ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στη στήριξη του ιδιωτικού τομέα «ποντάρει» πλέον το υπουργείο Υγείας, προκειμένου μπορέσει να διαχειριστεί το «τσουνάμι» ασθενών με Covid-19 που έχει πλήξει τα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής.
Με τα νέα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά στο λεκανοπέδιο να ξεπερνούν τα 1.000 και τους ειδικούς να εκτιμούν ότι η αυξημένη πίεση στο ΕΣΥ θα συνεχιστεί τουλάχιστον για τις δύο επόμενες εβδομάδες, η άμεση αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα φαίνεται ότι ήταν μονόδρομος για τις υγειονομικές αρχές της χώρας.
Το βράδυ της Τρίτης (9/03), οι ασθενείς με Covid που νοσηλεύονταν σε απλές κλίνες στην Αττική ήταν 1585, ενώ οι νοσηλευόμενοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) 327, εκ των οποίων οι 300 διασωληνωμένοι.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) χαρακτηρίζει την κατάσταση «εκτός ελέγχου», κάνοντας λόγο για περιστατικά διασωληνωμένων ασθενών με Covid εκτός ΜΕΘ καθώς και για μεγάλη διασπορά κορονοϊού σε κλινικές άλλων παθήσεων σε τουλάχιστον δύο νοσοκομεία.
Όπως αναφέρει, την Τρίτη, στις 11 π.μ. διασωληνωμένοι σε θαλάμους ήταν 1 ασθενής στο «Αμαλία Φλέμινγκ», 4 ασθενείς στο «Σισμανόγλειο», 4 ασθενείς στο «Γ. Γεννηματάς» και 1 ασθενής στο «Λαϊκό». Ωστόσο, άλλες νοσοκομειακές πηγές περιγράφουν τέτοιου είδους περιστατικά ως “ολιγόωρες αναμονές, λόγω καθυστερήσεων στη μεταφορά των ασθενών στις Μονάδες”.
Παρά τις συνεχείς προσθήκες κλινών των τελευταίων ημερών, χθες, η πληρότητα των ΜΕΘ, έτσι όπως την κατέγραψε η ΠΟΕΔΗΝ, διαμορφώθηκε ως εξής: ΚΑΤ. 29 στις 41 κλίνες, Σισμανόγλειο 14 στις 14, Αγία Όλγα 8 στις 9, Γ Γεννηματάς 16 στις 16, Σωτηρία 81 στις 84, Ευαγγελισμός 50 στις 58, Ερυθρός Σταυρός 14 στις 14, Ελπίς 6 στις 6, ΝΙΜΙΤΣ 6 στις 6, Ιπποκράτειο 7 στις 7 (και 4 διασωληνωμένοι στη ΜΑΦ), Θριάσιο 17 στις 17, Ασκληπιείο 12 στις 12 και Αττικόν 40 στις 43.
«Πρέπει να γίνει επίταξη όλων των ΜΕΘ των ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων και να τεθούν υπό τη διαχείριση του ΕΚΑΒ», δηλώνει στο mononews ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Mιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος ζητά ευρύτερα την επίταξη του ιδιωτικού τομέα.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, πάντως, την Τρίτη προστέθηκαν άλλες 10 κλίνες ΜΕΘ- Covid στο Τζάνειο και μέχρι το Σάββατο θα προστεθούν άλλες 5 στο Ιπποκράτειο.
Μεγάλη πίεση υπάρχει, όμως, και αναφορικά με τις απλές κλίνες Covid. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στο νοσοκομείο «Αττικόν» μέχρι το τέλος Ιανουαρίου είχαν εισαχθεί 800 ασθενείς ενώ από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα έχουν ήδη γίνει περίπου 500 εισαγωγές.
«Σανίδα σωτηρίας» ο ιδιωτικός τομέας
Την ώρα που “βουλιάζει” το ΕΣΥ από τα περιστατικά κορονοϊού, «σανίδα σωτηρίας» αποτελεί η αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να δοθούν κρίσιμες «ανάσες» στα δημόσια νοσοκομεία.
Στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου έκτακτης ανάγκης, ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο ΌμιλοςHellenic Healthcare Group, παραχωρεί στο ΕΣΥ την κλινική ΛΗΤΩ και ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, το Ιατρικό Περιστερίου, προκειμένου να νοσηλευτούν ασθενείς με Covid.
Οι δύο δομές, οι οποίες θα αρχίσουν να δέχονται περιστατικά από την Πέμπτη 11 Μαρτίου, θα τελούν υπό τη διοίκηση της 1ης και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, αντίστοιχα.
Επιπλέον, ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί 215 κλίνες για νοσηλεία non covid περιστατικών. Σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε με τον ΕΟΠΥΥ, κάθε κλινική θα δηλώνει τις διαθέσιμες κλίνες νοσηλείας για ασθενείς που δεν πάσχουν από COVID-19, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του ΕΣΥ για χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων, με δυνατότητα παράτασης για άλλη μία εβδομάδα.
Οι παραπάνω κλίνες προστίθενται σε αυτές του ιδιωτικού θεραπευτηρίου «Ερρίκος Ντυνάν» που είχαν ήδη ανακοινωθεί. Το θεραπευτήριο διαθέτει 285 κλίνες παθολογικού και χειρουργικού τομέα και 24 ΜΕΘ. Η λειτουργία του ως ιδιωτικού θεραπευτηρίου αναστέλλεται, με εξαίρεση τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, την Ογκολογική Κλινική και τα τακτικά ραντεβού στα Εξωτερικά Ιατρεία.
«Συνολικά στην Αττική υπάρχουν περίπου 8.000 κρεβάτια ιδιωτικών κλινικών, εκ των οποίων περίπου 4.000 είναι διαθέσιμα. Καθώς διανύουμε μια περίοδο χαμηλής ζήτησης, λόγω του ότι ο κόσμος φοβάται, αυτά τα κρεβάτια μπορούν να αξιοποιηθούν για την ενίσχυση της δυναμικότητας του ΕΣΥ», δήλωσε στο mononews ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ), Γρηγόρης Σαραφιανός.
Σημειώνεται ότι ο ιδιωτικός τομέας ήταν εξαρχής επιφυλακτικός στη νοσηλεία ασθενών με Covid καθώς, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, οι περισσότερες δομές δεν μπορούν να διαχωριστούν και τίθεται ζήτημα ασφάλειας. Όπως σχολιάζει ο κ. Σαραφιανός, οι δύο κλινικές που θα νοσηλεύσουν περιστατικά κορονοϊού είναι ανεξάρτητες και έτσι δύνανται να περιθάλψουν ασθενείς με Covid.
Όπως προανήγγειλε ο υπουργός στο σχέδιο αναμένεται να ενταχθεί και ένα ιδιωτικό Κέντρο Αποκατάστασης για τα περιστατικά κορονοϊού που θα χρήζουν φυσιοθεραπείας και αποκατάστασης.
Στη μάχη και οι ιδιώτες γιατροί
Στη μάχη μπαίνουν και οι ιδιώτες γιατροί, προκειμένου να υποστηρίξουν το ιατρικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων, που εδώ και ένα χρόνο βρίσκεται ανελλιπώς στην πρώτη γραμμή.
«Είχα ανακοινώσει ότι θα συνεπικουρήσουν το υπάρχουν ιατρικό προσωπικό 16 ιατροί από τον ιδιωτικό τομέα. Έχουν ήδη γίνει 26 και θα φτάσουν τους 50. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια και με τον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας (ΙΣΑ), έχω ήδη μιλήσει με τον Γιώργο Πατούλη. Είμαι σίγουρος ότι οι ιδιώτες ιατροί θα συνδράμουν και θα στηρίξουν αυτή την προσπάθεια», δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας.
Ο ΙΣΑ, με “εξαιρετικά επείγουσα επιστολή” του, απεύθυνε κάλεσμα προς του ιδιώτες γιατρούς μέλη του, με τις ειδικότητες Παθολογίας και Πνευμονολογίας, να συνδράμουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας που δίνει τη μεγάλη μάχη ενάντια στην πανδημία. Ειδικότερα, καλεί τα μέλη του να ανταποκριθούν στην πρόσκληση του υπουργού Υγείας, που διατύπωσε το επείγον αίτημα για στήριξη του ΕΣΥ από τους ιδιώτες γιατρούς, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Συλλόγου, Γιώργο Πατούλη.
«Ο ιατρικός κόσμος συσπειρώνει τις δυνάμεις του και μπαίνει με αυταπάρνηση στην πρώτη της μάχης ενάντια στην επιδημία ..Την κρίσιμη αυτή ώρα ο πολίτης και η πατρίδα μας χρειάζονται. Σε αυτή τη μάχη δεν περισσεύει κανείς. Καλούμε τους συναδέλφους ιδιώτες γιατρούς να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του Υπουργείου Υγείας και να συνδράμουν τους γιατρούς του δημόσιου συστήματος υγείας που έχουν υπερβεί τις δυνάμεις τους, δίνοντας τη μάχη ενάντια στο φονικό ιό. Αυτή την ώρα το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέζεται ασφυκτικά και έχει την ανάγκη μας. Όλοι μαζί ενωμένοι θα αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη αυτή υγειονομική κρίση και θα σώσουμε ανθρώπινες ζωές», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του ΙΣΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες συμμετοχές, εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο επίταξης γιατρών, από ιδιωτικές κλινικές αλλά και από την ελεύθερη αγορά.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Υπερταμείο: Στις 16/2 ο νέος CEO, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και τα νέα τέσσερα μέλη του Δ.Σ.
- Δημήτρης Φιντιρίκος και Μελίνα Νικολαΐδη στην Ουάσινγκτον λίγο πριν την ορκωμοσία Τραμπ
- Ο χάρτης των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 24 Ιανουαρίου
- Σειρήνες ήχησαν στο Ισραήλ, εκρήξεις ακούγονται στην Ιερουσαλήμ