ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ρώσοι μεγιστάνες πιθανόν να ήταν πίσω από τις πωλήσεις του ελβετικού φράγκου, που οδήγησαν στην υποχώρηση της ισοτιμίας του. Η διολίσθηση του ελβετικού νομίσματος κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ήταν μάλλον περίεργη, αν αναλογιστεί κανείς ότι το ελβετικό φράγκο θεωρείται ένα από τα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια σε περιόδους αναταραχής στις αγορές.
Το φράγκο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του ευρώ από τον Ιανουάριο του 2015 (πριν λίγο η ισοτιμία ήταν 1,1863 φράγκα ανά ευρώ), ενώ το γεν, που αποτελεί επίσης καταφύγιο, ενισχύθηκε, καθώς οι ΗΠΑ απείλησαν με στρατιωτική δράση κατά της Συρίας, κλιμάκωσαν την εμπορική διαμάχη με την Κίνα και επέβαλαν κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες.
«Το ελβετικό φράγκο επηρεάζεται αυτήν τη στιγμή κυρίως από ροές κεφαλαίων και οι κυρώσεις στη Ρωσία περιλάμβαναν ελβετικές εταιρείες, όπου έχουν επενδύσει Ρώσοι», δήλωσε ο Μάνουελ Ολιβέρι, υπεύθυνος στρατηγικής της Credit Agricole, αναφέροντας ως παράδειγμα την εταιρεία Sulzer.
«Η αυξημένη ανάγκη των Ρώσων για ρευστότητα και η έλλειψη διάθεσης να αφήσουν χρήματα στην Ελβετία αλλάζει τη σχέση του φράγκου με το κλίμα κινδύνου», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι εκτιμήσεις της αγοράς για το θέμα αυτό είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν.
Οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις στη Ρωσία την περασμένη εβδομάδα για να την τιμωρήσουν για τη δράση της στη Συρία και την προσπάθεια να υπονομεύσει δυτικές δημοκρατίες, οδηγώντας σε μαζικές πωλήσεις του ρουβλιού και ρωσικών μετοχών. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν μέτρα που κόβουν την πρόσβαση στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές για αρκετούς δισεκατομμυριούχους που έχουν σχέσεις με το Κρεμλίνο.
Η πτώση του φράγκου σημειώθηκε παράλληλα με απότομες κινήσεις σε άλλες ελβετικές αγορές. Οι μετοχές της Sulzer, μίας εταιρείας κατασκευής μηχανών, υποχώρησαν την Τετάρτη για να σημειώσουν χθες τη μεγαλύτερη άνοδο 21 ετών, μετά τη δήλωση της εταιρείας ότι δεν υπόκειται πλέον στους χρηματοπιστωτικούς περιορισμούς των ΗΠΑ καθώς ο Ρώσος ολιγάρχης Βίκτορ Βέκσελμπεργκ, στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις, περιόρισε τη συμμετοχή του.
Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του διετούς ελβετικού κρατικού τίτλου αυξήθηκε χθες στο υψηλότερο επίπεδο μήνα, ενώ η απόδοση των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων μειώθηκε. Σε κάθε περίπτωση, ο χαρακτήρας του φράγκου ως καταφυγίου δεν είναι τόσο ελκυστικός φέτος σε σχέση με το γεν, καθώς η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας παραμένει απρόθυμη να μετακινηθεί από τη ρητορική της ότι το νόμισμα είναι «πολύ υπερτιμημένο».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- BriQ Properties: Τα όρια διακύμανσης για τη μετοχή στις 27 Δεκεμβρίου
- Βρετανία: Επέλεξε το παρεκκλήσι ενός νοσοκομείου για τη Χριστουγεννιάτική ομιλία του
- Συρία: Τρεις υγειονομικοί κατέθεσαν πως δέχθηκαν πιέσεις από το καθεστώς Άσαντ για να αρνηθούν τη χρήση χημικών όπλων
- Γερμανία: Παραδόθηκε στην Ουκρανία το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας