Την ανησυχία των λοιμωξιολόγων για την αύξηση των κρουσμάτων μετέφερε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας κατά την πρώτη του παρουσία από τα τέλη Μαΐου στην εβδομαδιαία ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας της Covid-19 στην Ελλάδα.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως οι λόγος της αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων έχει να κάνει με τα περισσότερα τεστ, την άρση των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας, με άνοιγμα του τουρισμού και  τα φαινόμενα συγχρωτισμού. Όπως ανέφερε, «κάθε κρούσμα δίνει άλλο ένα» και έτσι η πανδημία συνεχίζεται. Παρατήρησε μάλιστα πως τα κρούσματα εμφανίζονται, πλέον, όλο και περισσότερο σε νεότερες ηλικίες. «Οι νέοι μπορεί να νοσήσουν σοβαρά», σημείωσε.

Ο κ. Τσιόδρας χαρακτήρισε ως «μεγάλη ελπίδα» τα μονοκλωνικά αντισώματα, ενώ πρόσθεσε πως είναι ενθαρρυντικά νέα οι περιορισμένες εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ.

Ο κ. Τσιόδρας παρατήρησε πως από τα σημερινά 121 νέα κρούσματα, μόλις τα  5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου, κάτι που επιβεβαιώνει ότι τα στοιχεία δείχνουν πως η αύξηση των κρουσμάτων είναι εγχώρια. Παράλληλα, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας τόνισε πως από την επιδημιολογική καμπύλη παρατηρείται πως υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό κρουσμάτων από το εξωτερικό, κάτι που είναι λογικό, με το άνοιγμα των συνόρων.

Αναφερόμενος στον δείκτη μεταδοτικότητας, ο καθηγητής ανέφερε πως «το R0 είναι στο 1, δεν φαίνεται να είναι μεγαλύτερο». Σημείωσε ακόμη ότι πρέπει να πέσει κάτω από το 1.

«Η κατάσταση μπορεί εύκολα να ξεφύγει. Χρειάζεται συνεχής εγρήγορση», υπογράμμισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας. «Τις επόμενες εβδομάδες ελπίζω να μην λυγίσουμε και να τα καταφέρουμε» τόνισε ακόμη ο κ. Τσιόδρας.

Για τη χρήση μάσκας είπε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μέσο αλληλεγγύης και όχι ως μέσο αποξένωσης. Τα επιστημονικά δεδομένα την καθιερώνουν και την επιβάλλουν, τόνισε.

Αναφορικά με τα φάρμακα ο ίδιος ανέφερε: «Δυστυχώς κάποια φάρμακα δεν κατάφεραν να πιάσουν τα αποτελέσματα που περιμέναμε. Η δεξαμεθαζόνη φαίνεται να μειώνει τους θανάτους, η ρεμδεσιβίρη το μόνο αξιόλογο φάρμακο για αντιμετώπιση της νόσου μέχρι στιγμής. Νέο φάρμακο μπλοκάρει τα κύτταρα του ιού στον πνεύμονα. Τα μονοκλωνικά αντισώματα που βρίσκονται σε κλινικές μελέτες, μπορεί να είναι το νέο όπλο».

Όσον αφορά το εμβόλιο, ο κ. Τσιόδρας είπε: «Υπάρχει ελπίδα για ασφαλές εμβόλιο, από τα τελευταία στάδια κλινικών δοκιμών. Αυτό δεν σημαίνει πως σίγουρα θα έχουμε εμβόλιο, αλλά φτάσαμε γρήγορα στα τελευταία στάδια».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε πως η επιτροπή των λοιμωξιολόγων εισηγείται και η κυβέρνηση αποφασίζει. Διέψευσε ότι υπάρχει δική του, προσωπική διαφοροποίηση με τα μέτρα που λαμβάνονται και υπογράμμισε ότι όλοι μαζί, Πολιτεία και ειδικοί, δίνουν τη μάχη.