Όλους αυτούς τους μήνες η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας εργαζόταν άοκνα και με πρόγραμμα, προκειμένου να δρομολογήσει σειρά μεταρρυθμίσεων με επίκεντρο τον Έλληνα ασθενή.

Αναγνωρίζοντας τις – πολλές – παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) το Υπουργείο φιλοδοξεί με παρεμβάσεις – τομές να βελτιώσει, όσο γίνεται, την καθημερινότητα του πολίτη.

1

Μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται να δούμε αλλαγές στις εφημερίες, στην ψυχική υγεία, στον ΕΟΠΥΥ, μέχρι και στα φάρμακα. Όσο για το προσωπικό του ΕΣΥ, αυτό ενόψει των μεταρρυθμίσεων τηρεί στάση αναμονής.

«Τσουνάμι» μεταρρυθμίσεων στην Υγεία

Καταρχάς από σήμερα, 3/2, απαιτείται επιβεβαίωση – ταυτοποίηση του δικαιούχου περίθαλψης κατά την έκδοση και κατά την εκτέλεση υπηρεσιών και προϊόντων υγείας, με τη χρήση κωδικού μιας χρήσης (One-Time Password, OTP).

Στο πλαίσιο των ελέγχων, που πραγματοποιεί ο ΕΟΠΥΥ για παράνομες συνταγογραφήσεις, ο ειδικός κωδικός θα αποστέλλεται με μήνυμα στον πιστοποιημένο αριθμό κινητού τηλεφώνου κάθε δικαιούχου περίθαλψης, όπως αυτός θα δηλωθεί.

Προκειμένου να υπάρξει ομαλή μετάβαση στο νέο σύστημα, δίνεται η δυνατότητα για μία, μόνο, φορά, να εκδοθεί και να εκτελεστεί γνωμάτευση υπηρεσιών και προϊόντων υγείας και χωρίς πιστοποιημένο αριθμό κινητού τηλεφώνου.

Η εφαρμογή του OTP αφορά στις εξής κατηγορίες παροχών υγείας:

  • Φυσικοθεραπείες και ΚΑΑ Ανοικτής Περίθαλψης
  • Ειδική Αγωγή
  • Υγειονομικό Υλικό
  • Υλικά Πρόσθετης Περίθαλψης
  • Σκευάσματα Ειδικής Διατροφής.

 

Η πιστοποίηση του κινητού μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε στον Φάκελο Ασφάλισης Υγείας (ΦΑΥ) του ΕΟΠΥΥ, μέσω της ιστοσελίδας του Οργανισμού, www.eopyy.gov.gr, είτε στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ), μέσω της ιστοσελίδας www.gov.gr ή μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών – ΚΕΠ.

Ψυχική Υγεία πρόσω ολοταχώς

Στον τομέα της Ψυχικής Υγείας τίθεται σε λειτουργία το Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας με τα επτά ΠΕΔΙΨΥ (επτά Περιφερειακά Δίκτυα).

Προς το παρόν δεν επηρεάζονται οι εφημερίες των ψυχιατρικών νοσοκομείων. Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων έμφαση δίνεται στις εισαγγελικές εντολές, δηλαδή στα περιστατικά νοσηλείας ατόμων χωρίς τη θέληση των ίδιων, αλλά με παρέμβαση εισαγγελέα, κατόπιν αιτήματος των συγγενών, εφόσον κρίνεται ότι οι ασθενείς μπορεί να κάνουν κακό στον εαυτό τους ή σε κάποιον τρίτο.

Σκοπός είναι να εφαρμοστεί η λεγόμενη τομεοποίηση, δηλαδή όσοι ασθενείς νοσηλεύονται χωρίς τη θέλησή τους, να είναι όσο γίνεται κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

Εφημερίες και Κέντρα Υγείας

Στην προσπάθεια της Πολιτείας να μειωθεί ο χρόνος αναμονής στα Επείγοντα, που ενίοτε φθάνει και τις 8-9 ώρες, «μπαίνουν στο παιχνίδι» των εφημεριών και τα Κέντρα Υγείας, για τα πιο ελαφρά περιστατικά.

Για παράδειγμα το Κέντρο Υγείας Κερατσινίου βλέπει, από εφημερία σε εφημερία του Κρατικού Νίκαιας, 350 περιστατικά. Εκεί, μάλιστα, γίνεται και θρομβόλυση, δηλαδή αντιμετωπίζει και πιο βαριά περιστατικά.

Στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής (ΥΠΕ), τα Κέντρα Υγείας, που θα συμβάλουν στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων της Αττικής, είναι τα εξής: Αλεξάνδρας (24ωρη λειτουργία), Καλλιθέας, Αμαρουσίου (8 π.μ. έως 10 μ.μ.) και Ραφήνας (24ωρη λειτουργία).

Στη 2η ΥΠΕ τα Κέντρα Υγείας Βάρης, Μεγάρων, Ελευσίνας (24ωρη λειτουργία), Περιστερίου και Κερατσινίου (7 π.μ. με 9 μ.μ.). Αυτά θα μπουν σταδιακά, συνεπικουρούμενα τα νοσοκομεία που εφημερεύουν.

Πέρα από τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, θα ενισχυθούν με 50 επικουρικούς γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, ώστε να καλύπτουν τις απαραίτητες ειδικότητες.

Επίσης μέσα στον μήνα θα ξεκινήσει πιλοτικά το «βραχιολάκι» και το QR code σε κάθε ασθενή που εισέρχεται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

Το σύστημα θα ξεκινήσει μέσω μιας νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής, για να υπολογιστεί ο χρόνος αναμονής στις εφημερίες.

Το ηλεκτρονικό «βραχιολάκι» θα εφαρμοστεί αρχικά σε 4 νοσοκομεία, στον Ευαγγελισμό, στο Ιπποκράτειο, στο Κωνσταντοπούλειο (Αγία Όλγα) και στο Λαϊκό.

Αλλαγές στις συσκευασίες φαρμάκων

Και οι αλλαγές δεν σταματούν εδώ. Από τις 9/2 στις συσκευασίες φαρμάκων καταργούνται οι ταινίες γνησιότητας και αντικαθίσταται από έναν μοναδικό για κάθε σκεύασμα δυσδιάστατο κωδικό QR, που θα «σαρώνεται» από μηχανήματα (QR code readers).

Η αλλαγή είναι εναρμονισμένη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και ο ΕΟΦ δεν θα προμηθεύει πλέον τις φαρμακευτικές εταιρείες με τις υδατογραφημένες ταινίες.

Για τα σκευάσματα, που τυχόν θα φέρουν και τα δύο είδη σήμανσης (και την ταινία γνησιότητας και το QR) θα ακυρώνεται για λόγους αποζημίωσης μόνο η υδατογραφημένη ταινία του ΕΟΦ και ταυτόχρονα θα απενεργοποιείται ο δισδιάστατος κωδικός QR για τις παρτίδες αυτές.

Κατά την ακύρωση του κωδικού QR, θα ανιχνεύεται αν το φάρμακο είναι γνήσιο ή όχι.

Τι θα γίνει με τους διοικητές των νοσοκομείων

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένο ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν θέλει να χάσει χρόνο, εντύπωση προκαλεί η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης των διαδικασιών για την επιλογή των νέων διοικήσεων στα νοσοκομεία.

Στις 6 του μήνα αναμένεται να ξεκινήσουν οι προσωπικές συνεντεύξεις για την 1η ΥΠΕ.

Οι ενδιαφερόμενοι θα λάβουν sms στο κινητό τους ή email, προκειμένου να μεταβούν στα γραφεία του ΑΣΕΠ, για να εξεταστούν προφορικά από την επιτροπή, στην οποία συμμετέχει η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Λίλιαν Βιλδιρίδη, ένας εκπρόσωπος από το ΑΣΕΠ και ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ.

Η προφορική συνέντευξη αποτελεί το τελευταίο βήμα μιας διαδικασίας που μετρά συνολικά έναν χρόνο.