«Τα όρια τα βάζουμε μόνες μας και μόνοι μας», δηλώνει στο mononews.gr η κα Ελένη Γκιρτζιμάνη, Head of Talent Management και Acquisition του Ομίλου Motor Oil, στο πλαίσιο του αφιερώματος «Μάχη με τα στερεότυπα».

Και τονίζει ότι και «τις προσδοκίες από τον εαυτό μας τις θέτουμε μόνες μας και μόνοι μας. Και σαφώς είναι ευθύνη όλων στην ανώτερη διοίκηση και στις διευθύνσεις ανθρώπινου δυναμικού –  να δημιουργούν τις προϋποθέσεις και να ορίζουν το πλαίσιο που θα διασφαλίζει ίσες ευκαιρίες ανάπτυξης και εξέλιξης για όλους, ξεπερνώντας τα όποια κατεστημένα στερεότυπα».

1

Η Ελένη Γκιρτζιμάνη είναι ψυχολόγος με 20 χρόνια εμπειρίας στο χώρο του Ανθρώπινου Δυναμικού, τόσο στον συμβουλευτικό κλάδο, όσο και σε διευθύνσεις HR μεγάλων εταιρειών με εξειδίκευση σε HR Business Partnering, Leadership Development, Talent Management, Talent Acquisition, Employee Engagement, Culture & Change. Στον Όμιλο Motor Oil έχει αναλάβει τη διεύθυνση του Talent Management & Acquisition.  Εμπνέεται από το απόφθεγμα του Κομφούκιου «Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life». Είναι μητέρα 2 παιδιών, της Κατερίνας και του Νικόλα.

H κα Ελένη Γκιρτζιμάνη διαθέτει πολυετή εμπειρία σε σημαντικές εταιρείες στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού, και τονίζει «η κοινωνική βιωσιμότητα αποτελεί πλέον σημαντική παράμετρο της εταιρικής λειτουργίας, της εικόνας αλλά και της ουσίας των σύγχρονων εταιρειών».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η κα Ελένη Γκιρτζιμάνη μιλά στο mononews.gr για τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα, τα οποία δεν πρέπει να στέκονται εμπόδιο στην ανέλιξη μίας γυναίκας.

Ο χώρος των επιχειρήσεων δίνει ίδιες ευκαιρίες ανέλιξης σε άντρες και γυναίκες;  

Ε.Γ.: Ο χώρος των επιχειρήσεων καθοδηγεί τις εξελίξεις σε μία εποχή που προτάσσει τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών και την ισοδύναμη ανάπτυξη και εξέλιξη των εργαζομένων ανεξαρτήτως φύλου. Είναι αλήθεια ότι η με το πέρασμα των χρόνων τα πράγματα ωρίμασαν προς ένα περιβάλλον εργασίας πιο δίκαιο και αξιοκρατικό που αναγνωρίζει την υψηλή απόδοση και τις συμπεριφορές ανεξάρτητα από το αν είσαι άνδρας ή γυναίκα. Άλλωστε,  η κοινωνική βιωσιμότητα αποτελεί πλέον σημαντική παράμετρο της εταιρικής λειτουργίας, της εικόνας αλλά και της ουσίας  των σύγχρονων εταιρειών.

Υπάρχει διαφορά στον τρόπο που λειτουργούν οι άντρες σε σχέση με τις γυναίκες μάνατζερ; Τι θα συμβουλεύατε μια γυναίκα που θέλει να ηγηθεί σε άντρες υφισταμένους της; Ποια είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια που μπορεί να συναντήσει;

Ε.Γ.: Κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και διαπνέεται από τη διαφορετικότητά του. Αυτή η διαφορετικότητα είναι πολυπαραγοντική. Συνδιαμορφώνεται τόσο από το φύλο αλλά σίγουρα και από πολλούς άλλους παράγοντες. Την ικανότητα των ανθρώπων, την προσωπικότητα, τις αξίες, τα κίνητρα, την  ενσυναίσθηση,  την κοινωνική νοημοσύνη, την αυτογνωσία και την επιθυμία για προσωπική ανάπτυξη. Αυτοί οι τελευταίοι είναι και οι βασικότεροι παράγοντες που χαρακτηρίζουν τη νοοτροπία και το στυλ διοίκησης ενός manager και τον τρόπο με τον οποίο φέρνει αποτελέσματα μέσα από και για τους ανθρώπους του.

Σε κάθε περίπτωση, η δική μου παραίνεση για όλους τους managers – γυναίκες και άνδρες – είναι να αποτελούν πρότυπα συμπεριφοράς για τους ανθρώπους τους και να εμπνέουν το σεβασμό μέσα από τις πράξεις τους, ασπαζόμενοι τις αξίες του οργανισμού στον οποίο βρίσκονται και με γνώμονα την επίτευξη κοινών ομαδικών και διατμηματικών στόχων.

Δεν πρέπει να σταματάμε ποτέ
να επιδιώκουμε το καλύτερο για τον εαυτό μας

Υπάρχει κατά τη γνώμη σας γυάλινη οροφή; Υπάρχει όριο στο πόσο ψηλά στην ιεραρχία μπορεί να  φτάσει μια γυναίκα; Αμείβονται το ίδιο άντρες και γυναίκες για την ίδια θέση με την ίδια εμπειρία;

Ε.Γ.: Sky is the limit κατά το κοινώς λεγόμενο! Τα όρια τα βάζουμε μόνες μας και μόνοι μας. Καθώς και τις προσδοκίες από τον εαυτό μας τις θέτουμε μόνες μας και μόνοι μας. Και σαφώς είναι ευθύνη όλων μας – ειδικά στην ανώτερη διοίκηση και στις διευθύνσεις ανθρώπινου δυναμικού –  να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις και να ορίζουμε το πλαίσιο που θα διασφαλίζει ίσες ευκαιρίες ανάπτυξης και εξέλιξης για όλους, ξεπερνώντας τα όποια κατεστημένα στερεότυπα.

Τι θα συμβουλεύατε νέες γυναίκες που θέλουν να ανελιχθούν επαγγελματικά; Ποια είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν;

Ε.Γ.: Να εμπιστεύονται τις δυνάμεις τους και να αρπάζουν τις ευκαιρίες. Αλλά και να αναγνωρίζουν ότι σε κάθε στάδιο της ζωής όλων μας υπάρχουν στιγμές μεγαλύτερης δυναμικής και ενεργητικότητας και άλλες που ενδεχομένως «ανακρούουμε πρύμναν», αν και όταν το απαιτούν οι προσωπικές μας ανάγκες και προτεραιότητες.  Και αυτό δεν είναι κακό. Οι συγκυρίες αλλάζουν και μας συναντούν στα καλύτερά μας, αρκεί να μην σταματάμε ποτέ να επιδιώκουμε το καλύτερο για τον εαυτό μας.

Ανακαλύψτε το αφιέρωμα «Μάχη με τα στερεότυπα»