Την έναρξη της διάθεσης των αντιικών χαπιών κατά της Covid-19 ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Η διάδοση θα γίνεται με παράδοση στο σπίτι. Η διαδικασία θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα και θα αφορά θετικούς στον κορονοϊο ασθενείς, που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, άνω των 18 ετών.

Οι συγκεκριμένοι πολίτες θα μπορούν να μιλούν με τον γιατρό τους με το που έχουν rapid test ή pcr θετικό. Ο γιατρός τους θα μπορεί να κάνει αίτηση στην σχετική πλατφόρμα και η απάντηση θα λαμβάνεται μέσα σε 24ώρες, τόσο από τον γιατρό όσο και στον ασθενή, ο οποίος θα μπαίνει σε μια πλατφόρμα και θα δίνει τη συγκατάθεσή του για το φάρμακο.

Στη συνέχεια ο ΕΟΠΥΥ θα επικοινωνεί με τον ασθενή, προκειμένου να λάβει τη διεύθυνση κατοικίας του για να του παραδώσει τα φάρμακα.

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία ανέφερε πως παρά την αποκλιμάκωση το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό, ενώ έχει επικρατήσει η παραλλαγή Όμικρον.

Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων δεν μειώθηκε σημαντικά αυτή την εβδομάδα, παραμένοντας περίπου στις 150.000, ενώ σταθεροποίηση σε ελαφρά χαμηλότερο επίπεδο εμφανίζει ο κινητός μέσος όρος του εφταημέρου στις 18.000 κρούσματα την ημέρα.

Αύξηση των κρουσμάτων παρατηρείται μόνο στη Θράκη και κάποια νησιά, ενώ στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες παρατηρείται σταθεροποίηση.

Σταθερά ψηλά παραμένει ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων, ενώ σταθερή παρέμεινε και η θετικότητα.

Περίπου 5.000 πολίτες νοσηλεύονται στην επικράτεια, με την κάλυψη να παραμένει στο 57% στις απλές κλίνες Covid και 85% στις κλίνες ΜΕΘ Covid.

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μια μείωση στις νέες εισαγωγές κατά 12%, πιθανότατα λόγω της επικράτησης της Όμικρον. Για πρώτη φορά την Τετάρτη ο αριθμός των εισαγωγών ήταν κάτω από 400.

Ήπια αλλά σταθερή αποκλιμάκωση παρατηρείται και στους διασωληνωμένους.

Την ίδια ώρα, αυξάνεται ο αριθμός των νοσηλειών που αφορούν την παραλλαγή όμικρον, φτάνοντας πλέον στις 8 στις 10 ασθενείς στα νοσοκομεία, από 40% στις αρχές του χρόνου. Ένα 25% πάντως των νέων εισαγωγών εξακολουθεί να αφορά τη παραλλαγή Δέλτα.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, οι λίγοι ασθενείς που έχουν χάσει τη ζωή τους έχοντας μολυνθεί από την παραλλαγή Όμικρον, στη συντριπτική τους πλειοψηφία αφορούσαν υπερήλικες και άτομα με πολλές συννοσηρότητες.

Με βάση τα δεδομένα, αναμένεται πως μέσα στις επόμενες 3 με 4 εβδομάδες οι διασωληνωμένοι θα μειωθούν στους 550 με 600 ενώ θα μειωθεί και ο αριθμός των νέων θανάτων.

Σημεία σταθεροποίησης έδειξε ο αριθμός των διαγνώσεων Covid-19 στην Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα, με μικρή συρρίκνωση της τάξης του 5%, ανέφερε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης. Αντίθετα ο αριθμός των θανάτων έδειξε μικρή επιδείνωση της τάξης του 6%.

Η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει υψηλή με τάση αποσυμπίεσης στις εισαγωγές και τάσεις σταθεροποίησης στους σκληρούς δείκτες.

Όπως ανέφερε υπάρχει μια μικρή υποχώρηση του ρυθμού μείωσης των κρουσμάτων, ενώ τόνισε πως λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας και της γενικής αργίας που ακολούθησε ίσως υπάρχει ένας μικρός αριθμός κρουσμάτων που δεν έχουν εντοπιστεί και καταγραφεί.

Με βάση τα στοιχεία, είναι πολύ πιθανόν να μπαίνουμε στο «πλατό» της κυκλοφορίας της παραλλαγής Όμικρον.

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι το 75% των θανάτων που καταγράφονται είναι σε άτομα άνω των 70 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ στην ίδια ηλικιακή κατηγορία καταγράφεται μόλις το 7% των λοιμώξεων. Οι ανεμβολίαστοι της συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας, όταν κολλήσουν έχουν μια πιθανότητα από 10 έως 20% να καταλήξουν.

Οι δύο επιστήμονες τόνισαν για μια ακόμα φορά τη σημασία του εμβολιασμού και ειδικότερα της αναμνηστικής δόσης.

 

Δείτε την ενημέρωση: