ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μάλιστα, μια νέα έρευνα διαπιστώνει ότι οι ουσίες αυτές βρίσκονται σε μια ευρεία γκάμα γνωστών προϊόντων που χρησιμοποιούνται καθημερνά, εγείροντας ερωτηματικά σχετικά με την ασφάλεια όσων τα χρησιμοποιούν.
Ειδικότερα, από τον έλεγχο που έγινε σε 40 τύπους αυτοκόλλητων επιδέσμων, οι οποίοι κατασκευάστηκαν από εταιρείες όπως οι Band-Aid, Curad, Walmart και CVS, διαπιστώθηκε ότι 26 προϊόντα, ή το 65%, περιέχουν ανησυχητικά επίπεδα PFAS.
Οι χημικές ουσίες εντοπίστηκαν τόσο στο αυτοκόλλητο μέρος, όσο και στο απορροφητικό επίθεμα που πιέζει την πληγή.
Τα ευρήματα αποτελούν «καμπανάκι» προς τις εταιρείες που προσθέτουν χημικές ουσίες στα προϊόντα τους, αναφέρει η Linda Birnbaum, πρώην ανώτερη αξιωματούχος της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος, η οποία ανέλυσε τα ευρήματα των ελέγχων.
«Αυτές οι ουσίες μπορούν να εισέλθουν απευθείας στο σώμα μέσω του επιδέσμου και δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιούνται από τις εταιρείες», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα PFAS απορροφώνται εύκολα από το δέρμα και το γεγονός ότι υπάρχουν και στο κομμάτι του επιθέματος που ακουμπά στην πληγή δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία, σύμφωνα με την Birnbaum.
15.000 χημικές ουσίες στο σώμα μας
Τα PFAS είναι μια κατηγορία περίπου 15.000 χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται συχνά για την κατασκευή προϊόντων ανθεκτικών στο νερό, τους λεκέδες και τη θερμότητα.
Ονομάζονται «παντοτινά χημικά» επειδή δεν διασπώνται φυσικά και συνδέονται με τον καρκίνο, τα ηπατικά προβλήματα, τα προβλήματα του θυρεοειδούς, με γενετικές ανωμαλίες, νεφρικές παθήσεις, μειωμένη ανοσία και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.
Ωστόσο, οι περισσότερες εταιρείες δεν ενημερώνουν τους καταναλωτές για τη χρήση των PFAS στα προϊόντα, ενώ οι ευνοϊκές ρυθμίσεις του κλάδου επιτρέπουν στους κατασκευαστές να ισχυρίζονται ότι η χρήση των χημικών ουσιών αποτελεί εμπορικό μυστικό.
Ανεξάρτητες δοκιμές, όμως, αποκαλύπτουν όλο και περισσότερο την ευρεία χρήση των PFAS, ειδικά σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας όπως το οδοντικό νήμα ή το χαρτί υγείας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων έχει κάνει ελάχιστα για να περιορίσει τη χρήση τους, ενώ δεν υπάρχουν όρια για τα επίπεδα των χημικών ουσιών στα προϊόντα προσωπικής φροντίδας.
Τα PFAS χρησιμοποιούνται συνήθως σε κόλλες επειδή οι χημικές ουσίες βοηθούν στην υγρασία και διεισδύουν στο υπόστρωμα, προκειμένου να βελτιώσουν την σύνδεση δύο υλικών, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει την παρουσία τους στην κολλώδη επιφάνεια του επιδέσμου.
Όπως υποστηρίζει η Birnbaum, τα PFAS βρέθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα στα απορροφητικά επιθέματα, πιθανώς επειδή εμποδίζουν το αίμα να βγει εκτός επιδέσμου.
Τόνισε δε ότι οι πληροφορίες είναι ασαφείς, καθώς οι εταιρείες κρατούν κρυφές αυτές τις πληροφορίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου το 1/3 των εμπορικών σημάτων που ελέγχθηκαν δεν περιείχαν PFAS, με την Birnbaum να επισημαίνει ότι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούνται αυτές οι χημικές ουσίες, για να είναι αποτελεσματικοί οι επίδεσμοι.
«Τα PFAS υπάρχουν παντού και, αν δεν σταματήσουμε να τα χρησιμοποιούμε άσκοπα, θα συνεχίσουν να συσσωρεύονται στο περιβάλλον και στο σώμα μας», δήλωσε χαρακτηριστικά η Birnbaum.
Διαβάστε επίσης:
AstraZeneca: Επιτυχείς δοκιμές σε αντικαρκινικό φάρμακο – Αυξάνει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής
Johnson & Johnson: Ποια εταιρεία εξαγοράζει έναντι $13 δισ.
Καρδιοχειρουργική 2.0: Εξατομικευμένη θεραπεία, νέες τομές και αποδόμηση μύθων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τι ζητάει ο Μασκ για να δουλέψεις στο υπουργείο κυβερνητικής αποτελεσματικότητας
- Αντίστροφη μέτρηση για την αξιολόγηση της Fitch – Περιορισμένες προσδοκίες για αναβάθμιση – Αποκαλυπτήρια στις 22 Νοεμβρίου
- Prem Watsa: Τα χρυσά μερίσματα των €400 εκατ. από την επένδυση στη Eurolife
- Metlen: Ανοίγει ο δρόμος των επιχορηγήσεων για την επένδυση βωξίτη-γάλλιου-αλουμίνας ως Εμβληματική Επένδυση