• Ημέρα Περιβάλλοντος 2024

    Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ενώνει τις φωνές και ενισχύει την προσπάθεια προστασίας και αποκατάστασης της Γης

    • NewsRoom


    Φέτος η Ημέρα Περιβάλλοντος επικεντρώνεται στην Αποκατάσταση γης, την αντιμετώπιση της ερημοποίησης και την ανθεκτικότητα στην ξηρασία.

    Η αποκατάσταση της γης είναι βασικός πυλώνας της Δεκαετίας του ΟΗΕ για την Αποκατάσταση Οικοσυστημάτων (2021-2030), μια έκκληση για την προστασία και την αναβίωση των οικοσυστημάτων σε όλο τον κόσμο, η οποία είναι κρίσιμη για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

    H Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος φέτος φιλοξενείται από το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας στις 5 Ιουνίου και επικεντρώνεται στην αποκατάσταση της γης, την ερημοποίηση και την ανθεκτικότητα στην ξηρασία ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Βασίλειο που έχει επενδύσει και στην ανεύρεση λύσεων. Το Βασίλειο δρα σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο μέσω της Σαουδικής Πράσινης Πρωτοβουλίας και της Πράσινης Πρωτοβουλίας Μέσης Ανατολής και ενεργεί και σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 2020 όταν η Σαουδική Αραβία είχε την Προεδρία του G20 έφερε την υιοθέτηση της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για την Αποκατάσταση της Γης.

    Ο πλανήτης αντιμετωπίζςι μια ανησυχητική όξυνση της τριπλής πλανητικής κρίσης: την κρίση της κλιματικής αλλαγής, την κρίση της φύσης και την απώλεια της βιοποικιλότητας και την κρίση της ρύπανσης και των απορριμμάτων. Αυτή η τριπλή κρίση θέτει σε κίνδυνο τα οικοσυστήματα του κόσμου. Δισεκατομμύρια εκτάρια γης υποβαθμίζονται, επηρεάζοντας σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού και απειλώντας το ήμισυ του παγκόσμιου ΑΕΠ. Οι αγροτικές κοινότητες, οι μικροκαλλιεργητές και οι εξαιρετικά φτωχοί πλήττονται περισσότερο.

    Αλλά η αποκατάσταση της γης μπορεί να αντιστρέψει την επικίνδυνη τάση της υποβάθμισης , της ξηρασίας και της ερημοποίησης. Σύμφωνα με μελέτες, κάθε δολάριο που επενδύεται στην αποκατάσταση μπορεί να αποφέρει έως και 30 δολάρια ΗΠΑ σε υπηρεσίες οικοσυστήματος. Η αποκατάσταση ενισχύει τα προς το ζην, μειώνει τη φτώχεια και ενισχύει την ανθεκτικότητα στις ακραίες καιρικές συνθήκες. Επίσης αυξάνει την αποθήκευση άνθρακα και επιβραδύνει την κλιματική αλλαγή. Η αποκατάσταση μόλις 15 % της γης και η αναστολή περαιτέρω μετατροπής θα μπορούσε να αποτρέψει έως και το 60 % των αναμενόμενων εξαφανίσεων ειδών.

    Αλλά πρέπει επίσης να τερματίσουμε τους παράγοντες που οδηγούν στην υποβάθμιση της γης, την ξηρασία και την ερημοποίηση, όπως η κλιματική αλλαγή. Πέρυσι, τα ρεκόρ θερμοκρασιών καταρρίφθηκαν. Μεγάλο μέρος του κόσμου αισθάνθηκε τις επιπτώσεις, όχι μόνο στη ζέστη αλλά σε καταιγίδες, πλημμύρες και ξηρασία. Η αποκατάσταση της γης χωρίς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα ήταν σαν να δίνεις με το ένα χέρι και να αφαιρείς με το άλλο, επομένως τα έθνη της G20 πρέπει να επιδείξουν ηγετικό ρόλο σε ολόκληρη την κλιματική ατζέντα.

    Υπάρχει πραγματική ελπίδα. Οι χώρες έχουν υποσχεθεί να αποκαταστήσουν ένα δισεκατομμύριο εκτάρια, μια έκταση μεγαλύτερη από την Κίνα. Αν αυτό το πετύχουν θα έχει τεράστια σημασία. Μέσω της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος και μέσω της φιλοξενίας της διάσκεψης των μερών της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης που θα γίνει τον Δεκέμβριο, το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας προωθεί τη δράση προς αυτούς τους στόχους αποκατάστασης, την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής, την προστασία της φύσης και την ενίσχυση των μέσων διαβίωσης και της επισιτιστικής ασφάλειας δισεκατομμυρίων των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

    Ανακαλύψτε το αφιέρωμα «Restoring the future of nature»



    ΣΧΟΛΙΑ