Με… φόρα μπαίνει η Υγεία το 2025. Οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, κτίρια και εξοπλισμός αναβαθμίζονται, η Τηλεϊατρική θα αναπτυχθεί πλήρως και οι δότες οργάνων θα δηλωθούν με sms.

Παράλληλα έχουν ανακοινωθεί επιπλέον προσλήψεις στα νοσοκομεία, τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) αλλάζουν, ο προσωπικός γιατρός θα εφαρμοστεί καθολικά και οι πολίτες θα αξιολογούν τις υπηρεσίες, που παρέχει το ΕΣΥ (Εθνικό Σύστημα Υγείας).

1

Αυτά είναι κάποια μόνο από τα όσα περιγράφονται στον μπλε φάκελο, που παρέλαβε από τον πρωθυπουργό στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο της χρονιάς ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Ουσιαστικά περιέχονται όλες οι λεπτομέρειες για 17 έργα και για 17 μεταρρυθμίσεις.

Υγεία το 2025: Τι έρχεται

Οι αλλαγές στις εφημερίες των νοσοκομείων και η μικρότερη αναμονή στα ΤΕΠ είναι στην κορυφή της λίστας με τις προτεραιότητες για τη νέα χρονιά, όπως κατ’ επανάληψη έχει επισημάνει ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2025 προβλέπεται η εφαρμογή της πρώτης ιχνηλάτησης (tracking) των ασθενών στα ΤΕΠ. Ο ασθενής, που θα φθάνει στα Επείγοντα, θα λαμβάνει ένα QR code, το οποίο θα σκανάρεται και θα παρακολουθείται η εξυπηρέτηση του από κλινική σε κλινική. Με αυτόν τον τρόπο θα διαπιστώνεται πού υπάρχει μεγαλύτερη αναμονή και το πρόβλημα θα αντιμετωπίζεται.

Ο… πολύπαθος προσωπικός γιατρός θα εφαρμοστεί καθολικά – το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται στη διαδικασία προσθήκης επιπλέον προσωπικών γιατρών στο σύστημα Μέχρι την 1η Ιουνίου προβλέπεται από το νόμο η υποχρεωτική εγγραφή των πολιτών ηλικίας άνω των 16 ετών (των ανασφάλιστων συμπεριλαμβανομένων) στον θεσμό. Επιπλέον για 530.000 παιδιά προβλέπεται προσωπικός παιδίατρος.

Αναμένεται να προκηρυχθούν συνολικά επιπλέον 4.000 προσλήψεις. Από αυτές, περισσότερες από 700 αναμένεται να αφορούν σε προσλήψεις γιατρών σε νοσοκομεία και περισσότερες από 1.000 θέσεις σε προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού.

Έμφαση στην Τηλεϊατρική

Μέχρι το τέλος του νέου έτους αναμένεται να έχει αναπτυχθεί πλήρως το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα για τρεις βασικές λειτουργίες:

  • γιατροί θα μπορούν να συμβουλεύονται συναδέλφους τους και να εξετάζουν τα περιστατικά τους,
  • ασθενείς θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού και να εξετάζονται από ειδικευμένο γιατρό, όπου κι αν βρίσκονται στη χώρα,
  • ασθενείς θα μπορούν να βρίσκονται στο σπίτι τους και να παρακολουθούνται από απόσταση από τον ιατρό τους (3,5 χιλιάδες σημεία κατ’ οίκον νοσηλείας).

Αλλαγές, όμως, έρχονται και στο σπουδαίο κομμάτι της δωρεάς οργάνων. Εντός του 2025 αναμένεται να αποσταλεί μήνυμα στα κινητά όλων των πολιτών, προκειμένου να δηλώσουν οι ίδιοι αν επιθυμούν να είναι δότες οργάνων σώματος. Όποιος επιθυμεί να γίνει δότης συμπαγών οργάνων, θα κάνει μόνος του την αίτηση, μέσω ενός ενεργού link.

Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας

Μέχρι το τέλος του 2025, αναμένεται να έχει τεθεί σε παραγωγική λειτουργία και ο πλήρης Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας (ΑΗΦΥ) κάθε Έλληνα πολίτη.

Πρόκειται, κατά τον κ. Γεωργιάδη, για τη μεγαλύτερη, ίσως, μεταρρύθμιση, που έχει γίνει στην Υγεία. Σε συνδυασμό με τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου, τα οποία συνεχίζονται, η χώρα θα αποκτήσει για πρώτη φορά σημαντικά μεγάλο όγκο δεδομένων υγείας.

Μέσα στον χρόνο θα δούμε και το νέο υγειονομικό χάρτη της χώρας, ο οποίος θα αποτυπώνει τις πραγματικές ανάγκες σε δομές, προσωπικό και εξοπλισμό, προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες αλλαγές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συγχωνευθούν Τμήματα νοσοκομείων και θα δημιουργηθούν και νέα Τμήματα, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη οργάνωση στα νοσοκομεία, καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και εξοικονόμηση πόρων.

Επιπλέον από φέτος θα μπορούν οι ασθενείς και οι επισκέπτες στα νοσοκομεία να αξιολογούν τις υπηρεσίες, που έλαβαν. Το Υπουργείο Υγείας ετοιμάζει ένα ψηφιακό εργαλείο για τη συστηματική μέτρηση της ποιότητας των υπηρεσιών στο ΕΣΥ, που αναμένεται να παίξει καταλυτικό ρόλο στη βελτίωσή τους.

Διαβάστε επίσης

Άδωνις Γεωργιάδης: Το 2025 το ποσό που δίνεται για τα νοσοκομεία είναι 100% πάνω απ’ ό,τι επί ΣΥΡΙΖΑ