• Ημέρα Περιβάλλοντος 2024

    METRO AEBE: Με ευθύνη απέναντι στην κλιματική κρίση – Στόχος η ενεργειακή ουδετερότητα το 2027

    • NewsRoom

    Η αλλαγή του κλίματος είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία.

    Κατά τα τελευταία 150 χρόνια, η μέση θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 0,8 ºC παγκοσμίως και κατά σχεδόν 1 ºC στην Ευρώπη. Εάν δεν αναληφθεί δράση σε παγκόσμιο επίπεδο για τον περιορισμό των εκπομπών, προβλέπεται ότι η παγκόσμια θερμοκρασία μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω κατά 1,8 έως 4,0 ºC έως το 2100.

    Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας σε σχέση με την προ-βιομηχανική εποχή θα υπερβεί τους 2 °C. Πέρα από αυτό το όριο είναι πολύ πιο πιθανή η έλευση μη αναστρέψιμων και πιθανότατα καταστροφικών αλλαγών.

    Οι επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος παρατηρούνται ήδη και προβλέπεται ότι θα γίνουν ακόμη εντονότερες τα επόμενα χρόνια. Ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως καύσωνες, ξηρασίες και πλημμύρες αναμένεται να παρουσιάζονται πιο συχνά και πιο έντονα.

    Στην Ευρώπη, οι μεγαλύτερες αυξήσεις θερμοκρασίας παρατηρούνται στη νότια περιφέρεια και την περιφέρεια της Αρκτικής. Η βροχόπτωση μειώνεται στη νότια Ευρώπη και αυξάνεται στα βόρεια/βορειοδυτικά, με επιπτώσεις για τα φυσικά οικοσυστήματα, την ανθρώπινη υγεία και τους υδάτινους πόρους.

    Για την ανάσχεση της αλλαγής του κλίματος, οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν σημαντικά και οι πολιτικές έχουν θεσπιστεί για το σκοπό αυτό.

    Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται καθημερινά όλο και πιο έντονες, όλο και πιο απειλητικές. Ακραία καιρικά φαινόμενα με καταστροφικές συνέπειες για τον άνθρωπο, την κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία παρατηρούνται πλέον συχνότερα και προκύπτουν με μεγαλύτερη σφοδρότητα.

    Ζούμε σε μια εποχή «αιχμής» της κλιματικής αλλαγής, ζούμε στην εποχή της κλιματικής κρίσης. Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα πολιτεία, κοινωνία και επιχειρήσεις οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη για αποτελεσματικές πολιτικές, για καινούργιες προσεγγίσεις ώστε να πετύχουν το στόχο για μηδενικές εκπομπές.

    Η λήψη μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί πλέον αναγκαιότητα, αλλά και νομική υποχρέωση για τις επιχειρήσεις που μπορούν με τις δράσεις τους να συμβάλουν στον περιορισμό των εκπομπών.

    https://www.mymarket.gr/prostatevoyme-to-perivallon

    Οι στόχοι των My market και METRO Cash & Carry

    Στη METRO η προστασία του περιβάλλοντος και η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος αποτελούν προτεραιότητα. Στόχος της εταιρείας είναι να ξεχωρίζει στην εγχωρία αγορά με δράσεις που προσφέρουν σταθερή μείωση του ενεργειακού της αποτυπώματος. Από το 2015 έχει σχεδιάσει και υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης με συνέχεις επενδύσεις και συνεχίζει να επενδύει με αμείωτο ρυθμό προκειμένου να εξασφαλίσει την ενεργειακή ουδετερότητα των εγκαταστάσεων της έως το 2027, αλλά κυρίως για να συμβάλλει, έτσι ώστε οι επόμενες γενεές να ζήσουν σε ένα καλύτερο περιβάλλον.

    Η METRO (My market και METRO Cash & Carry) αποτελεί μια περιβαλλοντικά υπεύθυνη εταιρεία που λαμβάνει μετρά για την ενεργειακή της αυτονομία, τη μείωσή του περιβαλλοντικού και ανθρακικού της αποτυπώματος με σκοπό ένα μέλλον πιο πράσινο.

    Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των επενδύσεων της εταιρείας προς αυτή την κατεύθυνση έχουν δείξει σημαντική πρόοδο, η οποία συνάδει με τη δέσμευση της εταιρείας για ενεργειακή ουδετερότητα των εγκαταστάσεων της, έως το 2027.

    Τι έχει πετύχει μέχρι σήμερα:

    Από το 2015, επενδύει σε εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας (ψυγεία – φωτισμός – κλιματισμός) στα καταστήματά της, πετυχαίνοντας μεσοσταθμική εξοικονόμηση ενέργειας που αντιστοιχεί σε 38%.

    Από το 2017, έχει εξοικονομήσει 192 εκατ. KWh, ενέργεια που αντιστοιχεί στην ετήσια κατανάλωση 26.000 νοικοκυριών.

    Από το 2019, πιστοποιεί σταθερά το Σχέδιο Ενεργειακής Διαχείρισης με το πρότυπο ISO 50001

    Από το 2022, επαληθεύει τον υπολογισμό των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου (ανθρακικό αποτύπωμα CO₂) με το πρότυπο ISO 14064-1

    Το 2023, ανακυκλώθηκαν περισσότεροι από 7.900 τόνοι χαρτιού, πλαστικού, μετάλλου, ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, μπαταριών, ελαίων, ρούχων & αποτσίγαρων.

    Το 2024, θα ολοκληρωθούν 90 φωτοβολταϊκοί σταθμοί στις στέγες των καταστημάτων My market και METRO Cash & Carry, με παραγόμενη ενέργεια ίση με αυτή που καταναλώνουν 2.895 νοικοκυριά ετησίως.

    Το 2025, θα ολοκληρωθεί 1 Φωτοβολταϊκό Πάρκο με παραγόμενη ενέργεια ίση με αυτή που καταναλώνουν 1.240 νοικοκυριά ετησίως.

    Το 2026, θα αξιοποιηθεί, με συμβόλαιο αποκλειστικής προμήθειας, η παραγόμενη ενέργεια 1 Αιολικού Πάρκου, ίση με αυτή που καταναλώνουν 6.343 νοικοκυριά ετησίως.

    Τέλος, για τη φετινή Ημέρα Περιβάλλοντος, η εταιρεία δημιούργησε ένα ξεχωριστό videographic.

    Δείτε το βίντεο για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβαλλοντος της METRO AEBE:

    Ανακαλύψτε το αφιέρωμα «Restoring the future of nature»