Τα παγκόσμια πλαίσια πολιτικής και προτύπων είναι ξεκάθαρα: οι τριπλές κρίσεις της κλιματικής αλλαγής, της ρύπανσης και της απώλειας βιοποικιλότητας είναι πραγματικές και μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε μόνο εάν κάνουμε τη φύση σύμμαχό μας. Και αυτό δεν γίνεται αν δεν υιοθετηθούν τα θεσμικά πλαίσια που θα οδηγήσουν πολιτικές και δράσεις σε αυτή την κατεύθυνση.
Εν μέσω μιας επικίνδυνης παρακμής στη φύση που απειλεί την επιβίωση 1 εκατομμυρίου ειδών και επηρεάζει τις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων, το Δεκέμβριο το 2022 στο Κουνμίγκ του Μόντρεαλ θεσπίστηκε το Global Biodiversity Framework (GBF) του ΟΗΕ, βάζοντας στόχους για το 2030 και το 2050.
Το GBF στοχεύει να σταματήσει και να αναστρέψει την απώλεια της φύσης και θέτει παγκόσμιους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν έως το 2030 και μετά για τη διαφύλαξη και τη βιώσιμη χρήση της βιοποικιλότητας.
Τώρα που έχει εγκριθεί ένα πλαίσιο, η επιτάχυνση της δράσης σε όλους τους τομείς και την κοινωνία προς την υλοποίηση των στόχων και των στόχων του GBF είναι επείγουσα για την αντιμετώπιση των βασικών παραγόντων της απώλειας βιοποικιλότητας και την άρση της ατζέντας για τη φύση.
Τέσσερις πρωταρχικοί στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν έως το 2050 επικεντρώνονται στην υγεία των οικοσυστημάτων και των ειδών, συμπεριλαμβανομένης της αναχαίτισης της εξαφάνισης ειδών που προκαλείται από τον άνθρωπο, της βιώσιμης χρήσης της βιοποικιλότητας, της δίκαιης κατανομής των οφελών και της εφαρμογής και της χρηματοδότησης, ώστε να περιλαμβάνεται το κλείσιμο του χρηματοδοτικού κενού της βιοποικιλότητας των 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανά έτος.
Οι είκοσι τρεις στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν έως το 2030 αφορούν κατά 30% διατήρηση της γης, της θάλασσας και των εσωτερικών υδάτων, κατά 30% αποκατάσταση υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων, μείωση κατά το ήμισυ της εισαγωγής χωροκατακτητικών ειδών ( που μεταφέρονται από μια περιοχή σε μια άλλη, αναταράσσοντας την ισορροπία) και μείωση 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων/έτος στις επιβλαβείς για το περιβάλλον επιδοτήσεις. Πρόκειται για τις επιδοτήσεις που δίνονται σε διάφορες δραστηριότητες ακόμη και αν αυτές πλήττουν το περιβάλλον, ενισχύοντας τες και μαζί την επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
Το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της βιοποικιλότητας ψηφίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο το Φεβρουάριο του 2024. Πρόκειται για τον Nature Restoration Law που προτάθηκε από την Κομισιόν τον Ιούνιο του 2022 με στόχο την αποκατάσταση της φύσης, τη μακροπρόθεσμη ανάκτηση της κατεστραμμένης φύσης στις χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές της ΕΕ, και την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα και για την επίτευξη των διεθνών δεσμεύσεων της ΕΕ, ιδίως του Κουνμίνγκ του ΟΗΕ.
Πάνω από το 80% των οικοτόπων στην Ευρώπη είναι σε κακή κατάσταση. Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο νέος νόμος θα αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη, καθώς κάθε ευρώ που επενδύεται θα έχει ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 8 ευρώ σε οφέλη.
Αυτή η νομοθεσία ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών σχετικά με την προστασία και την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας, του τοπίου και των ωκεανών, όπως εκφράζονται στις προτάσεις 2(1), 2(3), 2(4) και 2(5) των συμπερασμάτων της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης.
Nature Restoration Law: Υιοθετήθηκε από την ΕΕ τον Ιούλιο του 2023
Ανακαλύψτε το αφιέρωμα «Restoring the future of nature»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ολυμπιακός ONEX: Τιμητική διάκριση στον Πάνο Ξενοκώστα, στην εκδήλωση ΕΒΕΠ
- Νέα εποχή στη θεραπεία καταγμάτων του ώμου -Από τη συντηρητική προσέγγιση στην ανάστροφη αρθροπλαστική
- Σκυλακάκης: Εντός εβδομάδας η μελέτη και ο διαγωνισμός για τους υδρογονάνθρακες – Τι είπε για το Εξοικονομώ
- Ντόναλντ Τραμπ: Ανακοίνωσε πρόγραμμα «μαμούθ» 500 δισ. δολ. για την Τεχνητή Νοημοσύνη με κολοσσούς τεχνολογίας