ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα, αλλά και την επιτακτική ανάγκη τήρησής τους σχολίασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος
Κάνοντας λόγο για μια τελευταία προσπάθεια, ο κ. Βασιλακόπουλος επεσήμανε την ανάγκη να τηρήσουμε τα μέτρα. Επιπλέον, αναφέρθηκε στα κορωνο-πάρτι και τις διαδηλώσεις, αλλά και στο περιστατικό με τον βουλευτή της ΝΔ που «πιάστηκε» να μην τηρεί τα μέτρα για τον κορονοϊό.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha 98,9, ο κ. Βασιλακόπουλος επισήμανε ότι «τα πράγματα δεν είναι εύκολα, είμαστε σε υψηλό αριθμό κρουσμάτων, ο δείκτης θετικότητας όμως είναι γύρω στο 3,5-4%, δεν είναι τραγικός. Το σύστημα πιέζεται, ειδικά στην Αθήνα είναι στα όριά του».
«Δυστυχώς, τα μέτρα που λαμβάνονται δεν τυγχάνουν μεγάλης συμμόρφωσης ή συμμετοχής από τους πολίτες, οπότε είναι λιγότερο αποτελεσματικά από όσο θα θέλαμε. Το μόνο παρήγορο είναι ότι η θνητότητα ανά 1.000 περιστατικά έχει μειωθεί στους άνω των 80 ετών, γιατί έχουν εμβολιαστεί. Τα περισσότερα θύματα ήταν άνω των 79 ετών, αλλά τώρα έχει εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του ευάλωτου πληθυσμού. Αντιθέτως, τώρα νοσηλεύονται πιο μικρές ηλικίες, αφού οι μεγάλοι έχουν προστατευτεί και οι νέοι κινούνται και προσέχουν λιγότερο για διάφορους λόγους» δήλωσε και συμπλήρωσε:
«Διοργανώνονται κορωνο-πάρτι, διαδηλώσεις με 5.000-10.000 ανθρώπους μαζί κάθε μέρα. Δεν υπάρχει η έννοια προστασίας από την πανδημία, είναι αλα καρτ η προστασία. Πρότεινα να βάλουμε κωδικό 7, για να είμαστε όλοι νόμιμοι και ο διαδηλωτής και ο αστυνομικός. Αν με σταματήσει ο αστυνομικός την ώρα που πάω στη διαδήλωση, τι θα μου πει;».
Για το ποιος έχει την ευθύνη επιτήρησης και εφαρμογής των μέτρων, ο κ. Βασιλακόπουλος ήταν ξεκάθαρος. «Το κράτος έχει την ευθύνη επιτήρησης των μέτρων και έχει και την ευθύνη για το αν τα μέτρα που λαμβάνει θα είναι ή όχι αποτελεσματικά, γιατί πρέπει να συνυπολογίσει και τους μηχανισμούς επιτήρησης και την ψυχολογία του κόσμου και το πώς θα αντιδράσει. Η ευθύνη δεν είναι γενικώς και αορίστως».
Σχολιάζοντας νοοτροπίες ανθρώπων που δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα είπε ότι «το 10-15% του πληθυσμού να μην τηρεί τα μέτρα, αρκεί». Όσον αφορά στον βουλευτή της ΝΔ Μίλτο Χρυσομάλλη, στον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο για παραβίαση των μέτρων του lockdown, ανέφερε: «Είναι προφανές ότι όλοι οφείλουμε, από τον πιο επώνυμο μέχρι τον πιο ανώνυμο, να προστατεύουμε τους εαυτούς μας και τη δημόσια υγεία, δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Απαιτείς διπλά από έναν βουλευτή να πειθαρχεί στα μέτρα».
Για τους νέους περιορισμούς που τέθηκαν σε ισχύ έως τις 16 Μαρτίου, ο καθηγητής σημείωσε πως «τα μέτρα έχουν σκοπό να μειώσουν τις επαφές των ανθρώπων, η επιτυχία τους εξαρτάται από την επόπτευση και τη συμμετοχή των ανθρώπων. Αν όλοι καταλάβουμε ότι είναι η τελευταία μεγάλη προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε, γιατί αυξάνεται και το ποσοστό των εμβολιασμένων, θα μπορούμε να κάνουμε ένα κουράγιο. Αν συμμετέχουμε όλοι φιλότιμα και υπερβούμε λίγο τον εαυτό μας, την αγανάκτηση, τον θυμό και την κόπωση, μπορεί και στις δύο εβδομάδες να έχουν τα μέτρα σοβαρή απόδοση. Η αντιμετώπιση του κορoνοϊού είναι η πιο δημοκρατική διαδικασία που έχει υπάρξει. Δεν εξαρτάται από το ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση, αλλά βασικά εξαρτάται από το πώς συμπεριφέρονται οι πολίτες. Δεν είμαστε στην Κίνα που βγαίνει στους δρόμους ο στρατός. Στις δημοκρατικές χώρες το πρόβλημα θα το λύσει η συμμετοχή των πολιτών στα μέτρα».
Για τις μεταλλάξεις, υπογράμμισε ότι «έχουν επηρεάσει στην απόδοση των μέτρων, γιατί τα μεταλλαγμένα στελέχη είναι πιο μεταδοτικά, αλλά συνήθως κάνουν ελαφρύτερη νόσηση, ακόμα δεν έχουν επικρατήσει, αλλά θα επικρατήσυν, ο ιός εξελλίσσεται. Τα μεταλλαγμένα στελέχη έρχονται να συνυπάρξουν με τη μεγάλη κόπωση των πολιτών, που οδηγεί σε αντίδραση και χαλάρωση».
«Η μόνη λύση είναι το εμβόλιο. Έρχεται και το καλοκαίρι και από το νέο ακαδημαϊκό έτος θα συζητάμε για μια διαφορετική Ελλάδα, που θα πάρει ξανά τη ζωή στα χέρια της», τόνισε και πρόσθεσε:
«Θα κάνουμε καλύτερο Πάσχα από το περσινό, γιατί θα έχουμε εμβολιάσει τους άνω των 65 ετών πιθανόν και τους άνω των 60, αυτό θα μειώσει κατά 90% τη θνητότητα. Θα έχουμε εμβολιάσει και τις ευπαθείς ομάδες σε μικρότερες ηλικίες, θα έχει αυξηθεί και η θερμοκρασία που μειώνει τη μεταδοτικότητα… Όσα περισσότερα περιστατικά έχουμε, χτίζουμε και φυσική ανοσία. Αυτή τη στιγμή, έχουμε 200.000 διαγνωσμένα κρούσματα, που σημαίνει ότι 20.0.000-1.000.000 άνθρωποι έχουν νοσήσει. Είμαστε κοντά, ένα τελικό κουράγιο πρέπει να κάνουμε».
Διαβάστε ακόμη:
Χρ. Σταϊκούρας: «Κάθε εβδομάδα lockdown κοστίζει 750 εκατ. ευρώ»
Κορονοϊός: Νέα αύξηση νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη καταγράφει ο ΠΟΥ
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΦΠΑ: Αυτόματα πρόστιμα για εκπρόθεσμες δηλώσεις από το 2025– Πώς θα βεβαιώνονται από την ΑΑΔΕ
- Επίδομα θέρμανσης: Σήμερα η πρώτη δόση – Τα ποσά ανά κατηγορία – Τι θα ισχύσει για τους νέους δικαιούχους
- Υπουργικό συμβούλιο: Η ατζέντα για το 2025 – Στο τραπέζι και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων
- Kαιρός: Καταιγίδες και χιονοπτώσεις από σήμερα – Ποιες περιοχές επηρεάζονται περισσότερο