array(0) {
}
        
    
Menu
0.04%
Τζίρος: 137.99 εκατ.

Μαρινάκης: Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ρίχνουν νερό στο μύλο της τοξικότητας

Υγεία και Καινοτομία

Αθ. Εξαδάκτυλος: Η Τηλεϊατρική και τα ερωτήματα που γεννά η Τεχνητή Νοημοσύνη

Αθανάσιος Εξαδάκτυλος

Τα τελευταία χρόνια η επιστήμη έχει προχωρήσει ταχύτατα και με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών έχει κάνει άλματα. Η Τηλεϊατρική είναι σπουδαίο εργαλείο και η Τεχνητή Νοημοσύνη ήρθε για να μείνει. Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, επισημαίνει ότι όλη αυτή η πρόοδος είναι πολύτιμη, αλλά εγείρει πολλά ερωτήματα, ηθικής και ιατρικής δεοντολογίας ως επί το πλείστον.

«Η ανάπτυξη της τεχνολογίας και οι καινούριες εφαρμογές, που, ήδη, βρίσκονται στη διάθεσή μας, σε συνδυασμό με την πρόοδο της ιατρικής αλλά και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και της γήρανσης του πληθυσμού, που αντιμετωπίζουν οι δυτικές κοινωνίες και η Ευρώπη ιδιαίτερα, δημιουργούν μια σειρά από ερωτήματα.

1

Αυτά τα ερωτήματα θα πρέπει να απαντηθούν στο πλαίσιο του πολιτισμού μας και της ιατρικής δεοντολογίας. Για αυτόν τον λόγο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος διοργάνωσε μια ημερίδα, ακριβώς για να διερευνηθούν όλες τις πτυχές που είναι απαραίτητες για την κατανόηση και την ορθή χρήση των νέων εφαρμογών», είπε στο Mononews ο κ. Εξαδάκτυλος.

Τεχνητή Νοημοσύνη και Τηλεϊατρική

Η ημερίδα είχε θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη και Τηλεϊατρική: Παρόν και Μέλλον» και οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις προκλήσεις της ΑΙ και της Τηλεϊατρικής.

«Η Τηλεϊατρική και η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι μία πραγματικότητα. Δημιουργούν ανησυχία και αντιδράσεις σε αυτούς που τις απορρίπτουν, επειδή δεν τις γνωρίζουν. Στην Ιατρική θα φέρουν σημαντική αλλαγή της πραγματικότητας, μία επανάσταση», αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

Και προσθέτει:

«Το μηχάνημα δεν θα αντικαταστήσει ποτέ τον άνθρωπο. Η σχέση γιατρού – ασθενούς ποτέ δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Η ματιά, το χαμόγελο, η ηρεμία, η φροντίδα του θεράποντα είναι αναντικατάστατα. Δίπλα σε αυτά, όμως, θα υπάρχει και η στήριξη της τεχνολογίας.

Ωστόσο με ποια ευθύνη θα γίνουν όλα αυτά; Χρειάζεται ένα πλαίσιο, που θα τα ελέγχει και θα τα αξιοποιεί. Αν ρωτήσετε το chatGPT ποιος έχει την ευθύνη, θα απαντήσει: Την έχει πρώτα η πλατφόρμα, δεύτερος αυτός που την τροφοδοτεί, τρίτος αυτός που δίνει τα στοιχεία, τέταρτος ο γιατρός με την κρίση του και πέμπτος είναι ο ίδιος ο ασθενής, που επιτρέπει τη χρησιμοποιήσει της πλατφόρμας. Είναι ένας δρόμος μεγάλης ταχύτητας, που ανοίγεται μπροστά μας και πρέπει να τον ακολουθήσουμε, καθώς έχει να μας δώσει μόνο θετικά».

Υπ. Υγείας: Να τηρείται η ιατρική δεοντολογία

Στο θέμα τοποθετήθηκε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Όπως είπε, η τεχνολογία κάνει τόσο μεγάλα άλματα, με την τεχνητή νοημοσύνη να μας δίνει αδιανόητα εργαλεία στο software.

«Οι πολιτικοί δεν μπορούμε να αποφασίσουμε ποιο είναι το σωστό και ποιο είναι το λάθος. Πρέπει να οριοθετηθεί ποιο είναι το σωστό και το λάθος, ώστε να τηρείται η ιατρική δεοντολογία. Οι γιατροί είναι οι μόνοι πραγματικά αρμόδιοι για να μας υποδείξουν τα όρια και τους τρόπους. Μετά εμείς θα βρούμε τα χρήματα. Η Τηλεϊατρική δεν είναι μόνο ζήτημα παροχής υπηρεσιών υγείας σε νησιωτικές περιοχές.

Είναι και εργαλείο για τον έλεγχο των δαπανών της υγείας εν γένει».

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, επεσήμανε:

«Με το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής, παρά τις προκλήσεις, θα έχουμε ένα εθνικό δίκτυο που θα το δείτε σε πλήρη ανάπτυξη στο τέλος του έτους και σε πλήρη λειτουργία από το 2025».

Ανακαλύψτε το αφιέρωμα “Υγεία + Καινοτομία” 

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρεκόρ ανάπτυξης, καινοτόμες λύσεις και τεχνολογίες ΑΙ παρουσίασε η Saxdor Yachts στη διεθνή έκθεση θαλάσσιου τουρισμού boot Düsseldorf 2025
Έλον Μασκ: Προαναγγέλλει το Grok 3, το νέο υπερβολικά έξυπνο chatbot – mononewsTV
Meta: Απατεώνες αποσπούν χρήματα από άτομα που αναζητούν τον έρωτα στο διαδίκτυο με τη χρήση ΑΙ
Εμανουέλ Μακρόν: «Θέλουμε μία AI της εμπιστοσύνης, μία AI που δημιουργεί ενότητα στην διεθνή κοινότητα»
Τεχνητή Νοημοσύνη: ΗΠΑ και Βρετανία δεν υπέγραψαν το τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής στο Παρίσι
Αντιπρόεδρος ΗΠΑ για AI: «Υπερβολική ρύθμιση μπορεί να σκοτώσει μία βιομηχανία σε ταχεία άνθηση»
Ιταλία: Ο Τζόρτζιο Αρμάνι και ο πρόεδρος της Prada μεταξύ των θυμάτων των απατεώνων με την χρήση AI
Παπαστεργίου: «Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για ένα πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος»
Μητσοτάκης από Σύνοδο Κορυφής: Είμαστε μία από τις πρώτες χώρες που έχει καταρτίσει μία συνεκτική εθνική στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη
Washington Post: Ο Έλον Μασκ θέλει να αντικαταστήσει τους υπαλλήλους του δημοσίου με ρομπότ και ΑΙ