• Ημέρα Περιβάλλοντος 2024

    Δημιουργώντας υπεραξίες από την αποκατάσταση της Φύσης


    Η υποβάθμιση της γης είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα και ήδη υπάρχουν παγκόσμιες δεσμεύσεις για την αποκατάσταση πάνω από 1 δισεκατομμύριο εκτάρια γης η μιας έκτασης τριπλάσιας της Ινδίας. Η οικονομική ανάλυση της αποκατάστασης γης δείχνει ότι η επένδυση ενός δολαρίου στην αποκατάσταση μπορεί να αποφέρει απόδοση 7 έως 30 δολαρίων. Αυτό οδηγεί σε μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις σε ένα βιώσιμο μέλλον για τους ανθρώπους και τον πλανήτη.

    Θεσπίζονται νόμοι που καθιστούν υποχρεωτική την αναγέννηση της γης. Ο προτεινόμενος νόμος της ΕΕ για την αποκατάσταση επιβάλλει την αποκατάσταση 90% των υποβαθμισμένων εδαφών έως το 2050.

    Οι επενδύσεις αποκατάστασης γης κυμαίνονται από 1000 USD έως 30.000 USD ανά εκτάριο. Υπάρχουν παγκόσμιες δεσμεύσεις για έως και 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και μέτρα μετριασμού. Οι επενδύσεις σε λύσεις που βασίζονται στη φύση είναι μακράν οι πιο ελπιδοφόρες όσον αφορά τον αντίκτυπο στη φύση αλλά και τις αποδόσεις.

    Ένας μηχανισμός για τη δημιουργία αποδόσεων με τις επενδύσεις στη φύση είναι η εθελοντική αγορά αντιστάθμισης άνθρακα, που απογειώνεται σταδιακά και φέρνει σημαντικούς πόρους στην ανάγκες αποκατάστασης της φύσης. Εκτιμάται ότι θα κινητοποιήσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2030, με κόστος για τα ποιοτικά έργα τουλάχιστον 30 USD/τόνο έως το 2030 και εταιρείες έτοιμες να αναλάβουν αυτό το κόστος.

    Οι μεγάλες ανάγκες επενδύσεων, ανοίγουν τη συζήτηση για τις δυνατότητες κλιματικής χρηματοδότηση και με άλλους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς.

    Η χρηματοδότηση άνθρακα ( με τα πιστοποιητικά άνθρακα που εξασφαλίζουν στην Εθελοντική Αγορά όσοι συμμετέχουν στις επενδύσεις για τη φύση) αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς και φέρνει σημαντικούς πόρους για την αποκατάσταση οι τιμές της αγοράς και των πιστώσεων άνθρακα αναμένεται να αυξηθούν.

    Δημιουργούνται και άλλοι μηχανισμοί όπως οι πιστώσεις για το νερό και τη βιοποικιλότητα και οι πληρωμές για υπηρεσίες οικοσυστήματος που αποζημιώνουν όσους δημιουργούν θετικές εξωτερικές επιδράσεις στο περιβάλλον μέσω επενδύσεων στην αποκατάσταση γης. Έχουν ήδη καταγραφεί ιστορίες επιτυχίας όπως το Project Eden, ή το UNFCCC Έργο A/R CDM που αναπτύχθηκε από την VEDA Climate Change Solutions Ltd που συνδέει την αποκατάσταση γης με τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και τη βελτίωση των μέσων διαβίωσης.

    Ταυτόχρονα και άλλα οικολογικά χρηματοδοτικά μέσα εισέρχονται στην αγορά τα οποία βασίζονται στο blockchain. Οι τράπεζες επενδύσεων ή άλλες εταιρείες μπορούν να συγκεντρώσουν πόρους από μεμονωμένους επενδυτές και να δαπανήσουν τους πόρους χρήματα για δραστηριότητες που αποκαθιστούν τη γη και αποφέρουν κέρδη, καθιστώντας τις επενδύσεις διαθέσιμες για να συμμετάσχουν όλοι από το ευρύ κοινό μέχρι συνταξιοδοτικά/κρατικά επενδυτικά ταμεία κάτι που δυνητικά αυξάνει δραματικά τα διαθέσιμα κεφάλαια.

    Ανακαλύψτε το αφιέρωμα «Restoring the future of nature»



    ΣΧΟΛΙΑ