Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Diet & Fitness

Τζορτζ Τσούνης: Η εξομολόγηση για το αδυνάτισμα σε συνέδριο στην Κρήτη, ο μύθος και η χειρότερη συμβουλή

Τζορτζ Τσούνης συνέδριο διατροφής Κρήτη

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης στο συνέδριο για τη διατροφή που διοργανώνει ο όμιλος Grecotel

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης έκλεψε τις εντυπώσεις με την έκτακτη εμφάνισή του στο 3ο Παγκόσμιο Συνέδριο, με θέμα «Κρητική Διατροφή, Μεσογειακή Παράδοση και Μοντέρνες Εφαρμογές», στην Κρήτη.

Σε άλλον ρόλο, από εκείνον που τον έχουμε συνηθίσει, άφησε για λίγο στην άκρη τη διπλωματία και μίλησε από καρδιάς για το πώς κατάφερε να αδυνατίσει, δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα υπέρ της σπουδαιότητας της υγιεινής διατροφής στη βελτίωση και στη διατήρηση της καλής υγείας.

Ο κ. Τσούνης με τον καθηγητλη του Harvard Stefanos Kales

Οι επιστήμονες, που βρέθηκαν την Παρασκευή το πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Amirandes του ομίλου Grecotel, στο Ηράκλειο Κρήτης, είδαν έκπληκτοι τον κ. Τσούνη να ανεβαίνει στο βήμα χαμογελαστός και να περιγράφει το δικό του «ταξίδι», για την κατάκτηση μιας καλύτερης υγείας μέσα από την απώλεια των παραπανίσιων κιλών.

Ως «πρέσβης καλής διατροφής» εξήρε τη σπουδαιότητα της ελληνικής διατροφής, που, όπως είναι γνωστό, αποτελεί «ασπίδα προστασίας» έναντι σοβαρών προβλημάτων υγείας, που σχετίζονται με την υπερβαρότητα και με την παχυσαρκία.

Τζορτζ Τσούνης: Η εξομολόγηση για το αδυνάτισμα

Ανθρώπινος, ειλικρινής και πηγαίος, ο πρέσβης προέβη σε μια προσωπική εξομολόγηση καταχειροκροτούμενος από τους ειδικούς, που κάθε χρόνο επισκέπτονται την Κρήτη κυριολεκτικά από κάθε γωνιά του πλανήτη, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις και νέα ερευνητικά δεδομένα για τη διατροφή.

«Έχασα 39 κιλά και πλέον στις συνεντεύξεις με ρωτάνε πώς κατάφερα να αδυνατίσω», είπε γελώντας ο Τζορτζ Τσούνης.

«Σε αυτή την ερώτηση, λοιπόν, είδα την ευκαιρία να πω την προσωπική μου ιστορία και να βοηθήσω άλλους ανθρώπους, γιατί στο τέλος της μέρας αυτό είναι το ήθος. Ήρθα εδώ στο συνέδριο, για να μάθω πράγματα από όλους εσάς τους επιστήμονες και νιώθω προνομιούχος και περήφανος για αυτό.

Και σκέπτομαι ποια είναι η διαδικασία, που πρέπει να ακολουθήσουμε ως πολίτες του κόσμου, ώστε να βοηθήσουμε άλλους ανθρώπους να γίνουν πιο υγιείς. Αυτή είναι η δουλειά, που πρέπει να κάνουμε», ανέφερε.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα μας κατάφερε να χάσει 39 κιλά μέσα σε ενάμιση χρόνο, ακολουθώντας την ελληνική διατροφή. Άρχισε να καταναλώνει πολλά φρούτα και λαχανικά, ψάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα και να πίνει πολύ νερό. Παράλληλα ξεκίνησε να ασκείται συστηματικά, δίνοντας έμφαση στο γρήγορο περπάτημα.

Για του λόγου το αληθές, το απόγευμα της Παρασκευής τον είδαμε με αθλητική περιβολή, αντιϊδρωτική φλούο μπλούζα, σορτσάκι και αθλητικά παπούτσια, να περπατά στους χώρους άθλησης του Amirandes Grecotel Boutique Resort.

Τι τον βοήθησε να χάσει τα κιλά

Όπως είπε: «Οποιαδήποτε διατροφή προσφέρει θρέψη και καλή υγεία, όπως η μεσογειακή, πρέπει να ακολουθείται, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Γιατί έχουμε μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση σε εξέλιξη, ανισότητες και διαμάχες. Πρέπει να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας για να αλλάξουμε το σώμα μας. Μιλάμε για φρούτα και λαχανικά, για ελαιόλαδο, για τον ντάκο.

Ο γιατρός που με βοήθησε, ήθελε μόνο να κοιμάμαι καλά και όσο έπρεπε, δεν είχε άλλη ατζέντα, έδινε έμφαση σε αυτό, γιατί η έλλειψη ύπνου έχει επιπτώσεις στην υγεία και στα επίπεδα στρες».

Αναφέρθηκε στην πρόληψη και στον έλεγχο της υγείας μέσω του ελέγχου συγκεκριμένων δεικτών, αλλά και σε έναν ευρέως διαδεδομένο μύθο.

«Δεν θα καταφέρεις ποτέ να κάνεις αυτά που θέλεις και να φτάσεις στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων σου, εάν δεν είσαι υγιής. Οπότε έμφαση στην καλή διατροφή και σε συνειδητές επιλογές. Χθες το βράδυ δειπνήσαμε όλοι μαζί και κάναμε μια σειρά επιλογών. Αντί για γλυκά επιλέξαμε φρέσκα φρούτα για επιδόρπιο. Ήπια μια κούπα τσάι, πήραμε σαλάτες με φρέσκα λαχανικά, δεν φάγαμε τίποτα τηγανιτό. Απολαύσαμε την παρέα και κάναμε επιλογές, που έχουν θετικό αντίκτυπο στην υγεία μας».

Ο μύθος και η χειρότερη συμβουλή

Υπάρχει ένας μύθος εκεί έξω και θέλω να τον ξεκαθαρίσω. Ότι πρέπει να πεινάσουμε, για να καταφέρουμε να μοιάσουμε με εκείνους που βλέπουμε στα περιοδικά. Προσωπικά αντιτείνω, «ας είμαστε όλοι υγιείς».

Δεν με νοιάζει τι λέει η ζυγαριά, με απασχολεί η μυϊκή μάζα. Ξέρω την αρτηριακή μου πίεση, τα επίπεδα της χοληστερόλης μου, κάνω ιατρικές εξετάσεις.

Πρέπει να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να καταλάβουν, ότι πρέπει να διαβάζουμε τις ετικέτες των προϊόντων πριν τα αγοράσουμε για κατανάλωση, πρέπει όλοι να εκπαιδευτούμε σε αυτό.

Με τον καθηγητή του Harvard Frank Hu

Πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να ακολουθούμε όλοι μια υγιεινή διατροφή. Εκτιμώ ότι όπου νά΄ ναι, σύντομα, θα είμαστε σε θέση να πούμε «αποστολή εξετελέσθη», κάναμε τον κόσμο πιο υγιή και πιο ασφαλή (απέναντι σε νοσήματα). Αυτή η μέρα, ωστόσο, δεν είναι σήμερα», είπε με έμφαση.

Όσο για τη χειρότερη συμβουλή, που του έχουν δώσει, αυτή είναι το «σταμάτα να τρως».

«Μην το κάνετε. Η κατάσταση διορθώνεται με συγκεκριμένες αλλαγές», τόνισε.

Οι αλλαγές στο σχολείο των παιδιών του

Ανήσυχος για τα συνεχώς αυξανόμενα επίπεδα της παιδικής παχυσαρκίας, ο κ. Τσούνης μίλησε και για τις αλλαγές που έκανε στην κουζίνα και στο κυλικείο του σχολείου, που φοιτούν τα παιδιά του.

Ως trustee (διαχειριστής) στο σχολείο των παιδιών του μοίρασε σε όλα τα παιδιά γυάλινα μπουκάλια, για να πίνουν περισσότερο νερό. Έβαλε φρούτα και σαλάτες με φρέσκα λαχανικά παντού, εξαφάνισε τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης με συσκευασμένα προϊόντα.

«Αρχίσαμε, λοιπόν, να σερβίρουμε φρέσκες σαλάτες, γλυκοπατάτες, fish tacos, ενώ για σνακ δεν υπάρχουν, πλέον, γλυκά στις επιλογές, αλλά μήλα και μπανάνες. Αν δεν τρώμε σωστά από μικρή ηλικία, δεν θα είμαστε υγιείς και μπορεί να εμφανίσουμε σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα και διαβήτη», κατέληξε καταχειροκροτούμενος ο Τζορτζ Τσούνης.

Το συνέδριο με θέμα «Κρητική Διατροφή, Μεσογειακή Παράδοση και Μοντέρνες Εφαρμογές» («Cretan Lifestyle, Mediterranean Tradition & Modern Application») ξεκίνησε στις 29 Οκτωβρίου και ολοκληρώνει σήμερα τις εργασίες του. Το διοργανώνει ο Όμιλος Grecotel και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του Υπουργείου Υγείας, της Περιφέρειας Κρήτης και της UNESCO.

Διαβάστε επίσης

Κρητική διατροφή: Αειφορία, βιοποικιλότητα και τα οφέλη στην υγεία