Σε πλήρη ανάπτυξη είναι τα επόμενα χρόνια έργα αποθήκευσης ενέργειας άνω του 1 GW που πρέπει να λειτουργήσουν μέχρι το 2026 ενώ ο στόχος για τα 2030 τα 4,3 GW σύμφωνα με το νέο ΕΣΕΚ. Για το 2050, προβλέπει ότι θα ανέλθει σε 12 περίπου GW.
Η Howden πρωτοστατεί στην ασφάλιση και το advisory για μπαταρίες, συμβάλλοντας στο μέλλον της αποθήκευσης ενέργειας ενώ ήδη κάνει συμβόλαια για standalone “largescale” BESS.
Υπενθυμίζεται, ότι στην Ελλάδα η εταιρεία κατά τα τελευταία 7 χρόνια παρέχει όλο το φάσμα των υπηρεσιών που σχετίζονται με την Ασφάλιση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – από τη μεταφορά στη λειτουργία και διαχειρίζεται περίπου 6 GW ετησίως (κυρίως στο στάδιο λειτουργίας).
Η Howden ειδικεύεται στην ασφάλιση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των έργων αποθήκευσης ενέργειας. Παρέχει εξατομικευμένες ασφαλιστικές λύσεις που καλύπτουν την πλήρη διάρκεια του έργου, από την κατασκευή και εγκατάσταση μέχρι τη λειτουργία και συντήρηση.
Οι ασφαλιστικές λύσεις της περιλαμβάνουν κάλυψη για φυσικές καταστροφές, μηχανολογικές βλάβες, καθυστερήσεις στην κατασκευή, καθώς και κινδύνους από κακόβουλες ενέργειες.
Επιπλέον, η Howden υποστηρίζει τους επενδυτές με συμβουλευτικές υπηρεσίες για τη διαχείριση κινδύνων, διευκολύνοντας τη χρηματοδότηση και τη βιωσιμότητα των έργων τους. Στοχεύει στη δημιουργία προσαρμοσμένων λύσεων που προστατεύουν τα συμφέροντα των πελατών και μειώνουν τις πιθανές οικονομικές απώλειες. Η εταιρεία συνεργάζεται με εξειδικευμένους ασφαλιστές σε διεθνές επίπεδο, κάτι που της δίνει πρόσβαση σε πόρους και μεγάλη διαπραγματευτική δύναμη στην αγορά
Κίνδυνοι στα συστήματα αποθήκευσης μπαταριών
Ως νέα τεχνολογία, οι κίνδυνοι σχετικά με την αποθήκευση ενέργειας μπαταρίας εξελίσσονται.
Τα έργα αποθήκευσης ενέργειας αντιμετωπίζουν διάφορους κινδύνους που μπορούν να επηρεάσουν την απόδοσή τους και τη βιωσιμότητά τους. Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι περιλαμβάνουν:
Κλιματικοί και Περιβαλλοντικοί Κίνδυνοι: Φυσικές καταστροφές, όπως σεισμοί, πλημμύρες, και ακραία καιρικά φαινόμενα, μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές στις εγκαταστάσεις
Κακόβουλες Ενέργειες και Κυβερνοεπιθέσεις: Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας είναι ευάλωτες σε βανδαλισμούς, κλοπές ή επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, που μπορεί να παραλύσουν τις λειτουργίες τους
Ρυθμιστικές και Νομικές Μεταβολές: Αλλαγές στη νομοθεσία ή στα ρυθμιστικά πλαίσια μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία και την οικονομική βιωσιμότητα των έργων
Οικονομικοί Κίνδυνοι: Αβεβαιότητες στην αγορά ενέργειας, όπως η πτώση των τιμών ή οι αλλαγές στη ζήτηση, μπορεί να μειώσουν την απόδοση της επένδυσης.
Μηχανολογικές Βλάβες: Τα συστήματα αποθήκευσης, όπως μπαταρίες, μπορεί να παρουσιάσουν βλάβες λόγω αστοχιών υλικών, τεχνολογικών προβλημάτων ή κακής συντήρησης. Οι καθυστερήσεις στην προμήθεια εξαρτημάτων επιδεινώνουν αυτά τα προβλήματα.
Εάν εγκατασταθεί και διαχειριστεί σωστά, ο κίνδυνος αστοχίας της μπαταρίας θεωρείται μικρός. Υπάρχουν τρεις κύριοι παράγοντες που μπορούν να δημιουργήσουν σε μια μπαταρία Li-Ion θερμική διαφυγή:
Μηχανική βλάβη: Φυσική βλάβη στη μονάδα, η οποία μπορεί να δημιουργήσει αέρια ή να αυξήσει τη θερμότητα ενός στοιχείου μπαταρίας.
Θερμική βλάβη: Κλιματισμός ή ροή αέρα που δεν φτάνει στις κυψέλες, επιτρέποντας τη συσσώρευση θερμότητας.
Ηλεκτρική βλάβη: Σφάλμα σε ένα στοιχείο μπαταρίας που προκαλείται από ελάττωμα ή ακατάλληλη λειτουργία.
Το σύστημα με το οποίο λειτουργεί μια μπαταρία θα πρέπει να έχει γίνει πολύ προσεκτικά για να αποφευχθεί θερμική διαφυγή. Ο σχεδιασμός πυρανίχνευσης και καταστολής διαθέτει επίσης ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στην ανάσχεση μιας πυρκαγιάς πριν από την έναρξη της θερμικής διαφυγής.
Κίνδυνοι Πυρκαγιάς: Οι μπαταρίες, ειδικά αυτές που βασίζονται στη λιθίου, είναι ευαίσθητες σε θερμικά φαινόμενα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε πυρκαγιές ή εκρήξεις.
Η κατανόηση και η διαχείριση αυτών των κινδύνων μέσω εξειδικευμένων ασφαλιστικών λύσεων και προληπτικών μέτρων είναι κρίσιμη για την επιτυχία των έργων αποθήκευσης ενέργειας
- Ρωσία: Αντεπίθεση από τους Ουκρανούς στο Κούρσκ
- Μεσανατολικό: Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χεζμπολάχ ότι δεν τηρεί τους όρους της συμφωνίας εκεχειρίας
- Εντοπισμός και διάσωση 63 αλλοδαπών και σύλληψη των 4 αλλοδαπών διακινητών τους στο Ηράκλειο
- Καλαφάτης: Η βελτίωση της καθημερινότητας και η στήριξη της μεσαίας τάξης βασική προτεραιότητα για το 2025