Στερεότυπα, προκαταλήψεις, διακρίσεις… Και απέναντι σ’ όλα αυτά αξίες όπως η στήριξη της διαφορετικότητας, η ισότητα, η συμπερίληψη.
Αυτό είναι το θέμα του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας που με το hashtag #InspireInclusion στόχος είναι να φτάσει στα πέρατα του κόσμου: η δημιουργία ενός περιβάλλοντος χωρίς προκαταλήψεις, στερεότυπα και διακρίσεις, όπου κάθε γυναίκα -και, μαζί της, όλοι- μπορεί να εκφραστεί, ξεχωρίσει, να αναπτυχθεί, να επιτύχει τους στόχους της.
Το μήνυμα #InspireInclusion αποτελεί, την ίδια στιγμή, μία αξία σταθερή στη φιλοσοφία της doValue, η οποία αναγνωρίζει τη σημασία της συμπερίληψης και κάνει πράξη τη διασφάλιση των αναγκών των γυναικών. Στο πλαίσιο αυτό, δίνει και την έμπνευση για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η εταιρεία, όχι μόνο ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, αλλά και ολόκληρο τον μήνα Μάρτιο.
Άλλωστε η doValue Greece κάθε ημέρα του χρόνου, στέκεται έμπρακτα και σταθερά στο πλευρό των γυναικών, οι οποίες δίνουν τη δική τους προσωπική μάχη.
H doValueστηρίζει το καινοτόμο πρόγραμμα Υποστηρικτικής Ιατρικής για καρκινοπαθείς «Δίπλα στη Γυναίκα», στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, και παραμένει δίπλα στο επιστημονικό έργο της Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής και του Συλλόγου Φίλων της κλινικής. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο εξελίσσεται διαρκώς και προσαρμόζεται στις ανάγκες των ασθενών, με στόχο να τους παρέχει μια σειρά υποστηρικτικών υπηρεσιών ολιστικής αντίληψης.
Μέσω της πολύτιμης, για τις γυναίκες ασθενείς με καρκίνο, σύμπραξης της doValue Greece με τον Σύλλογο Φίλων της Κλινικής, δημιουργήθηκε και το πρώτο Pampering Room. Ένας χαλαρός χώρος φιλοξενίας για τις γυναίκες με καρκίνο και τις οικογένειές τους, στον οποίο βρίσκουν υποστήριξη, ευεξία και ηρεμία καθώς και συμβουλές από εξειδικευμένο προσωπικό, προκειμένου να υιοθετήσουν νέες συνήθειες που μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους. Σε απλά ζητήματα, όπως αλλαγές στη διατροφή τους, αλλά και σε πιο σύνθετα, όπως της διαχείρισης του πόνου τους. Η σημασία της ολιστικής προσέγγισης στους ασθενείς, τεκμηριώνεται άλλωστε από την αρχαιότητα και τον Ιπποκράτη, φτάνοντας έως σήμερα και τις πιο σύγχρονες επιστημονικές μελέτες.
Αξίζει να σημειωθεί πως η γυναικολογική κλινική του Νοσοκομείου νοσηλεύει περισσότερες από 200 γυναίκες τον χρόνο, από όλη την Ελλάδα. Το διάστημα 2022-2023, στο πλαίσιο της πιλοτικής εφαρμογής του, χρήση του προγράμματος του Pampering room έκαναν 50 γυναίκες που νοσηλεύτηκαν με γυναικολογικούς καρκίνους. Οι ασθενείς είχαν ολιστική υποστήριξη και φροντίδα, με εξατομικευμένα προγράμματα.
Από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2023, το πρόγραμμα του Pampering Room λειτουργεί, πλέον, σε καθημερινή βάση, για όλες τις γυναίκες ασθενείς της γυναικολογικής κλινικής, αλλά και του ογκολογικού τμήματος της κλινικής. Στο ογκολογικό τμήμα, γίνονται 20 χημειοθεραπείες την ημέρα, 50 γυναίκες που νοσηλεύτηκαν με γυναικολογικούς καρκίνους έκαναν χρήση του προγράμματος .
Στόχος της doValue είναι, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση του επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού του Pampering Room, καθώς πλέον τα προγράμματα ολιστικής φροντίδας καλύπτουν το σύνολο των ασθενών της μαιευτικής/ γυναικολογικής κλινικής.
Επίσης, στα άμεσα πλάνα του Συλλόγου «Δίπλα στη Γυναίκα» είναι η παροχή των υπηρεσιών του Pampering Room και σε άλλες κατηγορίες ογκολογικών ασθενών, καλύπτοντας τις ανάγκες αυτής της κοινότητας, με εξειδικευμένες υπηρεσίες μακροχρόνιας ιατρικής και ψυχοκοινωνικής τους υποστήριξης, σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή Αθηνών.
Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία αυτή, ο καθηγητής Νίκος Βλάχος, Διευθυντής της Β’ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του Αρεταιείου Νοσοκομείου, επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Το πρόγραμμα «Δίπλα στη γυναίκα» αναγνωρίζει στην πράξη την ολιστική θωράκιση της υγείας των ασθενών. Η συμβολή της doValue Greece, μέσω του Συλλόγου Φίλων της Κλινικής είναι πολύτιμη, προκειμένου να γίνει πραγματικότητα και πλέον να αποτελεί ένα επιστημονικό πρότυπο, η πρώτη δομή υποστηρικτικής ιατρικής στην Ελλάδα».
Η Πρόεδρος του Συλλόγου, κα Πόπη Καλαϊτζή, η οποία σχεδίασε και τεκμηρίωσε επιστημονικά το πρόγραμμα, ανέφερε από την πλευρά της ότι «για πρώτη φορά στην Ελλάδα δημιουργήθηκε μια τέτοια δομή ολιστικής υποστήριξης των ασθενών, σ έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Αποτελεί ένα νέο παράδειγμα και χαιρόμαστε που τόσο το Υπουργείο Υγείας, όσο και η Ιατρική Σχολή το έχουν αγκαλιάσει. Στόχος μας είναι να διευρύνουμε την παρουσία του προγράμματος αξιοποιώντας την επιστημονική γνώση και την εμπειρία που έχουμε από τη λειτουργία του στο Αρεταίειο. Προσπαθούμε να είμαστε «δίπλα στη γυναίκα» κάθε φορά που έχει ανάγκη. Σε αυτό το πλαίσιο υλοποιούμε επίσης προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, ενώ εστιάζουμε ιδιαίτερα και στη σημασία του τρόπου ζωής ως παράγοντα πρόληψης ή και αντιμετώπισης σημαντικών ζητημάτων υγείας».
Στόχος της doValue Greece είναι κάθε δράση Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που υλοποιεί να έχει άμεσο και ουσιαστικό αντίκρισμα, καθώς και να στηρίζει έμπρακτα τις ανάγκες της κοινωνίας με εστιασμένες πρωτοβουλίες, οι οποίες αποτελούν σταθερή προτεραιότητα της διοίκησής της και του διευθύνοντος συμβούλου της, Τάσου Πανούση. Παραμένοντας, στο πλαίσιο αυτό, δίπλα σε κάθε γυναίκα στηρίζοντας το πολύτιμο έργο του Αρεταίειου Νοσοκομείου και του Συλλόγου Φίλων, ώστε στον αγώνα που εκείνες δίνουν να βρίσκουν τη στήριξη που χρειάζονται και να αντεπεξέρχονται στις δύσκολες δοκιμασίες τους.
Σημειώνεται ότι εκτός από το πρόγραμμα υποστηρικτικής ιατρικής η doValue Greece χορήγησε -μέσω του Συλλόγου- και σύγχρονο χειρουργικό εξοπλισμό, με στόχο την αύξηση του αριθμού των επεμβάσεων στην κλινική και τη μείωση της σχετικής αναμονής των ασθενών.
Για την doValue Greece, οι σημαντικές και οικουμενικές αξίες του σεβασμού, της φροντίδας, της αισιοδοξίας και της υπευθυνότητας είναι βασικά συστατικά της ίδιας της φιλοσοφίας της, συνθέτοντας και τον “πυρήνα” του Προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της, «Αξίες Ζωής». Εστιάζοντας στους άξονες: Kοινωνία – Περιβάλλον – Υγεία , το πρόγραμμα «Αξίες Ζωής» αποτελεί ένα σύνολο στοχευμένων δράσεων, με στόχο την ευζωία με ιδιαίτερη ευαισθησία στις ευπαθείς ομάδες, την καινοτομία στον τομέα της υγείας, την αειφορία και την αρωγή των τοπικών κοινωνιών.