Οραματίστρια και δημιουργός του εγχειρήματος ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ, η Δήμητρα Καλαντώνη έχει διανύσει μία σημαντική επαγγελματική πορεία και έχει καταφέρει να πετυχαίνει σε ό,τι κάνει.

Η Δήμητρα σπούδασε αρχικά στο Πανεπιστήμιο Modul της Βιέννης στον τομέα του Hotel Management, ενώ πρόσφατα ολοκλήρωσε το Executive MBA του Αγγλόφωνου Πανεπιστημίου Alba. Γνωρίζει, επίσης, άπταιστα Αγγλικά, Γερμανικά και Ισπανικά.

1

Εργάστηκε σε μερικές από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές εταιρείες της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Αυστρίας, στον τομέα των Δημοσίων Σχέσεων, Οργάνωσης Εκδηλώσεων, Marketing και Επικοινωνίας. Ξεχωριστή στιγμή στην επαγγελματική της διαδρομή ήταν η συμμετοχή της στη διοργάνωση του συνεδρίου του ΝΑΤΟ, ενώ σημαντικές διακρίσεις είχε και κατά την ενασχόλησή της, στη συνέχεια, με τον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η Δήμητρα Καλαντώνη πιστεύει πως στα θέματα ισότητας έχουν αλλάξει πολλά σε σχέση με το παρελθόν και πλέον βλέπουμε σε υψηλές θέσεις όλο και συχνότερα γυναίκες. Ταυτόχρονα όμως αναγνωρίζει πως είναι θέμα   παιδείας και νοοτροπίας και  χρειάζεται χρόνος προκειμένου να βελτιωθεί και να υπάρξει μία εξισορρόπηση, χωρίς διαχωρισμούς. Και πιστεύει πως ναι, η γυναίκα είναι εκείνη που θα κριθεί πιο εύκολα..

Η Δήμητρα πιστεύει πως αυτό που τελικά θα κρίνει τον τρόπο που φερόμαστε είναι οι αξίες κάθε ανθρώπου. Γι’ αυτό και πρέπει να φροντίζουμε να καλλιεργούμε αξίες όπως η ισότητα και ο σεβασμός σε όλα τα επίπεδα, ανεξαρτήτως φύλου.

Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα υπάρχουν γυναίκες που αποδέχονται ή συναινούν σε αδικίες ακόμη και αυτό σχετίζεται σε σημαντικό βαθμό με τους παράγοντες εκείνους που συνέβαλαν στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους. Η παιδεία, η μόρφωση και η εξωστρέφεια μπορούν να αποτελέσουν τα βασικά εφόδια ώστε να εξελιχθούμε και να φτάσουμε σε εκείνο το σημείο, ώστε πλέον κάθε γυναίκα να μπορεί αντιμετωπίζει αντίστοιχα φαινόμενα”, σημειώνει χαρακτηριστικά.

 Και όσο για το πώς μπορούμε να διεκδικήσουμε ενα ισότιμο περιβάλλον, για τη Δήμητρα η λύση είναι μέσα μας, να πιστεύουμε σε εμάς, ώστε να κυνηγάμε, να παλεύουμε, να δικεδικούμε.

“Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Εάν δεν πιστέψουμε στις ικανότητες και δυνάμεις μας, και εάν δεν έχουμε σαφές όραμα για το μέλλον, δεν θα εξελιχθούμε με αποτελεσματικό τρόπο. Εάν όμως πιστεύεις σε εσένα και έχεις ξεκάθαρους στόχους, τότε και θα κυνηγήσεις και θα παλέψεις για τους στόχους σου. Η διαδρομή θα είναι γεμάτη προκλήσεις, δυσκολίες και απρόοπτα αλλά έτσι παίζεται το παιχνίδι της ζωής!”

Υπάρχει ισότητα μεταξύ των φύλων; Δίνονται ίσες ευκαιρίες και η κοινωνία αντιμετωπίζει το ίδιο γυναίκες και άντρες; Αν όχι, πού οφείλεται αυτό;

Σε σύγκριση με το παρελθόν είναι αισιόδοξο το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας βλέπουμε όλο και περισσότερες γυναίκες να κατέχουν υψηλόβαθμες θέσεις σε οργανισμούς και εταιρείες. Άλλωστε και βάσει του νομοθετικού πλαισίου, οι εισηγμένες εταιρίες υποχρεούνται να έχουν, σε ποσοστό 25%, στη σύνθεση των Διοικητικών τους Συμβουλίων, γυναίκες. Φαίνεται λοιπόν μία τάση ενίσχυσης της θέσης της γυναίκας στον εργασιακό στίβο.

Παρόλα αυτά, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις στους χώρους εργασίας βλέπουμε σε med level θέσεις, τις γυναίκες να υπερτερούν σε αριθμό έναντι των ανδρών, δυστυχώς σε senior θέσεις το ποσοστό των γυναικών παραμένει αρκετά χαμηλό. Αυτό θεωρώ πως είναι θέμα   παιδείας και νοοτροπίας και  χρειάζεται χρόνος προκειμένου να βελτιωθεί και να υπάρξει μία εξισορρόπηση, χωρίς διαχωρισμούς.

Κατά πόσον οι ίδιες οι γυναίκες αποδέχονται και συναινούν σε πλαίσια που τις αδικούν και τις μειώνουν χωρίς να το συνειδητοποιούν (ή και συνειδητοποιώντας το);

Είναι πολλοί οι παράγοντες που διαμορφώνουν την προσωπικότητα των ανθρώπων, τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν στην καθημερινότητά τους και αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες που προκύπτουν στη ζωή τους. Όπως, το οικογενειακό περιβάλλον, η μόρφωση και η συνολική παιδεία.  Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα υπάρχουν γυναίκες που αποδέχονται ή συναινούν σε αδικίες ακόμη και αυτό σχετίζεται σε σημαντικό βαθμό με τους παράγοντες εκείνους που συνέβαλαν στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους. Η παιδεία, η μόρφωση και η εξωστρέφεια μπορούν να αποτελέσουν τα βασικά εφόδια ώστε να εξελιχθούμε και να φτάσουμε σε εκείνο το σημείο, ώστε πλέον κάθε γυναίκα να μπορεί αντιμετωπίζει αντίστοιχα φαινόμενα.

Υπάρχουν προκαταλήψεις και στερεότυπα που λειτουργούν εσωτερικά, συνειδητά ή ασυνείδητα, δημιουργώντας ένα στενό πλαίσιο που αναγκάζει τις γυναίκες να παίζουν με… άλλους κανόνες;

Φυσικά, όπως ανέφερα και νωρίτερα,το οικογενειακό περιβάλλον, ειδικά στα πρώτα χρόνια της ζωής μας, καθορίζει σε κρίσιμο βαθμό την μετέπειτα συμπεριφορά μας. Εάν, λοιπόν, μία γυναίκα μεγάλωσε με τη νοοτροπία ότι δεν έχει την ίδια αξία και ικανότητα με ένα άνδρα, αυτό αναπόφευκτα θα διαμορφώσει και τη συμπεριφορά της στην ενήλικη ζωή της. Δεν θα νιώθει ικανή ως γυναίκα να διεκδικήσει αυτό που της αξίζει.

Μέσα από την εμπειρία μου στην Εξέλιξη Ζωής, έρχομαι καθημερινά αντιμέτωπη με αντίστοιχες καταστάσεις εφήβων και νεαρών ενηλίκων που προέρχονται από ακατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον και μεταφέρονται με εισαγγελική παραγγελία σε δομές κλειστής παιδικής προστασίας. Τα ζητήματα και τα τραύματα είναι μεγάλα. Εάν λάβουμε υπόψιν και τις περιπτώσεις που δεν θα έρθουν ποτέ στο προσκήνιο και θα παραμείνουν πίσω από κλειστές πόρτες, τότε καταλαβαίνουμε το μέγεθος του προβλήματος. Οπότε, η μόνη λύση είναι να εστιάσουμε στην εκπαίδευση και να ενισχύουμε τα θετικά πρότυπα για τα παιδιά μας. Μόνο έτσι, κάποια στιγμή, μπορούν να ανατραπούν τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις.

Για σας είναι αποδεκτή η ίδια συμπεριφορά από άνδρες και γυναίκες στον επαγγελματικό χώρο; Διεκδικούν, θυμώνουν, συγκρούονται το ίδιο;     

Είναι απόλυτα αποδεκτό και αυτονόητο πως ο καθένας διεκδικεί την εξέλιξή του στον επαγγελματικό τομέα στον οποίο δραστηριοποιείται, αν και το «αυτονόητο» διαφέρει, από άνθρωπο σε άνθρωπο.  Έχω βρεθεί σε επαγγελματικό χώρο, πριν από χρόνια, όπου δεν είχα την δυνατότητα να λειτουργήσω ισότιμα και γνώριζα πως ακόμη και αν έκανα προσπάθεια, δεν θα είχε καμία επιτυχία. Ας μην ξεχνάμε όμως και την ανάλογη ή χειρότερη συμπεριφορά που βλέπουμε κάποιες φορές να υπάρχει, από γυναίκα που κατέχει υψηλότερη θέση, προς άλλη γυναίκα. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ, πως ο θυμός, είτε είσαι άνδρας είτε γυναίκα, δεν κατάλληλος τρόπος αντίδρασης για να έχεις καλύτερη θέση στην αγορά.  Οπότε είναι και θέμα αξιών κάθε ανθρώπου. Γι΄ αυτό και πρέπει να φροντίζουμε να καλλιεργούμε αξίες όπως η ισότητα και ο σεβασμός σε όλα τα επίπεδα, ανεξαρτήτως φύλου. Άλλωστε το ομαδικό πνεύμα και ο υγιής ανταγωνισμός φέρνουν τα καλύτερα αποτελέσματα και δημιουργούν ένα υγιές επαγγελματικό περιβάλλον, στο οποίο μπορεί να λειτουργήσει κάθε εργαζόμενος, είτε είναι άνδρας, είτε γυναίκα.

Θεωρείτε ότι η γυναίκα οφείλει να είναι πιο προσεκτική και επιλεκτική σε ό,τι αφορά την ερωτική της ζωή ή συμπεριφορά σε σχέση με τον άνδρα; Θεωρείτε ότι αυτή η πλευρά της συνδέεται και επηρεάζει την αξία και την εικόνα της στα μάτια των άλλων;

Πιστεύω πως τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες χρειάζεται να είναι προσεκτικοί και επιλεκτικοί συνολικά στη συμπεριφορά τους. Η δουλειά που κάνει ο κάθε άνθρωπος με τον εαυτό του, διαμορφώνει τις αξίες του και εκείνες καθορίζουν τη στάση, τη συμπεριφορά και τις επιλογές που κάνει στη ζωή του. Άρα το πιο σημαντικό είναι πρώτα από όλα να κατανοήσουμε ποιοι είμαστε, τι επιθυμούμε ώστε να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε βάσει των δικών μας αξιών.

Είναι πιο εύκολο για μια γυναίκα να ανταποκριθεί στις ευθύνες του σπιτιού και, επομένως, της αναλογούν περισσότερες ή μήπως έτσι έχουμε μάθει και αυτό περιμένουμε όλοι;

Η γυναίκα είναι ουσιαστικά ένα «πολυεργαλείο», καθώς καλείται να ανταπεξέλθει τόσο στις ευθύνες του σπιτιού, όσο και σε εκείνες της εργασίας της. Έχει τη δυνατότητα να κάνει πάνω από δύο πράγματα ταυτόχρονα, οπότε στη σημερινή εποχή που τρέχουμε όλοι πίσω από τον χρόνο για να τα προλάβουμε όλα, μοιάζει να είναι πρακτικά πιο εύκολο για εκείνη να ασχοληθεί παραπάνω από τον άνδρα και με τις ευθύνες του σπιτιού. Παρόλα αυτά, «έκανε το αυγό την κότα ή η κότα το αυγό; Δηλαδή, το γεγονός ότι για μία γυναίκα είναι πιο εύκολο να ασχοληθεί και με το σπίτι παράλληλα με την εργασία της, προκύπτει λόγω της γυναικείας φύσης της ή επειδή έχει γίνει εξαιρετική στο να τα κάνει όλα, ακριβώς επειδή έχει αποκτήσει εμπειρία και ταχύτητα λόγω πρακτικής εξάσκησης;  Ευτυχώ πάντως βλέπω ότι τα νέα ζευγάρια μοιράζονται πλέον όλο και περισσότερο τις ευθύνες αυτές.

Η γυναίκα ενδιαφέρεται περισσότερο από τους άνδρες για την εικόνα της και τι θα πουν οι άλλοι για τις επιλογές της;

Ναι, θεωρώ πως η γυναίκα είναι εκείνη που θα κριθεί πιο εύκολα, ας μη κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Παρόλα αυτά ο σεβασμός στον εαυτό της θα πρέπει να είναι ο κύριος άξονας των επιλογών της και όχι τι θα πουν οι άλλοι.

Το φύλο σας ήταν ποτέ λόγος για να αντιμετωπίσετε στερεοτυπικές συμπεριφορές ή κάποια προκατάληψη; Είναι εύκολο να αποδεχθούν τη γυναικεία ηγεσία άντρες υφιστάμενοι;

Έχω εργαστεί σε πέντε διαφορετικούς κλάδους στη διάρκεια της επαγγελματικής μου καριέρας. Μόνο μια φορά, ευτυχώς, βίωσα τέτοια κατάσταση οπότε απλά αποχώρησα, γιατί δεν μου ταίριαζε και δεν μπορούσα  να λειτουργήσω σε αυτό το περιβάλλον. Το πιο δύσκολο όμως που κλήθηκα να αντιμετωπίσω, προήλθε από γυναίκα που κατείχε ηγετική θέση απέναντι μου. Στο ερώτημα, για το αν είναι εύκολο άνδρες υφιστάμενοι να δεχθούν τη γυναικεία ηγεσία, από την προσωπική μου διαδρομή, ως ηγέτης μίας ομάδας που στην πλειονότητά τους οι υφιστάμενοι μου ήταν άνδρες, έλαβα υποστήριξη και σεβασμό.

Υπάρχει διαφορά στον τρόπο που λειτουργούν οι άντρες σε σχέση με τις γυναίκες μάνατζερ; Τι θα συμβουλεύατε μια γυναίκα που θέλει να ηγηθεί σε άντρες υφισταμένους της; Ποια είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια που μπορεί να συναντήσει;

Στα 25 χρόνια της εργασιακής εμπειρίας μου, ξεκινώντας από τον ξενοδοχειακό τομέα, τον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, έναν κατεξοχήν «ανδροκρατούμενο» χώρο αλλά και στον χώρο της αθλητικής ένδυσης, του πολιτισμού, μέχρι και σήμερα ως Ιδρύτρια και Πρόεδρος στην ΑΜΚΕ Εξέλιξη Ζωής καθώς και στην Octopus Events, τη νέα μου εταιρεία διοργάνωσης εκδηλώσεων, έχω διαπιστώσει πως τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες λειτουργούν σε παράλληλους δρόμους. Tο management είναι συνδυασμός στρατηγικής, εκπαίδευσης, λήψης αποφάσεων και εμπειρίας, οπότε δεν θα το διαχώριζα βάσει φύλου. Η συμβουλή μου προς μια γυναίκα που θέλει να ηγηθεί μίας ομάδας ανδρών είναι να παραμένει αυθεντική, ο εαυτός της, να προάγει τον υγιή ανταγωνισμό με υψηλή αίσθηση ομαδικότητας δίνοντας πάντα ευκαιρίες στους ανθρώπους της να συμμετάσχουν σε projects που θα τους δώσουν επιπλέον αρμοδιότητες και ευκαιρίες, χωρίς να φοβούνται. Λειτουργώντας προς μια τέτοια κατεύθυνση δημιουργούμε συνθήκες ασφάλειας, σταθερότητας, εμπιστοσύνης αλλά και αφοσίωσης από την ομάδα.

Υπάρχει κατά τη γνώμη σας γυάλινη οροφή; Υπάρχει όριο στο πόσο ψηλά στην ιεραρχία μπορεί να  φτάσει μια γυναίκα; Αμείβονται το ίδιο άντρες και γυναίκες για την ίδια θέση με την ίδια εμπειρία;

Δεν πιστεύω πως υπάρχει γυάλινη οροφή σε καμία περίπτωση! Κάθε γυναίκα έχει την δυνατότητα, εφόσον της δοθεί η ευκαιρία να φτάσει αρκετά ψηλά. Είναι συνδυασμός τύχης, ευκαιριών και σωστού timing. Η μητρότητα ίσως είναι ο μοναδικός παράγοντας που θα την περιορίσει για κάποια χρόνια, όσο μεγαλώνει το παιδί της, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα έχει την ευκαιρία να εξελιχθεί και να κατακτήσει τελικά τους στόχους της, εφόσον το επιλέξει. Σχετικά με το μισθολογικό κομμάτι υπάρχει ακόμα διαχωρισμός, αλλά και αυτό εξαρτάται από τον τομέα εργασίας. Θεωρώ πως στις περιπτώσεις που υπάρχει, προκύπτει από το γεγονός του ότι η γυναίκα πρέπει να αποδείξει πολύ περισσότερο τις ικανότητες της, οπότε ξεκινάει πιο δύσκολα από managerial θέσεις. Για παράδειγμα μια γυναίκα σε γραμματειακή θέση πρέπει να έχει πολλές δεξιότητες όπως οργάνωση, αμεσότητα, κριτική ικανότητα, εξαιρετικές γνώσεις στην γραφή, τις ξένες γλώσσες, επικοινωνία, όλες αυτές οι δεξιότητες είναι κοινές και με μια θέση μάνατζερ. Όμως όταν είσαι τόσο καλή ως γραμματέας, μπορεί να σημαίνει ότι η μισθολογική σου εξέλιξη δεν θα είναι σπουδαία, όπως θα ήταν εάν για παράδειγμα ξεκινούσες να εργάζεσαι σε θέση διοίκησης. Γνωρίζετε πολλούς άνδρες που καλύπτουν θέσεις γραμματειακής υποστήριξης;

Τι θα συμβουλεύατε νέες γυναίκες που θέλουν να ανελιχθούν επαγγελματικά; Ποια είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν;

Στην ομάδα μου η πλειονότητα είναι νεαρές γυναίκες. Το σημαντικότερο κριτήριο επιλογής είναι ο άνθρωπος που βλέπω ότι έχω απέναντι μου και δεύτερο η εργατικότητα, θέλοντας  να δίνω την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να αποκτήσουν εμπειρία. Είμαι πολύ περήφανη για την ομάδα που έχουμε σήμερα! Η συμβουλή που θα έδινα είναι: συνέπεια, αφοσίωση και αγάπη σε αυτό που κάνουν, ενσυναίσθηση, εργατικότητα και ειλικρίνεια. Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Εάν δεν πιστέψουμε στις ικανότητες και δυνάμεις μας, και εάν δεν έχουμε σαφές όραμα για το μέλλον, δεν θα εξελιχθούμε με αποτελεσματικό τρόπο. Εάν όμως πιστεύεις σε εσένα και έχεις ξεκάθαρους στόχους, τότε και θα κυνηγήσεις και θα παλέψεις για τους στόχους σου. Η διαδρομή θα είναι γεμάτη προκλήσεις, δυσκολίες και απρόοπτα αλλά έτσι παίζεται το παιχνίδι της ζωής!

Who is Who

Η Δήμητρα σπούδασε αρχικά στο Πανεπιστήμιο Modul της Βιέννης στον τομέα του Hotel Management ενώ πρόσφατα ολοκλήρωσε το Executive MBA του Αγγλόφωνου Πανεπιστημίου Alba. Γνωρίζει, επίσης, άπταιστα αγγλικά, γερμανικά και ισπανικά.

Εργάστηκε σε μερικές από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές εταιρείες της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Αυστρίας, στον τομέα των Δημοσίων Σχέσεων, Οργάνωσης Εκδηλώσεων, Marketing και Επικοινωνίας. Ξεχωριστή στιγμή στην επαγγελματική της διαδρομή ήταν η συμμετοχή της στη διοργάνωση του συνεδρίου του Ν.Α.Τ.Ο.

Σημαντικές διακρίσεις είχε και κατά την ενασχόλησή της, στη συνέχεια, με τον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Συμμετείχε επίσης στο στήσιμο τμήματος μεγάλης αλυσίδας (όμιλος Grecotel με 18 ξενοδοχεία).  Εργάστηκε ως Διευθύντρια έργου σε Μ.Κ.Ο. ενώ για 6 χρόνια, μέχρι τον Μάιο του 2023 διετέλεσε Υπεύθυνη Εμπορικής Λειτουργίας στο ΚΠΙΣΝ εποπτεύοντας το τμήμα μισθώσεων χώρων στη διοργάνωση εκδηλώσεων. Ανέλαβε περισσότερες από 800 εκδηλώσεις μεγάλων εταιρειών, οργανισμών, συνέδρια αλλά και εκδηλώσεις διάδοσης ιδεών (όπως το TEDx Athens), ενώ είχε την επίβλεψη επισκέψεων αρχηγών κρατών και σημαντικών προσωπικοτήτων.

Παράλληλα, μαζί με το γιο της Πάνο Παπαδόπουλο, πρωταθλητή κωπηλασίας και απόφοιτο του International Business Management, του πανεπιστήμιου της Βιέννης, Modul, ίδρυσαν την εταιρεία διοργάνωσης εκδηλώσεων Octopus Events.

Προτεραιότητα για τη Δήμητρα ήταν  πάντα ο ρόλος της μητέρας. Με ενεργή συμμετοχή στα συμβούλια γονέων, ίδρυσε με δική της πρωτοβουλία σχολή γονέων και είχε ενεργό ρόλο στη συμμετοχή των μαθητών σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Ταυτόχρονα ήταν μέλος του ΔΣ του Ναυταθλητικού Ομίλου Αιγυπτιωτών, ο οποίος έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις σε Ολυμπιακούς Αγώνες, παγκόσμια, ευρωπαϊκά και πανελλήνια πρωταθλήματα.

Το όραμα για τη δημιουργία της ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ «γεννήθηκε» μετά τη συνάντησή της με ένα 19χρονο κορίτσι, κατά τη διάρκεια μιας χριστουγεννιάτικης επίσκεψης που πραγματοποίησε σε δομή φιλοξενίας, ως Πρόεδρος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Παλαιού Φαλήρου. Η αγωνία του νεαρού κοριτσιού για το μέλλον έγινε παράλληλα αγωνία της Δήμητρας και με εφαλτήριο την αγάπη για τον γιο της αλλά και όλα τα παιδιά, αποφάσισε να ξεκινήσει το δύσκολο εγχείρημα για τη  δημιουργία της ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ.

Με τον δικό της αγώνα, την ιδρυτική δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, αλλά και την υποστήριξη πολλών εταιρειών όπως η Unipharma, DoValue, Eurobank, IKEA, Κωτσόβολος κ.α., το όνειρο αυτό έγινε πράξη και η ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ από το 2018, μέσα από τα προγράμματά της, επιχειρεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στην ενδυνάμωση των παιδιών που διαβιούν σε ιδρύματα κλειστής παιδικής προστασίας.

Η Δήμητρα είναι η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΖΩΗΣ.

Ανακαλύψτε το αφιέρωμα «Μάχη με τα στερεότυπα»