξης σε άνδρες και γυναίκες, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι συνέβαινε παλαιότερα! Δεν είναι λίγες οι νευραλγικές θέσεις αλλά και οι απαιτητικές Υπηρεσίες, στις οποίες έχουν τοποθετηθεί ως προϊστάμενοι γυναίκες Αξιωματικοί, εξίσου ικανές με τους άνδρες συναδέρφους τους και απολαμβάνουν τον σεβασμό και την στήριξη του προσωπικού τους, αποδεικνύοντας καθημερινά την επάρκειά τους.
–Υπάρχει κατά τη γνώμη σας γυάλινη οροφή; Υπάρχει όριο στο πόσο ψηλά στην ιεραρχία μπορεί να φτάσει μια γυναίκα;
Κ.Δ.: Όχι! Δεν υπάρχει γυάλινη οροφή ούτε όριο και μπορεί και μια γυναίκα Αστυνομικός να φτάσει σήμερα πολύ ψηλά στην ιεραρχία, κάτι που έχει γίνει άλλωστε τα τελευταία χρόνια καθώς υπήρξε αξιωματικός γυναίκα που έφτασε στον βαθμό του Αντιστράτηγου, ενώ υπάρχουν αρκετές γυναίκες σε υψηλούς βαθμούς σήμερα στο Σώμα.
–Τι θα συμβουλεύατε νέες γυναίκες που θέλουν να ανελιχθούν επαγγελματικά; Ποια είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν;
Κ.Δ.: Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να δώσω κάποια συμβουλή. Εξαρτάται τι επιθυμεί τελικά κάθε γυναίκα, τι είναι αυτό που την κάνει ευτυχισμένη και «γεμάτη» επαγγελματικά. Αν μπορώ κάτι να απαντήσω εδώ θα τους έλεγα να πιστεύουν στον εαυτό τους και να τον θαυμάζουν!! Να μην επιτρέψουν ποτέ, σε κανέναν να τις αμφισβητήσει!
Ανακαλύψτε το αφιέρωμα «Μάχη με τα στερεότυπα»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυβέρνηση σε Κομισιόν για ηλεκτρικό ρεύμα: Δώστε λύση τώρα ή θα το λύσουμε μόνοι μας -Επιτρέψτε Μηχανισμό Υπερεσόδων
- Καραβίας (Eurobank): Ζητάμε πολιτική σταθερότητα, κίνητρα για επενδύσεις, περισσότερες μεταρρυθμίσεις
- Ελλάκτωρ: Με ακίνητα αξίας 80 εκατ. του Χόλτερμαν εξασφαλίζει ρευστότητα η Reds
- Μάχη για το έργο κυβερνοασφάλειας των συστημάτων του δημοσίου αξίας €100 εκατ. – Ποιοι το διεκδικούν