array(0) {
}
        
    
Menu
0.56%
Τζίρος: 102.22 εκατ.

Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση

Ημέρα Περιβάλλοντος 2024

ΜΕΒΓΑΛ-Όμιλος Πλαστικά Θράκης: Η κυκλική οικονομία γίνεται πράξη

Ο Όμιλος Πλαστικά Θράκης και η ΜΕΒΓΑΛ ένωσαν τις δυνάμεις τους και με μια βιώσιμη συνεργασία επιτυγχάνουν σημαντικούς στόχους που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για τις επόμενες γενιές με προϊόντα που κερδίζουν όχι μόνο την αγάπη αλλά και τον σεβασμό των καταναλωτών.

Με μια στρατηγική που περιλαμβάνει ταυτόχρονα μείωση της χρήσης πλαστικού, την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίησή του έχουν ήδη πετύχει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

1

Μέσα σε μόλις δύο χρόνια, οι δυο εταιρείες έχουν επιτύχει σημαντική μείωση στη χρήση πλαστικού, εξοικονομώντας 40 τόνους μέσα από την επιλογή ελαφρύτερων συσκευασιών, ενώ η επαναχρησιμοποίηση παλετοκιβωτίων είχε ως αποτέλεσμα τη διάσωση 97 τόνων χαρτιού. Επίσης, μέσω της πλατφόρμας “In the Loop”, μία «πράσινη» πρωτοβουλία του Ομίλου Πλαστικά Θράκης, περισσότεροι από 30 τόνοι πλαστικών απορριμμάτων έχουν μετατραπεί σε νέα βιώσιμα προϊόντα που καλύπτουν τις ανάγκες της αγοράς

Οι ευρωπαϊκοί στόχοι

Για την αντιμετώπιση των διαρκώς αυξανόμενων απορριμμάτων συσκευασίας, τον Απρίλιο του 2024, το Κοινοβούλιο ενέκρινε νέους κανόνες για τη μείωση, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των συσκευασιών. Το Συμβούλιο θα πρέπει τώρα να εγκρίνει επίσημα τη συμφωνία, προτού αυτή τεθεί σε ισχύ.

Οι νέοι κανόνες περιλαμβάνουν:

Νέους στόχους μείωσης: όλες οι χώρες της ΕΕ πρέπει να επιτύχουν μείωση 5% των απορριμμάτων συσκευασίας έως το 2030 σε σύγκριση με το 2018, και στη συνέχεια μείωση 10% έως το 2035 και 15% έως το 2040.

Απαγόρευση ορισμένων πλαστικών μιας χρήσης: από την 1η Ιανουαρίου 2030, θα απαγορευθούν συγκεκριμένοι τύποι πλαστικών συσκευασιών μιας χρήσης, συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών συσκευασιών που χρησιμοποιούνται για μη επεξεργασμένα φρέσκα φρούτα και λαχανικά ή για τρόφιμα και ποτά που καταναλώνονται σε καφέ και εστιατόρια.

Ανακυκλώσιμες συσκευασίες: σχεδόν όλες οι συσκευασίες θα πρέπει να είναι ανακυκλώσιμες σύμφωνα με τους νέους κανόνες. Οποιαδήποτε πλαστική συσκευασία θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα ελάχιστο ποσοστό ανακυκλωμένου περιεχομένου από πλαστικά απόβλητα. Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να λάβουν μέτρα για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων ανακύκλωσης για τα απορρίμματα συσκευασίας.

Συστήματα συλλογής για ανακύκλωση: μέχρι το 2029, το 90% των πλαστικών και μεταλλικών δοχείων αναψυκτικών μίας χρήσης πρέπει να συλλέγονται χωριστά, διασφαλίζοντας αποτελεσματικές διαδικασίες ανακύκλωσης.

Το χαμηλό ποσοστό ανακύκλωσης πλαστικών στην ΕΕ σημαίνει μεγάλες απώλειες για την οικονομία καθώς και για το περιβάλλον. Εκτιμάται ότι το 95 % της αξίας του πλαστικού υλικού συσκευασίας χάνεται για την οικονομία μετά τον σύντομο κύκλο πρώτης χρήσης.

Το 2021, κάθε πολίτης της ΕΕ παρήγαγε 36,1 κιλά πλαστικών απορριμμάτων συσκευασίας κατά μέσο όρο. Από αυτά ανακυκλώθηκαν περίπου 14,7 κιλά ανά άτομο. Μεταξύ 2010 και 2021, ο όγκος των απορριμμάτων πλαστικών συσκευασιών που παρήχθη ανά κάτοικο αυξήθηκε κατά περίπου 29% (+8,1 κιλά ανά άτομο).

Όμιλος Πλαστικά Θράκης: Η κυκλική οικονομία γίνεται πράξη

Τα τελευταία δυο χρόνια, ο Όμιλος Πλαστικά Θράκης, ηγετική δύναμη στον κλάδο της συσκευασίας τροφίμων και βιομηχανικών προϊόντων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και η ΜΕΒΓΑΛ, μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες παραγωγής φρέσκων γαλακτοκομικών προϊόντων, συνεργάζονται στην υλοποίηση μιας σειράς πρωτοβουλιών και δράσεων που κάνουν πράξη την κυκλική οικονομία, με βάση την κοινή τους δέσμευση για την προστασία του περιβάλλοντος. Η βιώσιμη συνεργασία μεταξύ του Ομίλου Πλαστικά Θράκης και της ΜΕΒΓΑΛ συμπυκνώνει τη φιλοσοφία ‘Ισχύς εν τη ενώσει’ για καλό σκοπό και τη δύναμη της κοινής προσπάθειας για την επίτευξη βιώσιμων στόχων προς τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για τις επόμενες γενιές με προϊόντα που κερδίζουν όχι μόνο την αγάπη αλλά και τον σεβασμό των καταναλωτών.

Με αφετηρία τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, οι δύο μεγάλες ελληνικές εταιρείες εφαρμόζουν πρακτικές που περιλαμβάνουν τη μείωση (reduce) των αποβλήτων, την επαναχρησιμοποίηση υλικών (reuse) και την ανακύκλωση (recycle), προωθώντας έτσι ένα περιβαλλοντικά υπεύθυνο, οικονομικά αποδοτικό και καινοτόμο για τα ελληνικά δεδομένα μοντέλο επιχειρηματικής λειτουργίας αλλά και ένα παράδειγμα βιώσιμης συνεργασίας με εντυπωσιακά αποτελέσματα: Εξοικονόμησαν 40 τόνους πλαστικού από την επιλογή ελαφρύτερων συσκευασιών, η επαναχρησιμοποίηση παλετοκιβωτίων είχε ως αποτέλεσμα τη διάσωση 97 τόνων χαρτιού και μέσω της πλατφόρμας “In the Loop”, περισσότεροι από 30 τόνοι πλαστικών απορριμμάτων έχουν μετατραπεί σε νέα βιώσιμα προϊόντα που καλύπτουν τις ανάγκες της αγοράς.

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Πλαστικά Θράκης, κ. Δημήτρη Μαλάμο: «Η κυκλική οικονομία αποτελεί αδιαμφισβήτητα κεντρικό πυλώνα της στρατηγικής του Ομίλου Πλαστικά Θράκης, μία στρατηγική η οποία είναι ευθυγραμμισμένη με τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς κλιματικούς και περιβαλλοντικούς στόχους. Αναγνωρίζοντας τη σημασία του ρόλου μας ως επιχειρήσεις και βιομηχανίες με σημαντική επίδραση στη χώρα, ΜΕΒΓΑΛ και Όμιλος Πλαστικά Θράκης έθεσαν σε εφαρμογή ένα καινοτόμο, συνεργατικό μοντέλο κυκλικής οικονομίας με πολλαπλασιαστικά οφέλη για όλους.

Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι που η πρωτοβουλία αυτή αποδίδει καρπούς και υλοποιείται με μακροπρόθεσμη προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης. Από πλευράς μας, θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της κυκλικής οικονομίας, προωθώντας δράσεις και συνεργασίες που επιδρούν θετικά και ενισχύουν το κοινωνικοοικονομικό και περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα στη χώρα και διεθνώς.»

Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΕΒΓΑΛ, κ. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος Χατζάκος: «Στη ΜΕΒΓΑΛ η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί βασική αξία από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής μας και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι, πριν ακόμη ο όρος “κυκλική οικονομία” μπει στη ζωή μας, ήμασταν η πρώτη εταιρεία που κατασκεύασε μονάδα συμπύκνωσης τυρογάλακτος, ώστε η διαχείριση του να είναι περιβαλλοντικά ωφέλιμη.

Τα τελευταία χρόνια οι αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) κυριαρχούν σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων και αποφάσεών μας, όπως στον τρόπο που αναπτύσσουμε νέα προϊόντα εστιάζοντας στη μείωση χρήσης υλικών, στις επενδύσεις που υλοποιούμε επιδιώκοντας μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, στην εξοικονόμηση ενέργειας, στη χρήση ανανεώσιμων πηγών και στα ερευνητικά προγράμματα που συμμετέχουμε, όπως για την επαναχρησιμοποίηση νερού.

Πιστεύουμε πολύ στις συνέργειες μεταξύ εταιρειών και φορέων, ιδιαίτερα όταν αποβλέπουν στην ωφέλεια των συνανθρώπων μας, και είμαστε χαρούμενοι, που η πολύχρονη συνεργασία μας με τον Όμιλο Πλαστικά Θράκης επεκτάθηκε και σε περιβαλλοντικές πρακτικές, τις οποίες από κοινού εφαρμόζουμε.»

Ανακαλύψτε το αφιέρωμα «Restoring the future of nature»

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Buy, hold or Sell: Άμεση ανάλυση για OPTIMA, ΑΡΑΙΓ, ΕΛΠΕ, ΠΛΑΘ
Τι είναι το GOVSATCOM – Ασφάλεια στις δορυφορικές επικοινωνίες, ψηφιακός κόμβος η Ελλάδα
Πλαστικά θράκης: Από 29 Ιανουαρίου η καταβολή καθαρού προμερίσματος €0,0664/μετοχή
Όλα Καλένιους (Mercedes-Benz): Ζητά από την Ευρώπη να άρει τους δασμούς στα κινεζικά αυτοκίνητα
ΕΕ: TikTok, Shein και Temu κατηγορούνται ότι στέλνουν παράνομα data χρηστών τους στην Κίνα – Ανάμεσά τους και Έλληνες χρήστες
ΕΕ: Νέα μέτρα κατά του Χ για την διασπορά παραπληροφόρησης και την χειραγώγηση του δημόσιου διαλόγου
Συρία: Πρώτη επίσκεψη αξιωματούχου της ΕΕ στη χώρα – Έρχεται ανθρωπιστική βοήθεια 235 εκατ. ευρώ
ΕΕ: Ευρωβουλευτές καλούν την Κομισιόν να “αναλάβει δράση” απέναντι στις παρεμβάσεις του Μασκ
ΕΕ: Συνεχίζεται η έρευνα κατά των Apple, Google και Meta για την τήρηση του DMA
EE: Παρέχει σχεδόν 2 δισ. ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια για το 2025