Περισσότερα από ένα εμβόλια θα χρειαστούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το θέμα του κορονοϊού, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.  Ο ίδιος εκτιμά ότι το οποιοδήποτε  εμβόλιο θα αργήσει να διατεθεί και τονίζει ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά του.

Όπως εξήγησε κατά την τακτική ενημέρωση της Τρίτης, μια διαδικασία παραγωγής εμβολίου περνά από συγκεκριμένες επιστημονικές φάσεις. Στις προκλινικές μελέτες, μελετάται σε πειραματόζωα (ποντίκια και πιθήκους) η ασφάλειά του. Εφόσον περάσει αυτή τη φάση εισέρχεται στις μελέτες σε ανθρώπους (κλινικές). Η πρώτη φάση εξετάζει τις δόσεις σε υγιείς εθελοντές, όπου επιχειρείται να βρεθεί η “τέλεια δόση” για την ανάπτυξη ικανοποιητικού αριθμού αντισωμάτων. Στη δεύτερη φάση εξετάζεται η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της δόσης αυτής σε εκατοντάδες (600-1000) ανθρώπους. Στην τρίτη φάση χορηγείται στον πληθυσμό προκειμένου να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητά του έναντι του ιού.

«Αυτές οι φάσεις διαρκούν μεγάλο χρονικό διάστημα και μέχρι να δοθεί η έγκριση μπορεί να παρέλθει 1- 1 1/2 χρόνος.  Γι’ αυτό ακούτε από τους περισσότερους επιστήμονες ότι η διαδικασία θα πάρει 12-18 μήνες. Όμως, αυτή τη στιγμή έχουν ενεργοποιηθεί εκατοντάδες μηχανισμοί διενέργειας μελετών για τα εμβόλια, με διαφορετική τεχνολογία το καθένα και ευελπιστούμε ότι κάποια από αυτά θα έχουν καλά αποτελέσματα μέχρι το τέλος του χρόνου», σημείωσε ο καθηγητής.

Επικαλούμενος τις επίσημες τοποθετήσεις αξιωματούχων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)  και επιστημόνων από όλο τον κόσμο, τόνισε ότι θα χρειαστούν πιθανότατα πολλά από τα εμβόλια, εάν δουλεύουν όλα ή ορισμένα από αυτά, δεδομένου ότι η παραγωγή του ενός, σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν θα επαρκέσει για τα 7 δις του πληθυσμού.

Ο ίδιος σημείωσε ότι ενεργοποιούνται όλες οι δυνάμεις ταυτόχρονα προκειμένου να βρεθούν όσο το δυνατόν περισσότερα και ασφαλέστερα αποτελεσματικά εμβόλια, τα οποία θα ληφθούν εθελοντικά, ενώ σύμφωνα με προηγούμενες εμπειρίες,  πιθανολογείται ότι προτεραιότητα θα έχουν  οι άνθρωποι που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο.

«Η διαδικασία είναι μακρόχρονη και γίνεται με τους κανόνες μέγιστης ασφάλειας. Δεν πρέπει να γίνει βιαστικά. Πρέπει να γίνει με όλους τους κανόνες της επιστήμης, ώστε να έχουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Πιστεύω ότι θα αργήσει, παρά το γεγονός ότι ακούτε ότι θα έρθουν πολύ γρήγορα εμβόλια. Και να έρθουν γρήγορα δεν θα είναι σε επαρκείς ποσότητες για όλο τον κόσμο», τόνισε κλείνοντας ο κος Τσιόδρας.