Μείωση του οφέλους από τον εμβολιασμό έναντι της Covid – 19 επιφέρει η άρση των περιοριστικών μέτρων και η επακόλουθη αύξηση της μετάδοσης του ιού Sars-Cov-2 στον πληθυσμό.

Όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα μετάδοσης του ιού στην κοινότητα, τόσο πιο δύσκολο είναι να επιτευχθεί το επιθυμητό όφελος από τον εμβολιασμό. Ως εκ τούτου, όσο πιο γρήγορα αρθούν τα μέτρα, τόσο μικρότερη θα είναι η μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων.

Σύμφωνα με μαθηματικές προβλέψεις, όταν το R είναι χαμηλότερο, όταν δηλαδή η μετάδοση στον πληθυσμό είναι σε πιο μέτρια επίπεδα, τότε το όφελος από τον εμβολιασμό είναι πολύ μεγαλύτερο, επιτυγχάνοντας πολύ μεγαλύτερη μείωση στα κρούσματα και στους θανάτους.

Τα παραπάνω στοιχεία, τα οποία “συνηγορούν” υπέρ της επιφυλακτικότητας των ειδικών σχετικά με την άρση των περιορισμών παρά την έναρξη των εμβολιασμών και την πίεση που ασκείται σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, ανέφερε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Βάνα Σύψα,  στο πλαίσιο του συνεδρίου «Covid-19 vaccines – Moving forward».

«Αν η άρση των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων γίνει σχετικά νωρίς, δηλαδή στις 15/2, ο αριθμός των θανάτων θα αυξηθεί πολύ περισσότερο, ενώ όσο πιο αργά γίνει η άρση των μέτρων, άρα όσο περισσότερο διατηρηθεί το R σε χαμηλά επίπεδα -επειδή βαθμιαία θα έχει εμβολιαστεί και άλλο μέρος του πληθυσμού και θα έχει ίσως προχωρήσει και ο εμβολιασμός των πιο ευπαθών ομάδων- ο αριθμός των θανάτων θα είναι πολύ μικρότερος», ανέφερε η κ. Σύψα, παρουσιάζοντας προβλέψεις από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αναφερόμενη στην πολυπόθητη συλλογική ανοσία, δηλαδή την επίτευξη ανοσίας στον πληθυσμό σε ένα επίπεδο τέτοιο που δεν θα επιτρέπει τη συντήρηση της πανδημίας ή της επιδημίας, η κ. Σύψα τόνισε ότι θα πρέπει να επιτευχθεί πολύ υψηλή κάλυψη, ακόμη και αν έχουμε στα χέρια μας πολύ αποτελεσματικά εμβόλια.

«Ακόμη και αν έχουμε ένα εμβόλιο που έχει αποτελεσματικότητα της τάξης του 95%, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εμβολιάσουμε το 35% του πληθυσμού, αν το R0 είναι 1,5 μέχρι και το 65% του πληθυσμού, εάν έχουμε υψηλότερα επίπεδα μετάδοσης. Για λιγότερο αποτελεσματικά εμβόλια, της τάξεως του 70%, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εμβολιάσουμε τουλάχιστον το 50% του πληθυσμού», σημείωσε η καθηγήτρια.

Ειδικά όσον αφορά στην Ελλάδα, εκτίμησε πως το γεγονός ότι έχουμε ένα χαμηλό R αυτήν την περίοδο είναι ευνοϊκό για τον εμβολιασμό και είναι σημαντικό τους επόμενους μήνες να διατηρηθεί η μετάδοση σε μέτρια επίπεδα (R<1,2), με τη βοήθεια των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων, προκειμένου να βελτιστοποιηθεί το όφελος του εμβολιασμού.

Απαντώντας στο επίκαιρο ερώτημα «δύο δόσεις εμβολίου ή μία δόση σε διπλάσιο αριθμό ατόμων;», επικαλούμενη πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine, η κ. Σύψα σημείωσε: αν η αποτελεσματικότητα της πρώτης δόσης του εμβολίου ξεπερνά το 60%, τότε η χορήγηση της πρώτης δόσης σε έναν διπλάσιο αριθμό ατόμων υπερτερεί στη μείωση της θνησιμότητας από το να δώσει κανείς το κλασικό σχήμα των δύο δόσεων με 95% αποτελεσματικότητα».

Αναφορικά με την προτεραιοποίηση στην Ελλάδα, επεσήμανε ότι, όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, το υψηλό ποσοστό ηλικιωμένων που έχουμε στη χώρα μας αλλά και οι περιορισμοί στην εμβολιαστική κάλυψη και στο ρυθμό εμβολιασμού που μπορούμε να επιτύχουμε σε αυτή τη φάση, σημαίνει ότι η ενδεδειγμένη στρατηγική είναι η προτεραιοποίηση των ηλικιωμένων.

«Διαβάζω πολλές φορές και στα κοινωνικά δίκτυα ότι η τάδε χώρα προτεραιοποιεί τους νέους ή οτιδήποτε άλλο. Δεν μπορεί η ίδια στρατηγική να εφαρμόζεται απαραίτητα σε όλες τις χώρες. Παίζουν πολλά στοιχεία ρόλο και ένα βασικό στοιχείο είναι τι ποσοστό του πληθυσμού καταλαμβάνουν οι ηλικιωμένοι», κατέληξε η καθηγήτρια.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα άτομα 65 ετών και άνω στην Ελλάδα αντιστοιχούν στο  22,3% του πληθυσμού, καθιστώντας τη χώρα μας την τρίτη πιο “γερασμένη” χώρα της ΕΕ.

Διαβάστε επίσης

Εμβολιασμοί: Ξεκινούν από την Παρασκευή οι αιτήσεις για ραντεβού της ηλικιακής ομάδες 80-84 ετών – Τι ισχύει για τα νησιά

ΕΟΔΥ: 509 νέα κρούσματα και 25 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο – Δείτε τη γεωγραφική κατανομή

Η Pfizer μειώνει τις παραδόσεις εμβολίων έως 50% σε ορισμένες χώρες